"Clarey vedno mlajši," je na naslovnici francoski časopis L'Equipe poudaril zgodovinski dosežek Johana Clareya, ki je postal najstarejši prejemnik olimpijskega odličja v kraljevski disciplini alpskega smučanja. Foto: Reuters

Prvi olimpijski teden v Pekingu dokazuje, da na 24. zimskih igrah prevladujejo izkušnje, zlasti v športih na snegu, kar je povezano z ne prav pogostimi snežnimi razmerami, ki vladajo v Jančingu in Džangdžjakovu. Kljub izrazitemu mrazu in dolgim obdobjem hladnega vremena namreč v hribih nad Pekingom redko sneži, zaradi česar celotne igre potekajo na umetnem snegu, ki pa ima zaradi temperatur tudi pod -20 stopinj Celzija precej drugačno strukturo, kot so je vajeni športniki. Prav tukaj pa pridejo izkušnje in leta najbolj do izraza.

Clarey vedno potreboval nekaj več časa kot drugi

Najlepši primer uveljavljanja izkušenj pa je ponudil moški smuk, kjer so si kolajne razdelili 35-letni Švicar Beat Feuz, 41-letni Francoz Johan Clarey in 31-letni Avstrijec Matthias Mayer, ki je bronu s smuka dodal še superveleslalomsko zlato. Tudi ženska zmagovalka superveleslaloma Lara Gut Behrami že nosi tri križe, a v svetu alpskega smučanja je zablestela že kot najstnica, prvo zlato odličje pa dočakala šele na Kitajskem.

Sorodna novica Bron Glorie Kotnik največje slovensko presenečenje v zimskih športih

"Moja mama je vedno govorila, da v življenju za vse stvari potrebujem več časa od drugih, že ko sem se učil hoditi, govoriti, pa tudi ko sem bil v šoli. Očitno to velja tudi za mojo smučarsko kariero," je za L'Equipe povedal Clarey, ki v dolgoletni karieri nima zmage v svetovnem pokalu, zato pa devet uvrstitev na zmagovalni oder svetovnega pokala.

Slovencem so vsaj na teh igrah najbližje smučarski skoki. Manuel Fettner iz avstrijske Koroške v svetovnem pokalu sodeluje od svojega 21. leta, prvo posamično kolajno na velikih tekmovanjih je osvojil pri 35 letih prav v Pekingu 2022.

Ko je medalja bolj "fit" kot olimpijski prvak

Nemški sankač Johannes Ludwig je s 35 leti najstarejši olimpijski zmagovalec letos v sankanju, njegova rojakinja Natalie Geisenberger, ki je slavila pri ženskih enosedih, je le leto mlajša. "Moja kolajna je bolj fit od mene," se je ob zlatu za nemško tiskovno agencijo DPA pošalila 33-letna nemška biatlonka Denise Herrmann, olimpijska prvakinja na 15 km. "Nekaj izkušenj tukaj res ne škodi," pa je nato dodala v resnejšem tonu.

Gloria Kotnik je osvojila medaljo in dosegla svojo nasploh najboljšo uvrstitev med deskarsko elito na svojih četrtih olimpijskih igrah in po rojstvu prvega otroka. Foto: Reuters
Gloria Kotnik je osvojila medaljo in dosegla svojo nasploh najboljšo uvrstitev med deskarsko elito na svojih četrtih olimpijskih igrah in po rojstvu prvega otroka. Foto: Reuters

"Starost je samo številka. Pomembno je, kako se počutiš," pa pravi nizozemska olimpijska prvakinja v hitrostnem drsanju, 35-letna Ireen Wüst, ki je na petih igrah osvojila že svoje šesto zlato. In spisek je mogoče nadaljevati. Tudi zlata biatlonka v sprintu Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland in bronasta Italijanka Dorothea Wierer sta v klubu 30+ ...

Starost, disciplina in potrpežljivost

Razloge bo najbrž že kmalu ocenjevala, nato pa tudi resneje raziskovala znanost. Dejstvo je, da igre vsekakor motijo pogoji in razmere zaradi pandemije covida-19 in da izkušnje starejših lahko vplivajo na mirnost in lažjo rutinsko pripravo. Starost, disciplina in potrpljenje so tokrat lahko prednost v primerjavi z mladostno energijo, željo in tveganjem. Vsekakor so v prvem tednu iger številni ponavljali uveljavljeno anglosaško frazo "Oldie, but Goldie" ali pa staro slovensko modrost: zimski športniki so kot vino: starejši so, boljši so.