Premik na prizorišče nove zgodovinske tekme

Voditelj podkasta Žoga je okrogla Luka Petrič in Marko Cirman sta se v soboto odpravila v portugalsko bazo, kjer so varnostni ukrepi precej poostreni, tudi tokrat sta v oddaji zraven Jože Pepevnik in Boštjan Janežič.

Sorodna novica Tekmo proti Portugalski bo sodil Daniele Orsato

Vemo, kje so Portugalci najnevarnejši
Slovenska reprezentanca je v soboto opravila predzadnji trening pred današnjim odhodom v Frankfurt. Slovenci v Wuppertalu pilijo še zadnje podrobnosti pred srečanjem s še enim zelo kakovostnim tekmecem. Strokovni štab je že analiziral vse tri tekme Portugalske na tem Euru. Analitik izbrane vrste Dejan Kopasić pravi: "Po odvzeti žogi se po navadi iščeta dve rešitvi. Prva je priti ven iz njihovega protipritiska, Portugalci ga bodo gotovo izvajali. Srbija je bila proti nam v tem malce slabša, Anglija pa je bila v tem dobra, boljša kot na prejšnjih tekmah. Čim prej je priti v prostore, kjer je manj nasprotnikovih igralcev. Mi imamo profil moštva, ki je lahko zelo nevarno po odvzeti žogi. Na prejšnjih tekmah smo bili v tej prvini mogoče malo nenatančni. Na ta način lahko ves čas trpiš, česar si mi ne želimo. Če si v tem uspešen, pa si lahko nevaren iz protinapadov. Seveda je tudi nasprotnikova gradnja napada manj zanesljiva."

Utrinek s sobotnega treninga Portugalcev. Foto: EPA
Utrinek s sobotnega treninga Portugalcev. Foto: EPA

V nekdanjem samostanu in ponjava pri ponjavi
Portugalska reprezentanca, ki bo v ponedeljek tekmec Slovenije v Frankfurtu, je nastanjena v Marienfeldu v okolici Bielefelda. Posestvo hotela je precej razpršeno, je pa baza Portugalcev precej varovana. Že ob dovozu na parkirišče hotela bi lahko, v času, ko tu ni evropskega prvenstva, pogledali na posestvo. A je trenutno pogled onemogočen s ponjavami, saj številni navijači želijo spremljati Cristiana Ronalda in soigralce na vsakem koraku. "Res je zanimivo, slovenska baza je bolj domača, v portugalski pa so razumljivo varnostni ukrepi poostreni. Medijsko središče je v nekdanjem samostanu. Stavba je sicer videti malo utrujena, najeda jo zob časa, a ohranja šarm preteklosti. Tiskovna konferenca je v posebnem šotoru ob samostanu, v katerem je zelo vroče. V slovenski bazi imamo novinarji privilegij z igralci govoriti ena na ena, v portugalski bazi je na voljo le en igralec, ki nastopa pred vsemi. Po tiskovni konferenci smo odšli na trening, na voljo imajo dve igrišči, na katerih je trava kot preproga. Je pa nenavadno, ko Cristiano Ronaldo priteče le kakšne tri, štiri metre od tebe," je po obisku Portugalske baze povedal Marko Cirman.

Sorodna novica Izvrstna Švica domov poslala skromno branilko naslova Italijo

Italijani nemočni, Danci nesrečni
V Berlinu je Italija naletela na izjemno švicarsko vrsto, ki je po notranjih trenjih v reprezentanci, vendarle našla kohezijo. Italijani so bili brezzobi, spet je bil izjemna igra Švicarjev brez žoge. "Evropski prvaki so bili rudi v osmini finala brez idej. Švicarji so kontrolirali sredino igrišča in dominirali in bilo zmagal tudi z višjo razliko. Zasluženo napredovanje Švice. Ko je bilo pričakovati, da bodo Italijani proti koncu tekme pritisnili, niso iskali globine." Švicarji se bodo v četrtfinalu pomerili z zmagovalcem današnje tekme med Anglijo in Slovaško.

Sorodna novica Nemčiji po nevihti v četrtfinale pomagala tudi sreča pri odločitvah VAR-a

Nemčija in Danska sta se pomerili v Dortmundu, kjer je spet popustila streha. Hud naliv s točo je za nekaj minut celo prekinil tekmo osmine finala. Dva razveljavljena in dva regularna zadetka za končnih 2:0 in zmago Nemčije, ki jo v četrtfinalu čaka boljši iz dvoboja med Španijo in Gruzijo. Jože Pepevnik je v Dortmundu videl slovo tekmeca Slovenije v skupini in slavje domačih navijačev: "Nemci so bili zelo pazljivi, zelo agresivni na sredini igrišča, skrbeli so za tiste klišejsko druge žoge. Potem ko se je v nekaj minutah na začetku drugega polčasa sreča z mikroskopskim ofsajdom in roko Dancev obrnila njim v prid, so stopili nazaj in prežali na hitre prehode v protinapad. Enega so izkoristili, verjetno bi morali še kakšnega. V nekem trenutku se je zdelo, da bi ob nevihti lahko doživeli hladen tuš še na igrišču, vendar so se rešili."

Nova epizoda podkasta najdete na spletni strani Vala 202, na portalu RTV365 in pri vašem priljubljenem ponudniku podkastov.