Ko je VAR-soba poklicala sodnika Felixa Zwayerja na ogled videoposnetka, se je slutilo, da bo dotik Dumfiresa in Kana označen za prekršek in s tem za najstrožjo kazen. Foto: AP
Ko je VAR-soba poklicala sodnika Felixa Zwayerja na ogled videoposnetka, se je slutilo, da bo dotik Dumfiresa in Kana označen za prekršek in s tem za najstrožjo kazen. Foto: AP

Nizozemci so zgodaj povedli prek Xavija Simonsa, Angleži pa so hitro prejeli rešilno bilko v obliki kazenskega strela, ko je Denzel Dumfries z nogo udaril Harryja Kana, potem ko je angleški kapetan že streljal čez gol.

Enajstmetrovka v 18. minuti pri vodstvu Nizozemske z 1:0 prvotno ni bila dosojena, a je sodnik Felix Zwayer nato pokazal na belo točko, potem ko mu je VAR svetoval, naj gre k monitorju in oceni omenjeni trenutek.

Anglija drugič zapored v finalu EP-ja

Gary Neville: Sramotna odločitev

Angleški kapetan je izenačil, proti koncu polfinala v Dortmundu pa ga je zamenjal napadalec Ollie Watkins, ki je v 90. minuti zabil zmago za Anglije z 2:1 in finale s Španijo.

"Po mojem mnenju ne bi smelo biti enajstmetrovke," je dejal razočarani selektor Nizozemske Ronald Koeman. "Dumfries je brcnil žogo in njegovi čevlji so se dotaknili Kana. Mislim, da ne moremo igrati pravilno nogometa, in to je zaradi VAR-a. Ta resnično uniči nogometno igro."

Nekdanji angleški branilec Gary Neville je menil, da ima Nizozemska vso pravico, da se počuti prizadeto. "Kot branilec menim, da je to absolutno sramotna odločitev," je dejal in dodal: "Ni možnosti, da bi bila to enajstmetrovka. Samo naravnost je stopil in blokiral strel. Zame to ni enajstmetrovka."

Nekdanji angleški napadalec Alan Shearer je na BBC Radio 5 v živo dejal: "Nobenega dvoma ni, da je prišlo do kontakta, toda branilec Dumfries je poskušal žogo blokirati. Je pa pozneje dosojena enajstmetrovka preobrnila potek tekme."

11-metrovka Harryja Kana za izenačenje na 1:1

Van Dijk: Ne želim govoriti o sodnikih

Kapetan Nizozemske in Liverpoola Virgil van Dijk je prav tako menil, da je enajstmetrovka najbolj vplivala na potek igre. "Enajstmetrovka je bila pomemben element tekme, Anglija je potem iz nje pridobila samozavest. Mislim, da kar nekaj odločitev na tej tekmi ni bilo v našo korist, a tu se bom ustavil, ne želim govoriti o sodnikih," je dejal kapetan oranžnih.

Tudi ESPN, ki pod vodstvom novinarja Dala Johnsona že vse od uvedbe videopomočnikov natančno pregleduje vse odločitve, je presodil, da je bila 11-metrovka sporna.

28-letni Ollie Watkins je primer nogometaša, ki ni šel čez klubske akademije ali mlajše reprezentance, temveč si je postopoma utiral pot proti vrhu. Začel je v peti angleški ligi, zabijal redno v četrti in nato drugi ligi, kar mu je prineslo prestop v Astona Villo. Lani je v Premier ligi dosegel 19 golov, skupaj pa je prispeval kar 27 zadetkov ter se s klubom uvrstil v Ligo prvakov. Foto: AP
28-letni Ollie Watkins je primer nogometaša, ki ni šel čez klubske akademije ali mlajše reprezentance, temveč si je postopoma utiral pot proti vrhu. Začel je v peti angleški ligi, zabijal redno v četrti in nato drugi ligi, kar mu je prineslo prestop v Astona Villo. Lani je v Premier ligi dosegel 19 golov, skupaj pa je prispeval kar 27 zadetkov ter se s klubom uvrstil v Ligo prvakov. Foto: AP
Sorodna novica Rezervist Watkins popeljal Anglijo v finale v 91. minuti

Najboljši polčas na turnirju, a zgolj 1:1

Anglija s številnimi zvezdniki v ekipi je bila na papirju prvi favorit prvenstva, a sledila je kopica bledih predstav. Angleži so igrali v slovenski skupini C in tudi s Slovenijo so se mučili, srečanje v Kölnu pa se je končalo brez golov z 0:0.

V osmini finala je Anglija zaostajala proti Slovaški vse do 95. minute, ko je s poskusom iz obupa s škarjicami za izenačenje in podaljšek zadel Jude Bellingham. Takoj na začetku podaljška je odločil gol kapetana Kana. V četrtfinalu je Švica povedla v 75. minuti, a je že čez pet minut izenačil Bukayo Saka, najbrž najboljši posameznik reprezentance. Sledilo je še uspešno izvajanje 11-metrov in trije levi so se prebili v polfinale.

V prvem polčasu proti Nizozemski je Anglija končno prikazala igro, kakršno se je od nje pričakovalo. A kljub najboljši predstavi na turnirju jim je samo sporna 11-metrovka prinesla izenačenje po 45 minutah. V drugem delu so Nizozemci s spremembami v ekipi in postavitvi prevzeli pobudo, a niso znali zabiti drugega gola.

Southgate znova zadel z menjavami

Ko je že vse dišalo po podaljških, pa sta udarila dva angleška rezervista. Selektor Gareth Southgate se je med evropskim prvenstvom naposlušal kritik z vseh strani, a tudi kritiki mu priznavajo, da ima pravo roko pri menjavah. Tokrat sta preboj v finale zrežirala Cole Palmer in Ollie Watkins, ki sta vstopila v 80. minuti.

Klubsko letos izjemno razigrani Palmer je s podajo po desni strani v zadnjih sekundah rednega dela našel napadalca Watkinsa, ki je iz obrata sprožil svoj značilni diagonalni strel. Kot je v pretekli sezoni tresel mreže za Astona Villo, je tokrat zabil za veliko zmago Anglije.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Watkins rekel Palmerju, da mu bo podal za gol

"Vem, da mi ljudje ne bodo verjeli, toda ko sva s Colom Palmerjem vstopala v 81. minuti, sem mu rekel, zaigrala bova in ti mi boš podal. Vedel sem takoj, ko je dobil žogo, da jo bo podal do mene. Ko je žoga končala v mreži, je bil to najboljši občutek v nogometu doslej," je za ITVSport dejal Watkins po srečanju.

"Neverjetno je, tedne sem čakal na ta trenutek. Treba je bilo veliko trdega dela, da sem prišel do mesta, kjer sem danes. Dobil sem priložnost in jo sprejel z vsem srcem. Nimam besed, dolgo si nisem želel zapustiti igrišča, ker sem želel vsrkati to vzdušje," je dodal angleški junak večera, ki je predtem na Euru 2024 dobil priložnost le za 20 minut igre na tekmi z Dansko (1:1).

"Morala je biti naša najboljša predstava, s katero smo dosegli še en mejnik ... Skozi tekmo smo igrali tako dobro. Bila je zapletena tekma, a smo jo uspešno pripeljali do konca," je po drugem zaporednem preboju v finale evropskega prvenstva dejal selektor Southgate.

Zadetek Watkinsa v 90. minuti za uvrstitev Anglije v finale
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Španci so na tem turnirju videti čudovito, zelo dobro igrajo. So odlična ekipa z lastnimi orožji, zanimivo bo iti z njimi v dvoboj.

Jude Bellingham o nasprotnikih v finalu

Kralj prosi leve, da odločijo tekmo pred zadnjimi minutami

Na covidnem Euru 2020, ki pa se je po vsej stari celini igral poleti 2021, je Anglija v finalu na Wembleyju na domačih tleh izgubila proti Italiji po izvajanju enajstmetrovk. V sporočilu po zmagi treh levov proti Nizozemski se je kralj Karl pošalil po dramah, ki so jih prestali angleški navijači. Reprezentante je prosil, naj v finalu pazijo na "nacionalni krvni tlak" v spopadu s Španijo: "Če vas lahko spodbudim, si zagotovite zmago, preden boste potrebovali čudežne gole v zadnji minuti ali še eno dramo z enajstmetrovkami."

Sorodna novica Španija četrtič ali Anglija prvič?

Kapetan Kane, ki ga vidno mučijo nekakšne zdravstvene težave, je povedal, da je zelo ponosen na vsakega posameznega igralca: "To je bil res težek turnir, in to, kar smo naredili na tujem, je res nekaj posebnega. Ollie je čakal in bil potrpežljiv in kar je naredil, je izjemno. Kakšen zaključek! Tako sem vesel zanj."

Nizozemci so sanjali, da bodo ponovili Nemčijo 1988, ko so osvojili svoj edini naslov evropskih prvakov. "V zadnji minuti so dosegli odličen gol, in to je nogomet. Lahko smo ponosni na svojo reprezentanco, res ponosni na igralce, saj smo imeli odličen turnir," je z grenkim priokusom turnir zaključil nizozemski selektor Ronald Koeman.

Ollie Wakins napovedal, da bo dosegel odločilni zadetek po podaji Palmerja
Analiza po koncu tekme Nizozemska – Anglija
Kako je 110.000 nizozemskih navijačev pred polfinalom rajalo v Dortmundu