Tonček Štern je bil s 13 točkami najučinkovitejši. Foto: Aleš Oblak
Tonček Štern je bil s 13 točkami najučinkovitejši. Foto: Aleš Oblak

Novi selektor Gheorghe Cretu je z zmago debitiral na klopi Slovenije, ki je upravičila vlogo favoritinje na prvi tekmi zadnjega sklopa priprav pred začetkom domačega svetovnega prvenstva.

V soboto bo Slovenija v Mariboru odigrala še tekmo proti Turčiji, začela se bo ob 16. uri. V torek ob 20.30 pa bo v Stožicah njen tekmec Iran.

Odbojkarji v Mariboru s 3:0 premagali Egipt

Cretu je na igrišče poslal preverjeno zasedbo. Podajalec je bil Dejan Vinčić, sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, blok sta sestavljala Jan Kozamernik in Alen Pajenk, na položaju korektorja je igral Tonček Štern, kot prosti igralec pa Jani Kovačič.

V prvem nizu so Slovenci nekaj časa celo lovili Egipčane, nato pa povedli in prišli do prednosti štirih točk (20:16). Egipčani so se v končnici večkrat približali na le točko, a so domači strnili vrste in niz dobili s 25:22.

V drugem nizu so imeli slovenski odbojkarji štiri točke naskoka (12:8), po izidu 17:14 pa so dobili osem od naslednjih devetih točk.

V nadaljevanju je Cretu priložnost ponudil še Gregorju Ropretu, Roku Možiču, Žigi Šternu, Danijelu Koncilji, Sašu Štalekarju in Janu Klobučarju, Slovenija pa je ves čas povečevala prednost in zanesljivo s 25:18 dobila tudi tretji niz.

Sprejemalski par sta, kot je že običajno, sestavljala Urnaut in Čebulj (na fotografiji). Foto: Aleš Oblak
Sprejemalski par sta, kot je že običajno, sestavljala Urnaut in Čebulj (na fotografiji). Foto: Aleš Oblak

Cretu zadovoljen s pristopom

"Za prvo tekmo je bilo prikazano kar v redu. Zavedamo se sicer, da nas čakajo vse močnejši tekmeci, a glede na to, da zelo dolgo časa nismo igrali tekem, mislim, da nam je šlo precej dobro. Jutri nas čaka precej močnejši tekmec, proti Turčiji bomo morali igrati bolje. Upam, da bo to za nas pravi test oziroma pokazatelj naše trenutne forme," je dejal kapetan Urnaut.

"Danes smo že preizkusili nekaj rotacij in nekatere taktične zamisli. Jutri bo za to še ena priložnost. Odgovor na to, v kakšni formi smo, pa bomo najverjetneje dobili šele v torek na tekmi proti Iranu. Je pa povsem nekaj drugega igrati tu ali pa v Stožicah. Tudi za igralce ni lahko, ko zamenjajo dvorano. Kakor koli, zadovoljen sem s pristopom. Vidi se, da se vsi igralci trudijo in vlagajo veliko energije v te priprave. Zmaga je pomembna tudi za samozavest," je povedal Cretu.

SP se bo začel v petek. Slovenija se bo v skupini D v Ljubljani najprej pomerila s Kamerunom, nato pa sledita še dvoboja proti Franciji (nedelja, 28. avgusta) in Nemčiji (torek, 30. avgusta). V izločilne boje napredujeta po dve ekipi iz šestih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Sorodna novica Odbojkarji krstili prenovljeno dvorano Tabor

Pripravljalna tekma:
SLOVENIJA
- EGIPT 3:0 (22, 15, 18)

Slovenija: T. Štern 13, Pajenk 6, Kozamernik 3, Gasparini 2, Vinčić 3, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern 1, Ropret 1, Urnaut 8, Čebulj 8, Možič 3.

Egipt: Fathy, Seoudy, Reda, Elhosiny 2, Adel 10, Ramadan, Youssef 2, Elmahdy 7, Morgan 2, Haikal 4, Said 13, Mostafa, Diaa 2, Elsayed, Magdy.