Oblak v objemu soigralcev. Foto: Reuters
Oblak v objemu soigralcev. Foto: Reuters

"Sploh ne vem, kako je bilo v zadnjih minutah, bilo je napeto. Ti občutki so res fenomenalni, med tekmo je bilo nekaj trpljenja, res ni bilo lahko, a to se vse pozabi. Smo srečni, ponosni in zadovoljni," je Jan Oblak povedal v prvi izjavi za TV Slovenija, nato pa se spomnil besed, ki jih je napovedal že pred turnirjem. "V Nemčijo nismo prišli samo nastopat, ampak tudi kaj naredit. Zdaj smo napredovali iz skupine, en cilj smo dosegli. Upam, da to še ni konec."

Sorodna novica Nogometno darilo na praznični dan: Slovenija v osmini finala!

"Zelo dobro smo stali na igrišču, res smo bili kompaktni, delali smo vsi za enega. Igrali smo res perfektno tekmo. Vsaka čast fantom za to tekmo. Morda se ljudje ne zavedajo, kako težko je igrati na tej ravni, vsi je niso navajeni. Mentalno smo bili odlični. Od prve do zadnje sekunde smo igrali res dobro," je nadaljeval vratar Atletica iz Madrida.

Varovance Matjaža Keka zdaj čaka zgodovinska prva tekma bojev na izpadanje, o kateri Oblak pravi: "Vedno želimo več, nikoli se ne smemo zadovoljiti. Danes je lahko vsa Slovenija ponosna. Ni nas veliko, ampak dokazujemo, da se tudi v nogometu lahko kosamo proti najboljšim. Naslednja tekma je vedno najpomembnejša. Upam, da se bomo tudi tam pokazali v dobri formi."

Oblak po zgodovinski uvrstitvi Slovenije v osmino finala
Sorodna novica Glasna navijaška karavana bo še odmevala po Nemčiji

Kek: Nismo želeli biti turisti
Selektor Kek je bil po tekmi videti utrujen, a srečen: "To je šport. Pred nekaj dnevi smo bili poklapani, s prstom se je kazalo levo, desno. Skupina ni bila lahka, na treh tekmah smo pokazali, da sodimo sem. Nikomur nismo dovolili veliko. Ko sta nam padli fizična pripravljenost in koncentracija, smo postali prepasivni. Neke stvari so bile na visoki ravni. Anglija je zelo vredna, ne samo v denarju. Nismo želeli biti turisti, to nas je gnalo naprej. Po žrebu sem dejal: naj se le smejijo. To je posebna zgodba, tri tekme, ogromno navijačev, ob uspehu vseh slovenskih športnikov sem ponosen, da smo tudi nogometaši dodali kamenček v ta mozaik."

Kek: Pokazali smo, da spadamo sem

Bijol: Vsak od nas je dal maksimum
Navdušen je bil tudi Jaka Bijol, ki se je razgovoril za Val 202: "Fantastični občutki. To ni bila naša najboljša tekma, kar je normalno, saj gre za vrhunsko reprezentanco. A vsak izmed nas je dal od sebe svoj maksimum. Zaslužili smo si to točko, kajti tudi proti Srbiji dobiti gol v zadnji minuti je bilo res boleče, ampak smo se pobrali in odigrali res vrhunsko timsko tekmo. Gremo dalje. Nismo jih spustili preblizu, niso si ustvarili velikih priložnosti."

Bijol: Zaslužili smo si vsaj še eno tekmo

Slovence v osmini finala čaka Portugalska ali zmagovalec skupine E. Bijol razmišlja o sladkih skrbeh: "Ni pomembno, proti komu bomo igrali, prepričan sem, da bomo odigrali še eno tekmo na visoki ravni. Raje bi igral v Münchnu, saj bo tako prišlo še več Slovencev. Se že veselim. Zelo sem ponosen. S to reprezentanco smo šli skozi zelo težke trenutke, zdaj pa doživljamo uspeh za uspehom. Zgradili smo trdne odnose. To so si zaslužili tudi naši navijači, ki so na vseh treh tekmah pripravili fantastično vzdušje."

Bijol pa je o utrujenosti še povedal: "Če po taki tekmi ne bi bil utrujen za 10, potem nekaj ne bi bilo v redu, ne bi dal vsega od sebe. Ampak bomo imeli dovolj časa za počitek."

Najboljši igralec tekme Gnezda Čerin po uspehu Slovenije

Napadalec Andraž Šporar je bil po tekmi ponosen: "Težko je zbrati besede, to je zgodovinski trenutek za vso Slovenijo. Ampak prepričan sem, da se tukaj ne bomo ustavili." Šporar je priznal, da je bilo na trenutke zelo težko: "Da res je, saj ste videli, da smo večino časa stali za žogo, branili smo se z 11 nogometaši. Večino časa so pritiskali, ampak kljub temu se mi zdi, da so si v 90 minutah priigrali priložnost in pol, tako da smo zelo dobro stali. Vedeli smo, da nam točka prinaša napredovanje. Pustili smo srce na igrišču, zadnji atom moči. Hvala navijačem za izredno podporo. Že pred prvo tekmo sem rekel, da želim navijače čim dlje obdržati v Nemčiji. Upam, da bodo dobili še kakšen dan dopusta."

Drkušić in Šporar: o osvojeni točki proti favorizirani Angliji

Šporar si želi Portugalce
Nogomet včasih vzame, drugič vrača: "Če bi rekel, da sem užival danes, ko nisem imel nič žoge v nogah, bi lagal, a cilj opravičuje sredstva. Vsak meter, ki sem ga pretekel – ki smo ga vsi pretekli –, se nam je povrnil. Zaradi mene lahko tako igramo do konca prvenstva, samo da se uvrstimo čim dlje. Spet smo pokazali, da se lahko kosamo z najboljšimi." In katerega tekmeca si želi? Šporar je bil jasen: "Dajmo igrati spet s Portugalci, zakaj pa ne. Ni lepšega kot igrati proti najboljšemu nogometašu na svetu."

Predsednik NZS-ja Mijatović: Fantje še niso rekli zadnje