Strelec Bruno Fernandes in podajalec Cristiano Ronaldo (vpisal je rekordno osmo podajo na evropskih prvenstvih) proslavljata tretji zadetek Portugalske. Foto: Reuters
Strelec Bruno Fernandes in podajalec Cristiano Ronaldo (vpisal je rekordno osmo podajo na evropskih prvenstvih) proslavljata tretji zadetek Portugalske. Foto: Reuters

Med njenimi mogočimi tekmeci v boju za četrtfinale je tudi Slovenija, če bo ta zasedla tretje mesto v skupini C in bo med najboljšimi štirimi tretjeuvrščenimi reprezentancami. Portugalci se bodo namreč v osmini finala pomerili s tretjeuvrščenim iz skupine A, B ali C.

Ronaldova izvoljenka Georgina Rodriguez v VIP-loži stadiona Westfalen. Foto: Reuters
Ronaldova izvoljenka Georgina Rodriguez v VIP-loži stadiona Westfalen. Foto: Reuters

Avtogol porušil načrte Turkov

Proti Turčiji, ki ima tudi še vedno lepe možnosti za napredovanje med najboljših 16, je Portugalska povedla v 21. minuti. Zadel je Bernardo Silva, kar je bil njegov prvi gol na velikih tekmovanjih (na 15. tekmi).

Akcija je po protinapadu potekala po levi strani, od koder je sledila podaja Nuna Mendesa pred vrata. Nogometaš Manchester Cityja je sredi kazenskega prostora žogo v mrežo pospravil z močnim strelom "iz prve".

V 28. minuti so si Turki drugi zadetek zabili kar sami. Avtogol je dosegel branilec Fenerbahčeja Samet Akaydin, od katerega se je žoga do Silve rahlo odbila že pri prvem zadetku.

Po velikem nesporazumu je z nogo "streljal" tako, kot bi bil pred tekmečevimi vrati, in ne pred svojimi! Joao Cancelo in Cristiano Ronaldo, ki sta predtem poskušala sestaviti obetavno akcijo Portugalcev, sta že obstala in se pogovarjala ...

Bruno Fernandes postavil piko na i

V 56. minuti je na 0:3 iz bližine povišal Bruno Fernandes. Po dolgi žogi rezervista Rubena Nevesa mu je nesebično podal Ronaldo, s katerim sta bila pred leti tudi klubska soigralca pri Manchester Unitedu.

Na koncu je Turčija na evropskih prvenstvih proti Portugalski še četrtič izgubila, do zdaj na medsebojnih tekmah niti enkrat ni zatresla mreže.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Martinez spremenil igralni sistem

Pri Turkih je 19-letni Arda Güler, ki je v torek s čudovitim zadetkom odločil srečanje proti Gruziji (3:1), na zelenico vstopil šele v 70. minuti, saj (še) ni pripravljen za vse napore.

Altay Bayindir (rezervni vratar Manchester Uniteda) je med vratnicama zamenjal Merta Günoka, ki se je na treningu lažje poškodoval.

Portugalski selektor Roberto Martinez se je odločil za menjavo igralnega sistema, saj je namesto s tremi igral s štirimi branilci. Zato je bil v prvi postavi namesto Dioga Dalota vezist Joao Palhinha (Fulham).

Portugalska je pred štirimi dnevi na uvodni tekmi z 2:1 premagala Češko.

"Cristiano, poroka ali dres!" je na transparent v nemščini zapisala ena izmed portugalskih navijačic. Foto: Reuters

Oba selektorja poudarila pomembnost prvega gola

"Igrali smo na podobni ravni kot proti Češki. Pomembno je bilo, da smo zadeli prvi in nismo prejeli gola. V obrambi smo bili zelo zbrani, po vodstvu smo nadzirali srečanje," je po drugi zmagi dejal Martinez.

"Na splošno nismo odigrali slabe tekme. V uvodnih 20 minutah smo bili bližje zadetku. Proti takšnemu tekmecu moraš čim prej doseči gol, sicer vse postane težje. Ko smo se znašli v zaostanku, smo izgubili nekaj vere vase, kljub temu pa smo se bojevali do konca," je povedal selektor Turčije Vincenzo Montella.

Bernardo Silva (desno) se z Joaom Cancelom veseli vodilnega zadetka Portugalske. Foto: Reuters
Bernardo Silva (desno) se z Joaom Cancelom veseli vodilnega zadetka Portugalske. Foto: Reuters

Skupina F, 2. krog

Dortmund:
TURČIJA − PORTUGALSKA 0:3 (0:2)
61.047; Bernardo Silva 21., Akaydin 28./ag, Bruno Fernandes 56.

Sodnik: Felix Zwayer (Nemčija)

Hamburg:
GRUZIJA − ČEŠKA 1:1 (1:0)
Mikautadze 45.+4/11-m; Schick 59.

Evropsko prvenstvo v nogometu 2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina F
1.
Portugalska
3 2 0 1 5:3 6
2.
Turčija
3 2 0 1 5:5 6
3.
Gruzija
3 1 1 1 4:4 4
4.
Češka
3 0 1 2 3:5 1