Konec poti, ne potovanja

Voditelj podkasta Žoga je okrogla Luka Petrič je tokratno epizodo povezoval na tribuni stadiona v Frankfurtu po končani tekmi. Zraven so bili še reporterji Boštjan Janežič, Marko Cirman in Jože Pepevnik.

Ob koncu je bilo prisotno razočaranje ... nato pa tudi ponos. Foto: Reuters
Ob koncu je bilo prisotno razočaranje ... nato pa tudi ponos. Foto: Reuters

Glavno čustvo: ponos
Slovenski nogometaši so navijače naredili ponosne. 120 minut teka, boja in razdajanja, nato pa enajstmetrovke, kjer je bil v vratih Portugalske nerešljiva uganka Diogo Costa. Slovenija je bila zelo blizu, Portugalci so dominirali v prvem polčasu, v drugem pa padli, v podaljšku je najprej enajstmetrovko Cristianu Ronaldu mojstrsko ubranil Jan Oblak, v nadaljevanju je imel žogo za zmago na nogi Benjamin Šeško.

"Ne bi bilo pošteno, da bi na kogar koli kazali s prstom. Benjamin Šeško je in zanesljivo še bo zgrešil nekaj takšnih strelov. Želim si, da bo ta trenutek vzel kot izkušnjo, ki ga bo naredila še močnejšega. Tudi Ronaldu je zgrešil enajstmetrovko. Se zgodi. Četudi ni zadel, bi bilo nepošteno zanemariti njegov doprinos v obrambi, kjer sta s Šporarjem odigrala odlično tekmo in veliko tekla brez žoge. Reprezentanca je dobro postavljena, želim si, da bi tudi na naslednje reprezentančne obveznosti vsi ti igralci hodili s takšnim veseljem in takšno motivacijo, kot so do zdaj,” je povedal Cirman, ki je še dodal, da je bila zgrešena enajstmetrovka Josipa Iličića slab psihološki moment za preostale igralce, ki so čakali na naslednje strele.

Sorodna novica 120 minut so živele slovenske sanje, kruto jih je razcefral Diogo Costa

Slovenska reprezentanca ima rep in glavo
Za Slovenijo je najuspešnejše veliko tekmovanje v njeni zgodovini. Prvič je igrala v izločilnih bojih in namučila tako Anglijo kot Portugalsko, bila nesrečna proti Srbiji in hrabra proti Danski. Iz slovenske skupine na prvenstvu ostaja le Anglija, Slovenija je Euro končala s štirimi zaporednimi remiji. "Slovenija je na tem prvenstvu, kar bo trenerski ceh selektorju Keku verjetno priznal, v 400 minutah igre odigrala taktično dovršeno in stanovitno. Bila je tu in tam podrejena, a ni bila nadigrana. Igrala je tako, kot je načrtovala in tudi v osmini finala je svoj načrt dobro izvedla. Storila je vse, kar je bilo treba, da bi Portugalsko premagala v 120 minutah, zmanjkal ji je le zaključni udarec," je tekmo in prvenstvo s slovenskega zornega kota povzel Jože Pepevnik.

Četrtič je Slovenijo na velikem tekmovanju spremljal Boštjan Janežič: "Slovenski nogometaši so Euro odigrali razveseljivo, odraslo, a ostaja grenak priokus. Spomnim se tudi slabih trenutkov na Euru pred 24 leti po zapravljenem vodstvu s 3:0 proti Jugoslaviji v Belgiji in zapravljeno vodstvo proti Američanom z 2:0 na afriškem svetovnem prvenstvu pred 14 leti."

V tokratni epizodi lahko prisluhnete, kaj je takoj po tekmi, ob slovenski garderobi, povedal selektor Matjaž Kek in kako so po izpadu razmišljali Petar Stojanović, Benjamin Verbič in Adam Gnezda Čerin.

Streljanje 11-metrovk na tekmi Portugalska - Slovenija, 1. del
Streljanje 11-metrovk na tekmi Portugalska - Slovenija, 2. del