Klaus Gjasula je naprej zabil avtogol, v 95. minuti pa je svoji reprezentanci prinesel točko. Foto: Reuters
Klaus Gjasula je naprej zabil avtogol, v 95. minuti pa je svoji reprezentanci prinesel točko. Foto: Reuters
Hrvati ne morejo biti zadovoljni z uvodnima predstavama na Euru 2024. Osvojili so samo točko. Foto: Reuters
Hrvati ne morejo biti zadovoljni z uvodnima predstavama na Euru 2024. Osvojili so samo točko. Foto: Reuters

Kakšna tekma. Albanci so povedli, Hrvati pa so v razmiku dveh minut prevzeli vodstvo. A jim tega ni uspelo obdržati do konca, Albanci so zadeli v 95. minuti in se razveselili prve točke na EP-ju. Manj veseli so po tekmi Hrvati, ki so na Euru 2024 pričakovali veliko več.

Prvi polčas pripadel Albancem
V 11. minuti so gledalci na stadionu videli že prvi gol, na presenečenje številnih je bil to albanski. Ylber Ramadani je podal na desno Jasirju Asaniju, ta je nato poslal predložek v kazenski prostor, kjer je smer žoge dobro spremljal Qazim Laci, ki je visoko skočil in Dominika Livakovića premagal z glavo.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Albanci so lovili drugi zadetek. V 31. minuti je Luka Modrić izgubil žogo in Albanci so stekli v protinapad, Kristjan Asllani se je znašel iz oči v oči z Livakovićem, ta pa se je izkazal s parado. V 41. minuti je Livaković znova rešil Hrvate, ko je Rey Manaj z 11-m streljal z glavo.

Hrvatom ni uspelo obdržati vodstva do konca
Drugi polčas je Hrvaška bolje začela, nanizala je tri priložnosti – najprej je poskusil Luka Sučić, nato Mario Pašalić (oba sta v igro vstopila ob polčasu) in še Mateo Kovačić –, ki pa jih je prebral vratar Albanije Thomas Strakosha.

V 58. minuti je Bruno Petković poskusil izenačiti s strelom z glavo, nato pa še Josip Šutalo po izvedenem kotu s strelom od blizu.

V 74. minuti je Hrvatom le uspelo zadeti. Ante Budimir je podal Andreju Kramariću, ta pa je natančno meril z 12 m, žoga je šla skozi nogi nogometaša Albanije v levi spodnji kot.

Hrvati so imeli takoj zatem novo priložnost, poskus Sučića je ustavil vratar Albanije. V 76. minuti pa so Hrvati prevzeli vodstvo. Sučić je streljal, žogo pa je nesrečno v lastno mrežo usmeril Klaus Gjasula.

Toda Hrvati do konca dvoboja prednosti niso ohranili. Albanci so imeli po strelu Arberja Hoxhe prvo priložnost za točko, vendar se je znova izkazal Livaković, strel Mirlinda Dakuja pa so Hrvati blokirali. A nato se je za avtogol odkupil Klaus Gjasula, ki je po slabem izbijanju Joška Gvardiola, premagal nemočnega Livakovića. Tik ob koncu je Strakosha zaustavil še strel Kovačića.

Sorodna novica Sloveniji s točko sta se pridružila Albanija in Škotska

"Kaj povedati ... Žalostni smo in razočarani, Albanija je bila boljša v prvem delu, zasluženo je vodila. Naredili smo preobrat, želeli smo zmagati. To je nogomet. V drugem polčasu smo šli na vse ali nič, prevladovali smo, zasluženo smo dali dva gola. Razočarani smo, ampak ni še konec. Proti Italijanom gremo na zmago. S to tekmo bi si lahko vse olajšali, ampak si na žalost nismo. Težko bo, ampak še lahko napredujemo," je po tekmi za HRT povedal nogometaš Lovro Majer.

"Še vedno je vse v naših rokah. Drugi polčas nas navdaja z optimizmom, v prvem smo bili slabi, nič nam ni uspevalo. Zmaga nad Italijo nas pelje dalje," pa je povedal selektor Hrvaške Zlatko Dalić.

Derbi skupine med Španijo in Italijo bo odigran v četrtek ob 21.00.

Napredovanje Hrvatov pod vprašajem

Skupina B, Hamburg

HRVAŠKA − ALBANIJA 2:2 (0:1)
46.784; Kramarić 74. Gjasula 76./ag; Laci 11., Gjasula 95.

Sodnik: François Letexier (Francija)

Stanje v skupini B.
Stanje v skupini B.