Angleški selektor Gareth Southgate je zaradi blede igre njegovih varovancev tarča hudih kritik angleške javnosti. Foto: Reuters
Angleški selektor Gareth Southgate je zaradi blede igre njegovih varovancev tarča hudih kritik angleške javnosti. Foto: Reuters

Drkušić in Bijol se dopolnjujeta

Marko Cirman. Foto: MMC RTV SLO
Marko Cirman. Foto: MMC RTV SLO

Po nedeljski zmagi Madžarske nad Škotsko je osvojitev vsaj točke v boju za napredovanje za Slovenijo postala še nujnejša. Varovanci selektorja Matjaža Keka se ob številnih manjših poškodbah pripravljajo na tekmo, ki bi lahko pomenila nov mejnik slovenskega nogometa. V tokratni epizodi podkasta Žoga je okrogla boste slišali tudi Vanjo Drkušića, ki bo v osrednjem delu obrambe znova igral v paru z Jako Bijolom.

"Drkušić je upravičil svoje mesto. Zelo dobro se postavlja. Ni tako visok kot Bijol, morda ne skače tako dobro, vendar se dobro dopolnjujeta. Ima tudi nekaj svobode v igri naprej, ima pogum, spomnim se enega prodora v napad proti Srbiji. Je zelo marljiv. Sem pa opazil, ko sem obe tekmi na tem prvenstvu spremljal izza gola, da rad pogosto po kakšni pomembni akciji pogleda na velik zaslon, vrže oko na postorjeno v obrambi ali napadu," o 24-letnem Novomeščanu razmišlja Marko Cirman.

Füllkrug rešil Nemce

Sorodna novica Drkušić: "Zakaj pa ne bi zmagali"; Kane: "Izboljšujem se iz tekme v tekmo"

V nedeljo so v zadnjih trenutkih tekme do prvega mesta v skupini A prišli Nemci, ki so pozno, v sodnikovem dodatku izenačili proti trdoživim Švicarjem. Napredovali so oboji, domačini s pričakovanega prvega mesta, kar pomeni, da se bodo v osmini finala pomerili z drugouvrščenim iz "slovenske" skupine C.

"Tekmo je zaznamoval tudi VAR in bi lahko šla tudi v drugo smer. Prekršek v napadu ob nemškem golu je bil ključen, da so domačini ostali brez prednosti. Švicarji zasluženo napredujejo, tudi širše športno blestijo. Nemci so po nemško igrali do konca in razveselil jih je Füllkrug. Nogometaš z glavo, tako metaforično kot dobesedno. Izjemen je v skoku. Nemci so se bali, da nimajo napadalca, a ga imajo," je o robustnem Füllkrugu povedal Boštjan Janežič.

Več točk kot igre

Bazo angleške reprezentance v Blankenhainu v zvezni deželi Turingija je obiskal Jože Pepevnik, ki se je ob robu treninga evropskih podprvakov pogovarjal z Davidom Hytnerjem, glavnim nogometnim poročevalcem The Guardiana.

David, kako se na zadnjo tekmo skupinskega dela pripravlja angleška reprezentanca? Kakšna je atmosfera okoli ekipe, od katere marsikdo na tem prvenstvu pričakuje boj za najvišja mesta?
Pošteno povedano vzdušje okoli reprezentance ni najboljše, v bistvu je precej slabo. Anglija doslej ni igrala po pričakovanjih. 30 minut, morda 45 proti Srbiji smo bili dobri, nato smo se izgubili. Tekma proti Danski je bila katastrofa. Rezultata sta sicer dobra, 4 točke po dveh tekmah, kar sta bila izkupička tudi na zadnjih dveh tekmovanjih. Občutek je, da bomo napredovali, brez angleške arogance moramo kot velika nogometna država to storiti. Vendar nas igra skrbi, kajti to je temelj za nadaljevanje tekmovanja. Tekma z Dansko je bila s taktičnega pogleda obupna, tudi pritiskali nismo dobro, fizično imamo težave, zato je dobro slišati, da jih ima tudi Slovenija. Tudi psihološko je občutek drugačen. Če je eden največjih Southgatovih dosežkov ta, da je zgodovinsko težko belo majico s tremi levi naredil lažjo za nogometaše, se angleški dres zdaj znova zdi kot zelo težko breme.

Rekli ste mi, da čakate, da bodo stvari na igrišču kliknile med seboj. Kaj točno s tem mislite?
Mislim, da bi Anglija morala igrati višje, biti bolj agresivna, igrati s pobudo. Foden, Bellingham, Saka in Kane so naši štirje glavni igralci, zvezdniki, in za zdaj ne kažejo prave povezanosti. Čakamo na to, da bo angleška bolje pritiskala na nasprotnika in žogo. Srbija, sploh pa Danska sta angleško ekipo prebijali z alarmantno lahkoto. Kot nam je povedal Declan Rice po drugi tekmi: vse se začne z igro brez žoge, ki je temelj vsake uspešne ekipe in tega temelja za zdaj ni opaziti. To je povezano s fizično pripravljenostjo, ki že od začetka priprav povzroča težave, kar poudarja tudi selektor. Očitno nismo na ravni, ki je nujna za želen način igre in to zelo skrbi.

V kolikšni meri pa angleški mediji zdaj spremljate slovensko reprezentanco?
V veliki meri, kot vsakega nasprotnika Anglije na velikem tekmovanju. Novinarji, vsi, ki so tukaj na treningu, z menoj vred, bodo želeli do torka izvedeti čim več o Sloveniji. Poznamo napadalca, poznamo vratarja, spoznavamo desnega bočnega branilca. Zagotovo želimo vedeti vse o vaši ekipi.

Prej ste mi rekli, da je Anglijo v tej skupini prvo mesto bistvenega pomena.
Absolutno. Southgate je imel doslej vedno srečo z žrebom. Če zmagamo v skupini, se izognemo Nemčiji, s katero zdaj res ne želimo igrati. Pot v nadaljevanju tekmovanja bi bila malce lažja, zato bi bilo to zelo pomembno. Ničesar ne jemljemo za samoumevno, vendar iskreno rečeno od Anglije proti Sloveniji pričakujemo ne le rezultat, temveč tudi predstavo, dobro igro. Želimo dokaz, da lahko na tem turnirju gremo daleč. Tega za zdaj nismo videli.

Le še zadnje vprašanje. Imamo prav, če rečemo, da bi bila angleška javnost po izgubljenem finalu zadnjega Eura tokrat razočarana nad vsem, kar ne bi bil naslov evropskega prvaka?
Da, to verjetno drži, čeprav moramo morda zdaj to mnenje spremeniti. Pod Southgatom je Anglija igrala v polfinalu svetovnega prvenstva v Rusiji, finalu Eura in nato še v četrtfinalu v Katarju, ko je po dobri igri izpadla proti Franciji. Na treh tekmovanjih zapored smo šli daleč in tudi selektor Southgate je nekajkrat namignil, da je zdaj čas za naslov, da mora nekaj osvojiti. Čutimo, da je to trenutek preloma med uspehom in neuspehom reprezentance pod tem selektorjem. Morda ni vse tako črno in belo, vendar verjamem, da 60 milijonov ljudi doma pričakuje isto stvar. Mislim, da je naslov prvaka v Angliji splošno pričakovan.

Podkast Žoga je okrogla je v času skupinskega dela evropskega prvenstva na voljo vsak dan, ustvarja ga radijska ekipa na prizorišču Eura v Nemčiji.

Madžari začinili golaž kalkulacij