Kim Meylemans pravi, da ne ve, koliko bo še lahko zdržala tretmaja v Pekingu. Foto: AP
Kim Meylemans pravi, da ne ve, koliko bo še lahko zdržala tretmaja v Pekingu. Foto: AP

Belgijka je po treh dneh izolacije po pozitivnem testu naknadno opravila več testov in so bili vsi negativni.

V sredo so ji oblasti sporočile, da lahko izolacijo zapusti, na kar jo je pobralo vozilo, za katero je predvidevala, da jo bo odpeljal v olimpijsko vas. "Ampak nismo zavili v vas," je povedala Meylemans v solzah, vidno razburjena, v videu, ki ga je objavila na Instagramu.

Namesto v olimpijsko vas so jo prepeljali v drug karantenski center in misel, da bo morala tam ostati še polnih sedem dni, jo je povsem strla. "Nisem niti prepričana, da se bom sploh lahko kdaj vrnila v vas," je hlipala in dejala, da ne ve, ali lahko to še dolgo prenaša.

Po objavi videa so posredovali olimpijski predstavniki in jo malce pred polnočjo pospremili do vasi, kjer se je končno, kot je povedala, počutila "varno".

A stiska Meylemans izpostavlja psihični in čustveni davek kitajske strategije "0 okužb" ter olimpijskih protokolov, na katere je ta strategija vezana.

Ti od udeležencev iger zahtevajo, da pred prihodom v Peking in po njem opravijo več PCR-testov, tudi če so covid-19 pred kratkim preboleli in tudi če so lahko PCR-testi pozitivni tudi še dolgo za tem, ko posameznik ni več kužen.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bi lahko pretirano stroga pravila "nekatere ljudi diskvalificirala brez pravega razloga" ali pa jih obremenila z nepotrebnim stresom.

Namesto olimpijske izkušnje osame

Meylemans se je s koronavirusom okužila pred mesecem dni in okrevala, v tem času pa je morala tudi izpustiti nekaj tekem.

Kot je povedala, je bila od takrat dalje "praktično vsak dan testirana", zdravniki pa so si tudi bolj ali manj enotni, da virusa ne more več širiti, navaja Yahoo Sports. A nato je prispela v Peking. Od treh testov sta bila dva negativna, eden pa pozitiven.

"Če je po desetih dneh tvoj PCR-test pozitiven, to samo pomeni, da zaznava mrtve vojačke, ostanke virusa, ki so se obdržali v sistemu," je za Yahoo pojasnil strokovnjak za nalezljive bolezni Bill Schaffner. "To ne pomeni, da si kužen. Zato PCR-test po desetih dneh ni le nepotreben, ampak je celo odsvetovan, ker lahko samo pripelje do zmede."

A po kitajskih protokolih so morali Meylemans nemudoma pospremiti iz olimpijske vasi v karantenski hotel, prav tako ni smela na trening, zato je zamujeno nadomeščala s sklecami in sobnim kolesom v hotelski sobi.

V zakulisju si olimpijski predstavniki sicer prizadevajo za vsaj malce ohlapnejša pravila in v nekaterih primerih jim je uspelo, denimo, da so dvignili prag za pozitivni test. A kljub temu ostajajo nekatera nelogična pravila in ukrepi, zaradi katerih bo denimo morala Meylemans bivati sama, kositi sama, potovati sama in bo prikrajšana vsakršne prave olimpijske izkušnje. "In to čeprav sem več kot dokazala, da sem povsem zdrava in ne predstavljam nobene nevarnosti za zdravje nikogar," je še dodala na Instagramu.