Foto: Reuters
Foto: Reuters
Eileen Gu na mladinskih olimpijskih igrah leta 2020. Foto: EPA
Eileen Gu na mladinskih olimpijskih igrah leta 2020. Foto: EPA

Poročilo najbolj uporabljanega spletnega brskalnika Baiduja na Kitajskem je pokazalo, da so se po številu brskanj glede dogodkov prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Pekingu v zadnjih 30 dneh na prva tri mesta uvrstili krling, hitrostno drsanje – kratke proge in umetnostno drsanje. Kitajske uporabnike in uporabnice pa zelo zanimajo tudi hokej, smučarski skoki in deskanje na snegu.

Veliko zanimanja je vzbudil tudi krling. Foto: EPA
Veliko zanimanja je vzbudil tudi krling. Foto: EPA

Med olimpijskimi športniki in športnicami je bila najbolj iskana smučarka prostega sloga 18-letna Eileen Gu, ki se je sicer rodila v Združenih državah Amerike. Mama najbolj znane športnice kitajske ekipe je Kitajka, njeno domovino pa Eileen zastopa od leta 2019. Veliko brskanja so namenili tudi umetnostnim drsalkam Džu Ji, Sui Vendžing in Vang Šijue ter zvezdniku hitrostnega drsanja na kratke proge Vu Dadžingu.

Izmed vseh, ki so v zadnjem mesecu iskali informacije in teme, povezane z zimskimi olimpijskimi igrami, je bilo kar 56,8 odstotka žensk. Kitajke so tako pokazale bistveno več zanimanja za iskanje vsebin o velikem športnem dogodku. "To ruši stereotip, da moški športnim dogodkom posvečajo več pozornosti," so dejali pri Baiduju, ki so tudi razkrili, da so o zimski olimpijadi več brskali prebivalci in prebivalke juga države kot pa tisti s severa.