Kapetanka prve ženske ekipe Slovenije na OI, ki je tudi dosegla prvi gol na turnirju, v petek zvečer pa bo prinesla zastavo Slovenije na trg Trocadero v osrčju Pariza. Foto: Reuters
Kapetanka prve ženske ekipe Slovenije na OI, ki je tudi dosegla prvi gol na turnirju, v petek zvečer pa bo prinesla zastavo Slovenije na trg Trocadero v osrčju Pariza. Foto: Reuters

V četrtek zvečer se je slovenska olimpijska reprezentanca zbrala ob bregu Sene v olimpijski vasi na robu Saint-Denisa. V pogovorih s slovensko sedmi silo so se predstavila izhodišča, želje, načrti za Pariz 2024 in predvsem razpoloženje pred vrhuncem športnih karier za številne navzoče.

Med zbranimi predstavniki vseh športov sta izstopala dva, ki bosta v petek tudi najbolj izpostavljena slovenska športnika. Zastavonoši Ana Gros in Benjamin Savšek.

Ob izboru odvrnila: "A me hecaš ..."

Prva je kot kapetanka Slovenije popeljala prvo žensko reprezentanco Slovenije na olimpijski parket in sama poskrbela za prvo gol rokometašic. Drugi je pred tremi leti v Tokiu postal prvak v kanuju na divjih vodah, stopil na Olimp, zdaj bo skušal postaviti zgled kot prvi veliki slovenski adut za odličje v Parizu.

"O izbiri me je obvestil vodja odprave Uroš Mohorič. V bistvu že pred časom. Veliko presenečenje zame. Najprej sem rekla, ali me heca, ker nisem mogla verjeti, Res ogromna čast in velik ponos, da bom lahko predstavljala Slovenijo," je Ana Gros pripovedovala, kako je izvedela in sprejela novico o izboru za zastavonošo.

"Prvič smo rokometašice na olimpijskih igrah, zdaj pa nosim zastavo. Potrditev, da smo dosegle velik uspeh. Tukaj smo kot prva ženska ekipa Slovenije. Potrditev tudi za naš rokomet. Tukaj so seveda tudi fantje, ki v zadnjih letih nizajo dobre izide," je bila 33-letna Velenjčanka ponosna, da ne predstavlja le prve ženske reprezentance Slovenije na olimpijskih igrah, temveč celoten slovenski rokomet.

Ladja in reka udobnejša kot stadion in pohod

Slovesno odprtje Pariza 2024 je precedenčno. Prvič zunaj omejenega prostora stadionov se spektakel seli na reko, ki teče skozi mesto luči. Šest kilometrov bo dolga plovba od mostu Austerlitz do trga Trocadero nasproti Eifflovega stolpa. Od 19.30 do 23.30 v prenosu na TV SLO 2.

"Kakšne podrobnosti izvem od vas novinarjev, nam niso še ničesar predstavili. Naj bi izvedeli šele pred slovesnostjo. Zagotovo bo zanimivo in drugačno, ker pa sem prvič na olimpijskih igrah, težko primerjam, razen, da sem vesela, da bom del tega," se je smejalo prekaljeni rokometašici, ki je klubsko spomladi doživela vrhunec z osvojitvijo evropskega naslova z Gyorom.

"Sem slišala od drugih, da se je običajno večinoma časa stalo in čakalo, kar zna biti utrujajoče. Če se bo dalo usesti in mirno pluti, bo to že veliko tudi za nas," računa zastavonoša, da slovesnost ne bo pustila posledic na nogah. Naslednje tekme prihajajo hitro, četudi ob devetih zjutraj. "Nazadnje sem ob takšni uri igrala, ko sem bila deklica ali kadetinja," se je nasmejala Ana Gros ob omembi urnika tekem Slovenije.

Vloga, ki bo dvignila adrenalin pred tekmo

Osmi, šesti in prvi so izidi Benjamina Savška na olimpijskih igrah. Pri obrambi naslova, ki jo bo začel v soboto, mu bo prav prišel tudi adrenalin zastavonoše. Foto: MMC RTV SLO
Osmi, šesti in prvi so izidi Benjamina Savška na olimpijskih igrah. Pri obrambi naslova, ki jo bo začel v soboto, mu bo prav prišel tudi adrenalin zastavonoše. Foto: MMC RTV SLO

Nasprotno je njen partner pri nošnji zastave vesel, da ima začetek sobotnega tekmovanja v običajnem popoldanskem terminu in ne deli usode Petra Kauzerja, ki je moral zaradi urnika izpustiti zadnji dve odprtji iger.

"Doletela me je velika čast in izredno se veselim slovesnega odprtja iger. Res nismo dobili nobenega scenarija. V bistvu vemo, samo, da smo na ladji na Seni in plujemo. Zagotovo velika sprememba. Mogoče tudi na bolje, ker lahko posediš in se spočiješ. Na odprtju na stadionu si dejansko nenehno na nogah in hodiš ter čakaš," je ključno spremembo analiziral zlati kanuist.

Pri 37 letih prvak z Broda pri Ljubljani sicer uspešno prepušča veteransko vlogo kajakašu Petru Kauzerju, ki pa ga je dražil, da so mu namenjene še vsaj ene olimpijske igre, da bi tako presegel njega pri 40. letih.

Dobra volja slalomistov na divjih vodah je bila nalezljiva, hkrati pa vedo, da lahko z dobrim in uspešnim začetkom dajo zagon celotni slovenski olimpijski odpravi. "Vloga zastavonoše je kar velika spodbuda. Zagotovo bo pognalo tudi malo adrenalina po žilah, tako da bom naslednji dan še bolj motiviran in odločen," je Savšek prepričan, da bo izpostavljeno vlogo znal izkoristiti.

Brez rokometašev in judoistke

Slovenska olimpijska reprezentanca v Parizu šteje rekordnih 90 športnikov, a nekateri zaradi poznejših nastopov še niso prišli v Francijo. Olimpijski komite Slovenije je sporočil, da se bo odprtja udeležilo 58 športnikov, skupaj bo na ladji 92 Slovenk in Slovencev.

Zaradi sobotne jutranje tekme ne bo rokometašev in judoistke Maruše Štangar, zato pa se iz Marseilla s posebnim hitrim vlakom TGV pripelje celotna jadralska odprava. Slovenska odprava bo olimpijsko vas zapustila ob 17.20, na ladjo pa se bo vkrcala ob 19.30, ko se bo tudi začela slovesnost.

Na ladji skupaj s Slovaško in Somalijo

Slovenija si ladjo deli z reprezentanco Slovaške in Somalije, pri čemer gre za vrstni red po francoski abecedi. Omenjena ladjica s tremi podobno zvenečimi imeni bo odplula ob 20.00. Takoj po izkrcanju in formalnem prihodu zastave bodo športniki s tekmovalnimi obveznostmi v soboto že lahko zapustili trg Trocadero.

Med njimi bo tudi zastavonoša Savšek, ki bo v soboto popoldne začel braniti olimpijsko krono. Preostali športniki in njihovi spremljevalci se bodo proti domu odpravili šele tik pred polnočjo. Nato sledi 15 dni olimpijskih tekmovanj, kjer bodo skušali svoj pečat pustiti tudi Slovenke in Slovenci.