Po uspešno opravljenem prvem delu naloge na Okinavi je pred Slovenijo precej težje nadaljevanje. Foto: EPA
Po uspešno opravljenem prvem delu naloge na Okinavi je pred Slovenijo precej težje nadaljevanje. Foto: EPA

Slovenija se je pričakovano prebila med 16 najboljših reprezentanc 19. svetovnega prvenstva. Vpisala je zmage nad Venezuelo, Gruzijo in Zelenortskimi otoki s skupno razliko v koših +51. Vsaka zmaga je bila zelo pomembna, saj v nadaljevanje turnirja tako nese vse točke, enako kot tudi Nemci, Avstralci pa so tako kot Gruzijci napredovali z eno manj. Boomersi bodo v petek ob 14.10 tekmeci Slovencev, v nedeljo ob 13.10 pa jim bo nasproti stala Die Mannschaft.

Vsaka ekipa zelo motivirana, ko igra proti Luki Dončiću

"Po prvi tekmi sem rekel, da nobena zmaga ni samoumevna in da si moramo vsako priboriti. Na neki način imam še vedno tarčo na hrbtu. Predvsem je vsaka ekipa zelo motivirana, ko igra proti Luki. Zato je vsem nam skupaj toliko težje. Kar smo hoteli, smo naredili. Bali smo se Gruzije, ker je bila od vseh treh nasprotnikov najboljša oziroma najkakovostnejša ekipa. Uspelo nam je vse tri premagati in s polnim izkupičkom nadaljujemo prvenstvo. Prišli smo med 16 in tako naredili prvi korak," je črto pod skupinski del potegnil Aleksander Sekulić.

Luka Dončić je do zdaj najboljši posameznik prvenstva. Foto: Fiba
Luka Dončić je do zdaj najboljši posameznik prvenstva. Foto: Fiba
Aleksander Sekulić je zadovoljen, kako reprezentanca deluje kot ekipa. Foto: Fiba
Aleksander Sekulić je zadovoljen, kako reprezentanca deluje kot ekipa. Foto: Fiba

Proti Gruziji je Slovenija pokazala tudi najboljšo predstavo. Predvsem obramba, ki je v zadnjem obdobju večkrat predstavljala težavo, je bila na visoki ravni. Proti drugima dvema tekmecema ni blestela, vseeno pa vpisala zanesljivi zmagi. Zdaj je pred njo bistveno zahtevnejša naloga, saj Avstralija in Nemčija spadata v ožji krog kandidatov za kolajne: "Moja izkušnja je, da, ko igramo proti favoriziranim ekipam, igramo precej bolje. Res pa je, da sta to dve izjemno kakovostni ekipi. Avstralci imajo zelo atletsko zasedbo. Devet NBA-jevcev. Nemci, mislim, da so še okrepljeni v primerjavi z lanskim evropskim prvenstvom, kjer so osvojili medaljo. Se že veselimo izziva teh dveh tekem."

Za zdaj so se vsi nasprotniki Sloveniji postavili zoper s čvrsto in agresivno obrambo, večino časa na meji kontakta oziroma osebne napake. Glavna tarča je seveda Luka Dončić, toda tudi drugi reprezentanti so dobili precej udarcev. Poškodbe tako ali tako izbrani vrsti letos niso prizanesle, saj je ostala brez obeh krilnih centrov Eda Murića in Vlatka Čančarja, zelo korektno pa je v njune čevlje stopil Bine Prepelič. Brez težav ni šlo niti na Okinavi. Zadnje srečanje proti Zelenortskim otokom je izpustil Jaka Blažič, potem ko je na njegov hrbet grozljivo padel gruzijski kapetan Tornike Šengelia. Za zdaj je nastop izkušenega branilca proti Avstraliji še vprašljiv: "Težko rečem, kdaj bo lahko igral. Gremo iz dneva v dan in bomo videli, kdaj bo dobil zeleno luč zdravniške službe, da se lahko priključi treningom. Takrat bo tudi na tekmi poleg. To je tudi vse, kar lahko povem glede njegovega stanja."

Ne morejo dosoditi toliko osebnih, kot jih nasprotnik lahko naredi

"Veliko je manjših poškodb. Predvsem udarci tja v stegenske mišice. Vesel sem, da imamo reakcijo s klopi. Da so nekateri igralci dobro reagirali. V prvi vrsti pa me veseli, da držimo skupaj kot ekipa. Tudi ko nam ne gre najbolje. Na zadnji tekmi smo imeli trenutke, ko nismo bili najbolje videti na terenu, toda našli smo način, kako prebroditi te slabe trenutke. To je zelo pomembno," je povedal selektor in spregovoril tudi o (pre)agresivni obrambi proti Dončiću: "Vsako tekmo že od pripravljalnega obdobja dalje je tarča, bom rekel, bolj grobe, fizične, obrambe. Ker je igralec, ki veliko igra z žogo, bi bil mogoče na trenutke lahko bolj zaščiten. To me moti. Ne, da piskajo stvari, ki jih ni, ampak da vsaj tisto, kar je. Občutek imam, da ekipe na nas startajo z miselnostjo, da sodniki ne morejo piskati toliko osebnih napak, kot jih oni lahko naredijo. Neka taka taktika, ki sem jo že velikokrat slišal. Ta del mi ni všeč, toda to ni izgovor in ne bomo jamrali, ampak iščemo rešitve. Verjamem, da bomo dobro pripravljeni na naslednji dve tekmi."

Foto: EPA
Foto: EPA

Dončić je prvi obraz prvenstva, trenutno pa tudi najboljši igralec turnirja. Je na vrhu lestvice učinkovitosti, hkrati pa s povprečjem 30 točk tudi prvi strelec. Letos se je znašel v novi vlogi, saj je zdaj kapetan reprezentance. Že predtem je veliko komuniciral z vsemi akterji in ob parketu, vidno pa je zdaj bolj aktiven v vlogi vodje in prizadeven v odnosu s soigralci: "To vlogo je vzel zelo resno. Vsako leto je boljši igralec in vedno nekaj novega prinese. To je neka nova stvar pri njem, ki mu lahko pomaga tako v reprezentanci kot v klubu. Res se je resno lotil te vloge kapetana. Na tak način želi manifestirati vse skupaj na tekmah in biti pravi vodja tako na igrišču kot zunaj njega. Ko nam je najtežje, prevzame vodilno vlogo tako v obrambi kot v napadu."

Iskanje rešitve, da razbremenijo Dončića

Košarkarji izpolnili prvi del načrta na Okinavi, v petek pa gre zares

Če se je večkrat zdelo, da je slovenski napad dokaj enodimenzionalen, ko je tako odvisen od Luke, pa je predvsem na zadnji tekmi žoga kar nekajkrat lepo zaokrožila in se je iskal igralec v najboljšem položaju. Kljub neprepričljivemu strelskemu dnevu so Slovenci zbrali 24 podaj: "S štabom smo se s tem veliko ukvarjali. Videli smo že na prejšnjih tekmah in v pripravljalnem obdobju, kako želijo tekmeci braniti Luko, da ga izolirajo stran od ekipe. Da ga prisilijo, da igra več ena na ena. Želijo, da se tako utruja. Želeli smo potem postaviti sistem, da še aktivneje vključimo druge igralce, ko se igra takšna obramba proti Luki, se pravi, ko ga želijo izločiti iz ekipe, če lahko tako rečem."

Ena izmed prilagoditev je tudi, da veliko časa ob Dončiću igra še en organizator igre. Večinoma je to Aleksej Nikolić, ki dobro svoje delo opravlja v obrambi s pritiskom na tekmečevega glavnega kreatorja, v napadu pa je tisti, ki prenaša žogo, samozavesten ob takšni priložnosti je ujel tudi dobro strelsko formo, saj je na primer na prvih treh tekmah pet trojk zadel s 56-odstotno uspešnostjo. "Da nekdo drug prenaša žogo, je takšna adaptacija, da Luko razbremenimo in bolj vključimo druge igralce. Mislim, da za zdaj deluje, lahko pa je seveda še bolje."