Josip Iličić v objemu soigralcev po zmagovitem zadetku, njegovem 17. za reprezentanco Slovenije. Več sta jih dosegla le Zlatko Zahović (35) in Milivoje Novaković (32), Sašo Udovič je pri številki 16. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić v objemu soigralcev po zmagovitem zadetku, njegovem 17. za reprezentanco Slovenije. Več sta jih dosegla le Zlatko Zahović (35) in Milivoje Novaković (32), Sašo Udovič je pri številki 16. Foto: www.alesfevzer.com

"Jojo" je včeraj popoldne na predzadnji pripravljalni tekmi pred odhodom na evropsko prvenstvo majico izbrane vrste oblekel prvič po novembru 2021. Organizirani navijači so na začetku drugega polčasa na tribuni njemu v čast razvili transparent s pozdravom, Iličić pa jim je med ogrevanjem ob stranski črti zaploskal nazaj.

Ob koncu 59. minute je pri izidu 1:1 napočil trenutek, da Kranjčan 79. v karieri nastopi za člansko reprezentanco. Takoj si je prislužil glasno skandiranje "Jo-jo, Jo-jo!" in dvignil roko gledalcem v pozdrav.

Manj kot tri minute pozneje pa je prejel podajo Petra Stojanovića, v svojem slogu položil na tla tekmečevega branilca in zadel za vodstvo Slovenije za 2:1, ki je obveljalo do konca. V objem so mu pritekli soigralci, sledili so novi vzkliki "Jo-jo, Jo-jo!" in spet dvignjena roka gledalcem v pozdrav. Ter celo spodbuda k še glasnejši podpori.

"Znova je pokazal, kdo je, navdušil je celotno Slovenijo in nam vlil dodatni optimizem. Vesel sem zanj in za nas, da ga imamo. Kaže zrelost in izkušnje, prinese nam lahko mirnost, ko z žogami zalaga soigralce," je poudaril Mlakar.

Čeprav igra za Maribor, požel ovacije tudi v Stožicah

Zadovoljen je bil tudi Matjaž Kek, čeprav je v isti sapi opozoril, da ne iz tekme ne iz Iličića ni treba delati cirkusa. "Nogomet je karma, nogomet ga je nagradil. Za 14 dni treninga na zelo visoki ravni, za marsikatero pretrpljeno minuto na igrišču. Niti za sekundo oziroma korak ni stopil nazaj. Spoštujem karakterje in vesel sem, da mu igrišče kaže pravo pot. Zelo vesel sem tudi zaradi reakcije v Stožicah, vseeno igra za Maribor. Tako mora biti, spoštljivo do igralca, ki lahko pomaga. Tega sem vesel kot človek, ne selektor. Na igrišču, ki me edino zanima, je 'Jojo' v ekipi deloval dobro. Sta pa bili tudi dve izgubljeni žogi, ko je bilo kritično v protinapadu. Tudi o tem se bomo pogovarjali."

Gol Iličića, ki je prinesel zmago Sloveniji
Sorodna novica Vrnitev mojstra Iličića prinesla zmago nad Armenci

"Proti živahnim Armencem ni bilo lahko"

Mlakar je bil v 11. minuti prvi strelec za Slovenijo, ko je z volejem zadel za vodstvo z 1:0 in na 16. tekmi dosegel tretji gol v izbrani vrsti: "Zadetek ni bil nič posebnega, odbita žoga mi je lepo prišla na nogo. Sem pa vesel, da sem po dolgem času zatresel mrežo, in to ravno pred evropskim prvenstvom. Mogoče je res tudi moj najlepši zadetek z levico, že zato, ker sem ga dosegel za reprezentanco."

V svojem klubu, italijanskem drugoligašu Pisi, v spomladanskem delu prvenstva ni igral veliko, priložnosti ni dobil niti na prijateljski tekmi Slovenije proti Portugalski konec marca. Tokrat ga je Kek vrnil v začetno postavo, ki je bila sicer precej premešana.

"Ne glede na to, kdo igra, je najpomembneje, da se držimo svojih principov. Armencev niti malo nismo podcenjevali, vedeli smo, da so resna ekipa. Že ko smo jih analizirali, smo videli, da so živahno moštvo. V prvem polčasu so nam povzročali nekaj težav s hitrimi prehodi, velikokrat so se znašli v medprostoru. To smo poskušali v drugem polčasu popraviti. Ni bilo lahko," je pojasnil 25-letnik iz Dobrunj pri Ljubljani.

Stojanović: Stopnjuje se pozitiven pritisk

Na klopi je tokrat začel Petar Stojanović, ki je na zelenico skupaj z Iličićem in Timijem Maxom Elšnikom vstopil po uri igre. "Postava je bila premešana z namenom, spoštujemo odločitve selektorja. Veliko igralcev je dobilo minute. Ko smo vstopili rezervisti, smo želeli doseči še kakšen zadetek in zmagati. To je bil cilj in nam je tudi uspelo," je razložil nogometaš Sampdorie.

Kaj je igralcem po tekmi povedal selektor? "V slačilnici nič, ampak že na igrišču. Čestital nam je za zmago, pomembno pa je, da se po vsaki zmagi zavedamo tudi, da so bile nekatere stvari slabe. A takih je bilo malo, veliko pa tistih boljših. V soboto bomo poskušali odigrati dobro tekmo proti Bolgariji in še enkrat zmagati."

V reprezentanci je že čutiti pričakovanje velikega tekmovanja. "Bolj se bo bližala prva tekma, več pozitivne treme bomo čutili. Toda odigrali smo že veliko pomembnih tekem, tudi na klubski ravni v Ligi prvakov, drugih evropskih pokalih in v boju za visoka mesta v državnih prvenstvih. To bo za nas pozitiven pritisk in upam, da se bomo vsi znali spopasti s tem," je dejal Stojanović.

Igralci so po vrsti poudarjali, da je za njimi najtežji del priprav. "Od začetka priprav smo trenirali po dvakrat na dan, treningi so bili res intenzivni, kar se je poznalo tudi na današnji tekmi. Dobro pa vemo, zakaj trdo treniramo. Ne za tekmo proti Armeniji, ampak za tiste na evropskem prvenstvu. Zdaj prihajajo treningi, ki bodo malo manj intenzivni in nam bo lažje. V ponedeljek smo malo spremljali tudi dvoboj med Anglijo ter Bosno in Hercegovino, a je bila seveda v ospredju priprava na naše srečanje. Tekmece v Nemčiji bomo dobro analizirali, ko bo napočil čas za to. Prijateljske tekme so nekaj drugega kot 'prave' tekme."

Janža: Trda tekma na težkem igrišču

Erik Janža je opozoril na slab začetek drugega polčasa, ko je Armenija v 56. minuti izenačila: "Težka, trda, prava tekma na težkem igrišču. Prvi polčas je bil dober, hitro smo zadeli. Oni so imeli nekaj dobrih protinapadov, a smo se uspešno vračali v obrambo. Znova se nam je zgodilo, da smo slabo začeli drugi polčas. Armenci so nas stisnili na našo polovico, v obrambi se nismo dobro odzvali na njihovo postavitev, ko so bočni branilci in štoperji prihajali višje v igro. Slabo smo zapirali prostor. Na koncu smo vendarle zmagali, zelo vesel sem, da je 'Jojo' zadel že na prvi tekmi ob vrnitvi v reprezentanco. Znova je pokazal, da lahko sam odloči tekmo z individualno potezo v dvoboju ena na ena. Ima 'ubijalski' instinkt."

Sorodna novica Kek: Zmaga za vzdušje in razpoloženje, manj za samozavest

Kek: Ne bom stopil niti pol koraka nazaj

Matjaž Kek je bil v pogovoru za Val 202 in na novinarski konferenci po tekmi dobro razpoložen: "Zmaga je dobrodošla za dobro ozračje in za nekaj veselja gledalcev, med katerimi je bilo veliko mladine. Na drugi strani pa je igra, ki mi daje ogromno prostora, da igralce 'ribam' dalje, da jih opozarjam in popravljam. Tudi to, da nismo igrali z nekaterimi, ki so sestavljali jedro v kvalifikacijah, ne more biti izgovor za preveč napak, predvsem zamujanja v duelih in na drugi žogi. S tem smo Armencem dali možnost, da pridejo pred vrata. Bolj ropotati med polčasom ne morem več. Malo smo zaspali in prejeli zadetek iz prekinitve. So pa oni dobro izvajali kot in dobro skočili. Še se bomo ukvarjali s tem."

Kek: Prijateljska tekma z veliko trpljenja

Selektor je opozoril, da so pred ekipo še bolj nervozni dnevi. Končni seznam 26 nogometašev, ki jih bo peljal v Nemčijo, bo moral Kek sporočiti najpozneje do petka. "Prisotne je bilo tudi nekaj živčnosti zaradi preizkusne tekme, igralci razmišljajo tudi o tem, ali bodo na končnem seznamu. Vse to je dejavnik. Ne bom stopil niti pol koraka nazaj od tistega, kar smo načrtovali. Kdor bo to zdržal, v redu. Če ne bomo uspeli držati ritma v fizičnem smislu, bomo imeli težave. Dobro vem, kaj nas čaka, ko bo zaropotalo v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu. Že zdaj je zame preveč ropotanja, vse obveznosti jemljejo preveč časa in energije za koncentracijo na trening. Ampak to je del zgodbe, ki so si jo fantje zaslužili. Bil bi res nor, da bi jim jemal kar koli od tega. Naj uživajo v teh trenutkih."

Kek je proti Armeniji pogrešal nekoga, ki bi izkoristil dve ali tri priložnosti, da bi lahko ekipa malo mirneje igrala. "Mi je pa čisto v redu, da smo tudi na klopi malo trpeli, morali prilagajati taktiko in z menjavami sekati ritem. Konec koncev je take tekme pomembno dobiti. Ta ekipa se je že naučila to narediti, kar je izredno dobro," je pripomnil.

Na tribunah se je zbralo nekaj več kot 8000 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Na tribunah se je zbralo nekaj več kot 8000 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com

"Veseli me vsak nasmejan obraz"

Samo polovično napolnjen stadion in 8389 gledalcev na tribunah ni število, ki bi si ga nogometaši manj kot dva tedna pred začetkom evropskega prvenstva zaslužili. "Nerad govorim o številu gledalcev. Gotovo se večina že pripravlja za Nemčijo. Bi pa rad videl, da bi bile vse reprezentančne tekme razprodane, to velja za vse športe. Slovenci smo malo specifični, a veseli me vsak nasmejan obraz, predvsem mladine. Prav tako tudi organizirana skupina, ki daje ritem navijanju."

Sobotna tekma proti Bolgariji bo načrtno odigrana ob 15. uri, saj se bo ob tem času 20. junija Slovenija merila s Srbijo v Münchnu. Enako kot je bila včerajšnja tekma ob 18. uri z namenom "simulacije" tekme proti Danski. "Poskušamo razmišljati o vsaki malenkosti. Mogoče se to komu zdi brez zveze, a tako smo navajeni," poudarja Kek.

Celotna novinarska konferenca Matjaža Keka (od 22:45 dalje):