Tekma proti Gruziji je bila za Jako Blažiča že 77. uradna v dresu Slovenije. Foto: Fiba
Tekma proti Gruziji je bila za Jako Blažiča že 77. uradna v dresu Slovenije. Foto: Fiba

Blažič, ki je v trenutni sestavi igralec z največ uradnimi nastopi v reprezentančni majici, na večni lestvici pa celo zaseda že četrto mesto, se je v tretji četrtini pogumno postavil na pot Gogi Bitadzeju, ki je šel v prodor. Center Orlanda je podrl Blejca, ob tem pa je žoga prišla do Tornikeja Šengelie. Kapetan Gruzije je šel na koš, se ob tem zadel ob nekdanjega soigralca pri Baskonii, potem pa je 206 centimetrov visoki in kar nekaj več kot sto kilogramov težki orjak nerodno padel nanj. Toko se mu je takoj opravičil, ko je Jaka v bolečinah obležal na parketu, tekma pa je bila po srhljivem padcu za izkušenega slovenskega reprezentanta po šestih minutah, ko je dosegel šest točk, končana.

Blažič med ključnimi možmi v obrambi

Tornike Šengelia je pristal na zgornji del Blažičeve hrbtenice. Foto: Fiba
Tornike Šengelia je pristal na zgornji del Blažičeve hrbtenice. Foto: Fiba

"Na srečo poškodba ni hujše narave. Opravili smo magnetno resonanco in računalniško tomografijo. Na srečo ni bilo videti hujših poškodb. Vseeno je tak mehanizem, da je nanj padel težak igralec, in to se pozna. Izpustil je trening v torek. Izvaja terapije, v naslednjih dneh pa bomo spremljali stanje in se odločali. Ne bomo silili. Vnaprej ga ne odpisujemo, bomo pa videli, kako bo s poškodbo in kako se bo telo odzvalo. Če bodo težave, ne bo igral," je povedal reprezentančni zdravnik Marko Macura.

Slovenska reprezentanca letos nima sreče s poškodbami, saj je ostala brez dveh krilnih centrov Eda Murića in Vlatka Čančarja, ki sta oba že opravila operaciji kolena. Lanskega evropskega prvenstva ni končala v popolni postavi, ko se je v osmini finala poškodoval Zoran Dragić, še en zelo izkušen reprezentant, njegova odsotnost pa se je potem, predvsem v obrambi, zelo poznala ob nenadejanem porazu v četrtfinalu proti Poljski. Blažič ima tudi letos zelo pomembne obrambne naloge, saj z Aleksejem Nikolićem izvajata visok pritisk na organizatorja tekmečeve igre.

Na srečo ni ponovil lanske poškodbe

33-letni branilec se je poleti vrnil k Cedeviti Olimpiji, kjer je predtem kot kapetan odlično igral tri sezone. Preteklo je preživel v Turčiji, kjer je bil član Bahčešehirja, pri katerem pa se ni naigral. Oktobra je moral na operacijo hrbta, okrevanje pa se je zavleklo praktično čez celo sezono. "Ne gre za isto poškodbo. Je nova. Gre za nateg vezi ob hrbtenici. Pravzaprav je odvisno od reakcije telesa, če bo dovoljevala igro ali ne. Te poškodbe niso pogoste, je pa lahko analogija zvin sklepa oziroma delna poškodba ligamentov, ko je odvisno od stopnje bolečin. Včasih se po zvinu gležnja kdo vrne v nekaj dneh, včasih pa lahko traja dlje. Upamo na najboljše in delamo vse, da bi bilo čim boljše," je dodal Macura, ki je izključil dolgotrajno odsotnost.

Blažič opravlja fizioterapijo, bolečine pa lajšajo z zdravili. Po besedah zdravnika, sicer tudi očeta občasnega reprezentanta Jurija in zelo obetavnega Sergeja, je poškodba na drugi ravni kot težave, zaradi katerih je moral lani na operacijo. "Kot kaže, smo se najhujšemu izognili. Nismo smeli delati nadaljnje škode, da bi treniral in igral. Zdaj je odvisno od reakcije. V času poškodbe gre, ko je ogret, ko pa se začne vnetje razvijati, telo odgovori, so bolečine večje. Bomo spremljali, kako bo v naslednjih dneh. Lahko bi bilo precej hujše. Ko smo gledali posnetek, je bilo nekaj sreče, da je Šengelia najprej pristal na eno nogo in šele potem na Jako. Ne bi pa radi razmišljali, kaj bi bilo, če bi padel direktno nanj."

Za slovenskimi košarkarji sta na svetovnem prvenstvu dve tekmi. Premagali so Venezuelo in Gruzijo, zdaj pa jih v sredo ob 13.30 na Okinavi čakajo še Zelenortski otoki. S tem se bo sklenil skupinski del, za katerim se začnejo obračuni za uvrstitev v Manilo, kjer se bodo igrali izločilni boji. Tekmeca v igri za četrtfinale bosta Nemčija in Avstralija. Drugih 11 reprezentantov je, kot je dodal Macura, zdravih: "Na takih fizičnih tekmah, kot sta bili proti Gruziji in Venezuelo, je padlo kar nekaj udarcev, a so fantje tega vajeni in se ne pritožujejo. Fizioterapevta vse to uspešno obvladujeta. Ni posebnosti."