Na olimpijskih igrah v Tokiu bo največ pozornosti slovenske javnosti najbrž požela košarkarska reprezentanca z Luko Dončićem na čelu. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Na olimpijskih igrah v Tokiu bo največ pozornosti slovenske javnosti najbrž požela košarkarska reprezentanca z Luko Dončićem na čelu. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Številčno je sicer slovenska olimpijska odprava najmanjša od leta 1996, ko je na igrah v Atlanti nastopila s 37 športniki. Pred tem je leta 1992 v Barceloni na prvi poletni olimpijadi po razglasitvi samostojnosti štela 35 športnikov.

Slovenska reprezentanca

Seznam slovenskih športnikov za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Največjo odpravo je Slovenija poslala na poletne igre v Atene, ko je štela 79 športnikov, pred petimi leti v Riu pa je našo državo zastopalo 63 športnikov (39 moških in 24 žensk). Med ekipnimi športi je Slovenija v Rio de Janeiro poslala rokometno reprezentanco, tokrat pa bo v Tokiu prvič v zgodovini olimpijskih iger zastopana z moško košarkarsko reprezentanco.

Košarkarska odprava šteje 12 igralcev, Slovenija pa v individualnih športih v Tokio pošilja še 43 potnikov, od tega 29 športnikov in 25 športnic.

Gabrovec: Vsa mesta do 16. so odlična
"Vsa mesta do 16. so odlična, števila medalj pa ne bom napovedal. To je nehvaležno in lahko le povzroči nepotreben dodaten pritisk. Lahko pa ocenim, da gre za eno izmed močnejših slovenskih reprezentanc v zgodovini,"
je med drugim dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec.

Slovenija na poletnih OI osvojila 23 medalj
Slovenija je od leta 1991, ko je stopila na pot samostojnosti, nastopila na sedmih poletnih olimpijskih igrah in osvojila skupaj 23 medalj (pet zlatih, osem srebrnih in deset bronastih). Na zadnjih OI v Riu de Janeiru je osvojila štiri medalje (po eno zlato in bronasto ter dve srebrni) in je bila s sedmim mestom znova med najboljšimi desetimi državami na svetu po medaljah na milijon prebivalcev.

Predstavitev slovenske olimpijske reprezentance si oglejte v posebni oddaji na spodnji povezavi.