Slovenija se bo v Okinavi najprej pomerila z Venezuelo, potem z Gruzijo in zatem še Zelenortskimi otoki. V drugi skupini na tem otoku igrajo Japonska, Finska, Nemčija in Avstralija. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija se bo v Okinavi najprej pomerila z Venezuelo, potem z Gruzijo in zatem še Zelenortskimi otoki. V drugi skupini na tem otoku igrajo Japonska, Finska, Nemčija in Avstralija. Foto: www.alesfevzer.com

Ob 13.30 se bodo tedaj pomerili z Venezuelo. "Zagotovo je bilo dobro, da smo prišli prej. Časovna razlika je velika in pri nekaterih se je poznalo, saj so imeli več težav. Ker smo bili tu deset dni pred prvo tekmo, imamo določeno prednost. Ob tem smo odigrali dobro pripravljalno tekmo z Japonci, ki je bila prava popotnica. Vse deluje dobro. Imamo vrhunske pogoje za delo," je dejal Klemen Prepelič.

Hrovat zaradi prehlada ni treniral

Zadnji test pred svetovnim prvenstvom, ko so Slovenci zanesljivo ugnali gostitelje skupin E in F, je Bistričan zaradi težav s stegensko mišico izpustil: "Še vedno čutim bolečino, toda tekma se približuje in treba je biti v tekmovalnem ritmu. Tri dni normalno treniram in verjamem, da bom v soboto brez bolečin." Dva dni pred uradnim začetkom prvenstva in tri pred prvo tekmo je sicer vadilo 11 košarkarjev, saj je zaradi prehlada počival Gregor Hrovat, ki pa bo po besedah zdravstvene službe proti Venezueli pripravljen.

Slovenski košarkarji z mislimi že pri Venezueli

19. svetovno prvenstvo zaključuje niz treh zaporednih velikih košarkarskih tekmovanj v Aziji – ob zadnjih dveh mundialih še olimpijske igre. Prvič je gostiteljic več, poleg Filipinov, kjer se bodo igrali izločilni boji in štiri predtekmovalne skupine, bosta po dve skupini gostili še Japonska in Indonezija. Na svojem četrtem svetovnem prvenstvu bo Slovenija igrala še drugič na Japonskem, hkrati pa je bila v deželi vzhajajočega sonca tudi ob svojem edinem sodelovanju na olimpijskih igrah.

Leta 2006, ko je prvič zaigrala na svetovnem prvenstvu, je morala za skupinski del na severni otok Hokaido. Igrala je v Saporu, ki bolj slovi po zimskih športih. Na Honšu, največji otok, kjer je tudi Tokio, se je preselila le za eno tekmo, saj je v Saitami takoj klonila pred Turčijo. Mesto, ki leži tik ob prestolnici, je gostilo tudi košarkarski turnir olimpijskih iger pred dvema letoma, na katerem je prvič pod petimi krogi sodelovala tudi slovenska košarkarska reprezentanca.

"Lukamanija" na Japonskem

Zdaj je 1500 km južneje na Okinavi, ki prvič gosti tako velik športni dogodek. "Smo že navajeni Japonske. Malce smo že dobili občutek na olimpijskih igrah, toda ni bilo popolnoma isto, saj je bilo zaradi covida tedaj vse zaprto. Okinava je zelo lepa. Dvorana je sicer malce manjša, kot smo vajeni za velika tekmovanja. Smo lahko samo osredotočeni na prvega nasprotnika. Starejši vemo, kakšen je protokol na teh tekmovanjih in kako si sledijo dogodki. V prvi vrsti se moramo obremenjevati sami s sabo in se dobro pripraviti na prvega nasprotnika. Vsi vemo, da je naslednja tekma najpomembnejša."

Japonsko je po prihodu Slovenije zajela prava evforija, katere razlog je Luka Dončić. Kapetan reprezentance je tu izjemno popularen, hkrati je glavna zvezda prvenstva, verjetno pa lahko mirno rečemo, da tudi glavni razlog, da je Japonska, kot so lahko storile vse tri gostiteljice z eno udeleženko, v svojo skupino povabila Slovenijo. "Neverjetna je ta manija. Vedno znova preseneča, toda Luka je svetovna superzvezda. Smo sicer že kar navajeni, včasih se tudi nasmejimo, je pa super, da je z nami in da smo deležni te pozornosti. Da tudi drugi to vidimo iz prve roke," je povedal Prepelič.

Pred vsakim turnirjem se seveda veliko govori o napovedih. Slovenija je bila lani v najožjem krogu favoritov, potem ko je leto prej navdušila na olimpijskih igrah, na EuroBasketu pa je branila naslov. Letos po ne najboljših predstavah na pripravljalnih tekmah in težavah s poškodbami ne velja za glavno kandidatko za kolajne, košarkarji pa vseeno ohranjajo visoka pričakovanja: "Pritisk ustvarjamo predvsem sami, ker veliko pričakujemo od sebe. Tudi upravičeno glede na zadnja leta. Lani smo se opekli, bili mogoče glavni favoriti in drugače pričakovali prvenstvo. Kot pravi selektor, še vedno imamo tarčo na hrbtu. Smo bili evropski prvaki in imamo najboljšega igralca na svetu. Vsak nas hoče premagati in vsi nas zelo spoštujejo. Se moramo pa v prvi vrsti obremenjevati sami s sabo in delati stvari, ki jih znamo dobro, pomanjkljivosti pa skriti."