Pripravite se: v kölnski šibični škatli poka in grmi

Radijski poročevalec Boštjan Janežič in voditelj podkasta Žoga je okrogla Luka Petrič pravita, da je bilo vzdušje na tekmi enkratno. Zvok, ki se ustvari v stadionu, je bil najglasnejši med vsemi, ki sta jih doživela na tem Euru. Belgijci so vseskozi skrbeli za navijaški ritem, Romuni pa so se bolj priložnostno oglašali, jih je pa bilo več, in ko so v en glas zapeli, zažvižgali ali pa spodbujali svoje nogometaše, je bilo huronsko.

Kevin De Bruyne je dosegel svoj 28. reprezentančni gol. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne je dosegel svoj 28. reprezentančni gol. Foto: Reuters

Mojster natančnih podaj
"Romuni so se tekme lotili odprto in pogumno, bolj od pričakovanj, sploh glede na zmago v prvem krogu. BIlo je veliko priložnosti na eni in drugi strani, prvi gol je padel že v drugi minuti. Prvi posameznik tekme je bil nedvomno Kevin De Bruyne. Odigral je izjemno tekmo. Tudi v 85. minuti je v sprintu pomagal v obrambi. Zanj ni važno, ali je podaja dolga 5 ali 50 metrov, po navadi so natančne. Vidi se, da ga vsi soigralci gledajo, opazujejo, čakajo nanj in na njegove poteze," je tekmo v Kölnu opisal Boštjan Janežič.

Belgijci ves čas pojejo
'Romuni so si priložnosti priigrali na račun napak belgijskih branilcev, ki so bili slabši del ekipe," pa je ocenil voditelj podkasta Žoga je okrogla Luka Petrič in dodal: "Romunov je bilo na tribunah več kot Belgijcev, a slednji ves čas pojejo. Na stadionu je izjemno glasno. Strme tribune ima. Slovenijo v torek tam čaka izjemno vzdušje."

Stanje v tej skupini je izjemno izenačeno, saj sta v drugem krogu zmagali ekipi, ki sta v prvem izgubili. Romunija, Belgija, Slovaška in Ukrajina imajo tri točke.

Sorodna novica Portugalci visoko odpravili Turke, med njihovimi mogočimi tekmeci za četrtfinale Slovenci

Druga zmaga za Portugalsko
V osmino finala se je po dveh krogih Nemčiji in Španiji pridružila še Portugalska. Evropski prvaki izpred osmih let so včeraj v Dortmundu s 3:0 odpravili Turke, ki so na tribunah stadiona Westfalen sicer imeli številčnejšo in glasnejšo podporo. Prav to je bilo morda ključno pri avtogolu, ki ga je za vodstvo Portugalske z 2:0 sredi prvega polčasa dosegel turški branilec Akaydin.

Ronaldo ni več tako hiter
Dvoboj na stadionu evropskega klubskega podprvaka je videl Marko Cirman: "Tudi Westfalen je zelo akustičen. Ko začnejo Turki žvižgati, si moraš zatisniti ušesa. Enosmerni promet je bil sicer na igrišču, sploh v prvem polčasu. V tej akciji za drugi gol je Akaydin vrnil žogo vratarju, a ga ni pogledal, glavo je sklonil in dosegel avtogol. Zelo nenavadna situacija. Pri Portugalcih pa se Ronaldu vidi, da ni več tako hiter, kriljenja z rokami ni izgubil, želi pa vedno doseči gol. Za zdaj še nima gola na tem prvenstvu."

Sorodna novica Zgodovinska točka Gruzije, ki ustreza tudi Sloveniji

Angleška javnost je nestrpna
Gruzija in Češka sta se za prvo gruzijsko točko na velikih tekmovanjih razšli z 1:1. Portugalci so v skupini F že potrdili prvo mesto in bodo v osmini finala 1. julija igrali v Frankfurtu. Slovenija in Anglija se bosta na kölnskem stadionu pomerili v torek zvečer, Jože Pepevnik že gleda proti zadnji tekmi skupine C. "Angleži še niso odigrali tako, kot se od njih pričakuje. Javnost je nestrpna. Zanimivo bo videti, kako se bo Slovenija lotila zadnje tekme v skupini. Ali bo selektor Kek vztrajal še tretjič zapovrstjo z enako enajsterico in ali bo nadaljeval s sistemom 4-4-2. Srbija in Danska sta se Angliji zoperstavili s tremi branilci oz. kar petimi, ko nista imeli žoge. Mislim, da Keka čakajo nekatere dileme."

Podkast Žoga je okrogla je v času skupinskega dela evropskega prvenstva na voljo vsako dan, ustvarja ga radijska ekipa na prizorišču Eura v Nemčiji.