Alice D’Amato v objemu Simone Biles, ki je čestitala Italijanki takoj po razglasitvi zadnje ocene za gred. Foto: Reuters
Alice D’Amato v objemu Simone Biles, ki je čestitala Italijanki takoj po razglasitvi zadnje ocene za gred. Foto: Reuters

Arena Bercy je zadnji tekmovalni dan dihala z nastopi mojstric in mojstrov športne gimnastike. V dvorani je na trenutke zavladala popolna tišina, tako globoka, da se je slišal vsak rahel dotik prstov ob drog ali gred. Toda ta spokojna tišina je izginila v trenutku, ko so se kamere usmerile v Simone Biles. Dvorano je preplavil val navdušenja in glasnega vzklikanja, ki je spominjal na evforijo ob nogometnih golih.

"Simone je ljubljenka Amerike, obožujemo jo. Pravi navdih je gledati ekipo ZDA – njihovo trdoživost, kako se je pobrala po vseh padcih. To je pravi olimpijski duh," sta za MMC pripovedovali sestri Rebekah in Hope Newsome Staples, ki sta prišli v Pariz iz Misisipija, da bi pokazali podporo 27-letni ikoni gimnastike.

Biles je 5. avgusta znova stopila v dvorano Bercy kot najbolj odlikovana telovadka z neverjetnimi 10 olimpijskimi in 30 svetovnimi medaljami. Prizadevala si je za enajsto olimpijsko medaljo in četrto zlato na olimpijskih igrah v Parizu na gredi. Američani so upali, da se bosta tako Sunisa Lee kot Biles uvrstiti na stopničke po njunih osupljivih nastopih v mnogoboju. A dogodki se niso zvrstili po hollywoodskem scenariju.

Aktualna svetovna prvakinja na gredi je upala, da bo ponovno navdušila. Mirno je sedela ob orodju pred začetkom svoje vaje in se pripravljala na nastop. Vendar pa je imela med vajo nekaj težav. Po solidnem začetku je omahovala pri enem od premetov in kljub uspešnemu pristanku je padla z gredi. Sodniki so ji dali oceno 13.100, kar jo je uvrstilo na peto mesto. Težave so imele tudi druge tekmovalke, padci so se začeli vrstiti, kar je ohranjalo na prvem mestu D'Amato. Telovadka, ki je Italiji pomagala osvojiti srebro v ekipnem tekmovanju, je prekašala obe ameriški superzvezdnici in osupnila samo sebe do te mere, da je komaj še stala na nogah ob razglasitvi zadnje ocene na gredi.

 D’Amato je komaj verjela svojemu uspehu. Foto: Reuters
D’Amato je komaj verjela svojemu uspehu. Foto: Reuters

Kljub skorajšnjemu omahovanju pri prednjem premetu z razkorakom je 21-letnica ohranila ravnotežje in uspešno izvedla seskok, pri čemer je dosegla osupljivo oceno 14.366. Ta rezultat ji ni prinesel le zgodovinskega prvega olimpijskega zlata za Italijo, ampak jo je tudi odločno postavil nad konkurenco, vključno z Biles, ki je ploskala njenemu odličnemu nastopu.

Prvo olimpijsko zlato za italijansko gimnastiko
"Danes sem imela malo sreče,"
je z nasmehom povedala D'Amato in nadaljevala: "Poskušala sem sprejeti dogajanje, upoštevajoč, da so se v finalu vrstile napake. Zame je bil že velik dosežek, da sem se uvrstila v finale na gredi, in neverjetno je bilo izvesti tako dobro sestavo na koncu."

Tako razburljivega razpleta v tekmovanju na gredi ni pričakoval nihče, še najmanj 21-letna Italijanka, ki med drugim trenira tudi akrobatski ples in je velika ljubiteljica glasbe. Strast do gimnastike si že od otroštva deli skupaj s sestro dvojčico Asio, ki je bila članica italijanske reprezentance v Tokiu. "Z Asio ne tekmujeva druga proti drugi, ker mi ne predstavlja prave nasprotnice. Druga drugi sva v oporo," je povedala Alice v enem izmed intervjujev.

Čeprav je Italijanka navdušila gimnastično javnost, so jo predvsem ameriški mediji oklicali za dekle, ki je "odvzela" zlato Biles. Toda navsezadnje je Biles zlato na gredi in kasneje tudi na parterju zapravila sama. Na gredi je podobno kot še štiri druge telovadke padla z orodja, medtem ko je na parterju kljub tehnično zahtevni in dinamični vaji z začetkom ob taktih uspešnice Taylor Swift ...Ready For it? naredila dva prestopa.

Biles, ki jo je tekmovalni ritem precej izčrpal, odhaja domov s štirimi medaljami. Foto: Reuters
Biles, ki jo je tekmovalni ritem precej izčrpal, odhaja domov s štirimi medaljami. Foto: Reuters

Njena reprezentančna kolegica Lee je celo šla korak dlje in za padce z orodij okrivila dvorano, češ da so bili krivi obiskovalci. Lee je povedala, da je odsotnost glasbe v ozadju med finalom in zvoki "ššš", ki so jih povzročali navijači, zmotila nekatere telovadke. "S Simone sva se spraševali, zakaj šušljajo," je dejala Lee. Biles je dejala, da je bila atmosfera med finalom na gredi "res nenavadna in neprijetna", saj je odsotnost glasbe poudarila naključne zvoke, kot so zvonjenja telefonov in sprožilci fotoaparatov. "Nobeni izmed nas to ni bilo všeč," je povedala po koncu Biles.

Sorodna novica Kako je Simone Biles zasenčila olimpijske igre
Pritožba Američanov in solze Romunke

Biles je bila v glavni stranski vlogi pri še enem zgodovinskem prizoru na letošnjih igrah, in sicer je skupaj z zmagovalko na parterju Brazilko Rebeco Andrade in tretjeuvrščeno Američanko Jordan Chiles tvorila ikonično podobo, saj se je prvič v zgodovini zgodilo, da so prva tri mesta na olimpijskem gimnastičnem tekmovanju zasedle temnopolte telovadke.

Hkrati pa je prav razglasitev Chiles prinesla še zadnjo dramo zadnjega tekmovalnega dne. Vse je po koncu vaje Chiles kazalo, da bo bronasto medaljo v domovino odnesla Ana Bărbosu. Toda ameriška ekipa se je pritožila nad ocenami sodnic in Chiles se je premaknila s četrtega na tretje mesto. Odločitev je prišla v trenutku, ko se je Bărbosu ponosno povzpela nazaj na parter z dvignjeno romunsko zastavo. V sekundi se je njen bleščeči nasmeh izbrisal, ko je iz občinstva izvedela, da je pravkar izgubila svoje mesto na zmagovalnem odru. Romunska tekmovalka je stoično odkorakala iz parterja le nekaj sekund za tem pa se je znašla v objemu svojih trenerjev ob neutolažljivem izbruhu joka.

Ne za Hollywood, za zgodovino
Ne najboljši dan Biles in manjša poškodba pred finalom na parterju je preprečila Američanki, da bi se povzpela na prvo mesto med nesmrtne boginje športa. "Dosegla sem veliko več, kot sem si kadar koli predstavljala, da bom. Ne samo na olimpijskih igrah, ampak v tem športu nasploh. Nisem jezna zaradi svojih prikazanih vaj. Še pred nekaj leti si nisem mislila, da se bom vrnila na olimpijske igre, tekmovala in odkorakala domov s štirimi medaljami. Nisem jezna, precej sem ponosna nase. Tekmovati je vedno vznemirljivo," je povedala na tiskovni konferenci Biles, ki je cel tekmovalni teden bodrila svoje sotekmovalke in znova pokazala, da je več kot ambasadorka športa, je tudi ambasadorka duševnega zdravja.

"Soočila se je s toliko nasprotniki – je nadarjena in delovna –, toda sprejela je nekaj težkih odločitev, ki niso bile všeč vsem. In veliko ljudi se je spraševalo, ali so bile pravilne. In izkazalo se je, da so bile pravilne. Zato je najboljša na svetu – GOAT. Dajmo, Simone," je vzkliknila njena podpornica Rebekah, ki smo jo srečali pred dvorano skupaj s sestro, ki je samo dodala: "Res je – obožujem jo, ker je iskrena in vedno pove stvari tako, kot so. Poleg tega pa je še izjemno jezikava."

Z žarom v očeh je nastope svoje prijateljice pospremila tudi upokojena članica ameriške reprezentance Laurie Hernandez, ki je v Riu z Biles in druščino tvorila udarno fantastično četverico v mnogoboju. V Parizu se je preizkusila v vlogi komentatorke za televizijo CNBC, in kot je priznala v krajšem pogovoru, je izkušnja zelo drugačna. Hkrati pa je zelo na kratko ocenila letošnje predstave Američank z besedo: neverjetne.

Ime, ki je preraslo gimnastično resničnost
Biles odhaja iz Pariza s tremi zlatimi medaljami in eno srebrno. V svoji vitrini ima sedem zlatih medalj, dve srebni in dve bronasti. Toda v primerjavi s superzvezdniki v ligi NBA ali NHL z gimnastiko še zdaleč ne služi toliko, tako da se še toliko bolj zaveda, kako pomembno je ob dosežkih na parterju oz. orodjih graditi podobo v javnosti.

Odkar je Biles leta 2016 osvojila naslov v mnogoboju na poletnih olimpijskih igrah, je postala zelo iskana oseba za najrazličnejše oglaševalske pogodbe. K povpraševanju je pripomogla njena prisotnost na družbenih omrežjih (na Instagramu ima več kot 7,2 milijona sledilcev, na TikToku pa 1,3 milijona) in prijetna osebnost. Leta 2021 je bila njena vrednost glede na sponzorstva ocenjena na približno 565.200 evrov, kar je veliko več, kot jo pripisujejo Michaelu Phelpsu s približno 86.400 evri.

Biles je sodelovala z velikimi blagovnimi znamkami, kot so The Hershey Company, Uber Eats, Kellogg's, Oreo, Visa in Beats by Dre. Aprila 2021 je končala partnerstvo s proizvajalcem športnih oblačil Nike in začela sodelovati z Athleta, kjer je lansirala kolekcijo športnih oblačil za dekleta. Od leta 2019 do 2021 je Biles zaslužila vsaj 18 milijonov evrov z oglaševalskimi pogodbami, medtem ko njene honorarje za govorniške nastope ocenjujejo na vsaj 180.000 evrov na dogodek. Glede na različne vire dohodka se njena neto vrednost ocenjuje na približno 14,4 milijona evrov (april 2024), kar se bo s štirimi novimi medaljami v vitrini in zgodbo o ponosu zagotovo povečalo v naslednjih mesecih.

Izjemna pot Simone Biles iz rejništva do sedmih zlatih olimpijskih medalj