Andraž Šporar je poskrbel za veselje v Stožicah, ko je v 11. minuti dosegel gol za izenačenje. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar je poskrbel za veselje v Stožicah, ko je v 11. minuti dosegel gol za izenačenje. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci so po torkovi zmagi proti Armeniji gostili Bolgarijo, s katero so se merili petič in še petič ostali brez zmage, zdaj imajo z njo dva remija in tri poraze.

Sorodna novica Načeti Stojanović, Verbič in Blažič ostajajo vprašljivi, Kek je pripravljen menjati

Od začetka Horvat in Brekalo
Na igrišče je prišla udarna zasedba, v kateri je manjkal le načeti Petar Stojanović, ki je med reprezentanti izpustil največ treningov na Brdu. Na desnem krilu vezne linije je njegovo mesto zasedel Tomi Horvat, s Sturmom iz Gradca dvojni prvak Avstrije. Druga sprememba v primerjavi z enajsterico, ki je uspešno končala lanske kvalifikacije, je bila v osrčju obrambe, kjer je namesto Mihe Blažiča zaigral David Brekalo. Ta je začel kvalifikacije za EP, a je po poškodbi izgubil mesto ob Jaki Bijolu.

Bolgari povedli, Slovenci izenačili
Bolgari so povedli že v 4. minuti. Jaka Bijol je v kazenskem prostoru podrl Kirila Despodova, sodnik je dosodil najstrožjo kazen. Kiril Despodov je z bele točke zanesljivo ugnal Jana Oblaka (0:1).

Slovenija je izenačila v 14. minuti. Po podaji iz kota je Jan Mlakar podaljšal podajo do Andraža Šporarja, ki je bil na oddaljenejši vratnici, z glavo je mrežo zatresel od blizu.

Bolgarija je v 21. minuti zapretila dvakrat. Najprej je z glavo poskusil Simeon Petrov, nato pa je po podaji iz kota z glavo streljal še Georgi Kostadinov, ampak na srečo Slovenije ni bil dovolj natančen.

V Stožicah je bilo zelo vroče. Foto: www.alesfevzer.com
V Stožicah je bilo zelo vroče. Foto: www.alesfevzer.com

V 34. minuti je Žan Karničnik z lepo podajo zaposlil Benjamina Šeška, ki je streljal od blizu, vratar Bolgarije pa mu je ubranil strel.

V drugem polčasu se je dogajanje umirilo.

V 63. minuti je Despodov sprožil močan strel s 17 metrov, Oblak se je izkazal z obrambo. Sandi Lovrič je iz podobnega položaja kot Despodov poskusil v 69. minuti, a je bil njegov strel preslab, da bi resneje ogrozil bolgarska vrata. V 77. minuti je z 20 metrov streljal Josip Iličić, vratar Bolgarije je brez težav branil.

V sodniškem dodatku bi lahko Bolgari dosegli zmago, vendar je Filip Krastev preslabo streljal za Oblaka.

Kek pričakoval več
"Po eni strani je v redu, da se nadaljuje serija neporaženosti. Po drugi pa nisem zadovoljen, ker nismo zmagali. Imel sem občutek, da je imelo precej igralcev v glavah samo to, da 'preživijo'. Začetek je bil res zelo naiven, a smo dobro odgovorili, imeli smo nekaj priložnosti," je po zadnjem testu pred EP-jem povedal selektor Matjaž Kek.

"Brekalo je tokrat odigral celo tekmo, Šeško je po vsem cirkusu okrog njega odigral 70 minut, me pa skrbi, ker nekateri že drugo tekmo zaporedoma niso bili povsem nared. Če ne bo možnosti, da trenirajo na zahtevani ravni, bomo morali menjati. Tekma pa mi ni bila všeč v trenutkih, ko smo menjali. Šest svežih igralcev bi moralo narediti razliko. Tega nisem dobil. Vem, da je termin tekme neugoden, da so treningi naporni, a sem pričakoval več," je še dodal Kek.

Prihodnji teden gre že zares
Slovenija bo na EP-ju nastopila drugič, prvič po letu 2000.

Slovenska vrsta bo v torek odpotovala v Nemčijo, kjer jo 16. junija v Stuttgartu čaka tekma proti Danski, 20. junija v Münchnu proti Srbiji, 25. junija pa v Kölnu proti Angliji.

Šporar z glavo zadel za remi proti Bolgariji pred odhodom v Nemčijo

Pripravljalna tekma za EP 2024, Stožice

SLOVENIJA – BOLGARIJA 1:1 (1:1)
11.037; Šporar 14.; Despodov 4./11-m

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sodnik: Arda Kardesler (Turčija)

Das Gol: uvodna oddaja o EP-ju v nogometu z Bojanom Prašnikarjem in Sanelom Konjevićem

Das Gol: oddaja o EP-ju v nogometu