Janja Garnbret, Andreja Leški in Toni Vodišek, najbolj nasmejana trojica na sprejemu v središču Ljubljane. Foto: BoBo/Borut Živulović
Janja Garnbret, Andreja Leški in Toni Vodišek, najbolj nasmejana trojica na sprejemu v središču Ljubljane. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Nismo še zadovoljni, gremo v Los Angeles," je povedal zgovorni Primorec Toni Vodišek, dobitnik srebrne medalje v formuli kite, in poudaril, da se ukvarja z idealnim športom: "Moja pisarna je daleč najlepša od vseh športov. Vedno pravim, da grem najraje na plažo."

SOS-odmev: Po koncu olimpijskih iger

156 Pariški odmev: Slovenci, junaki, nesrečneži in drugi vrhunci OI 2024

Nasmeh je še malo bolj ... zlat
Andreja Leški se je navijačem prikupila ne le zaradi izjemnega uspeha v Parizu, ampak tudi zaradi svojega nasmeška, ki se je zdaj še večji. "Moj nasmeh je še malo bolj zlat. Vse je ena pozitiva in dobra volja." Koprčanka, ki živi v Ljubljani, je še povedala, da jo v prestolnici pogosto zbadajo zaradi njenega primorskega narečja.

Dolina solz
Zadnja je na oder prišla Janja Garnbret, in to ob bučnem vpitju množice: Jan-ja, Jan-ja.

"Čutila sem v steni, da ste z mano. Hvala vam za vso podporo," se jim je oddolžila Korošica in spet poudarila, kako stresna je bila sobota. "Še vedno ne morem verjeti, da sem prenesla ta pritisk. Prvič sem pred nastopom v balvanih jokala od pritiska, drugič zaradi prsta, tretjič od sreče."

Sprejem olimpijcev na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sprejem olimpijcev na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Od odbojkarjev so se sprejema udeležili Dejan Vinčić, Sašo Štalekar in Tine Urnaut. Foto: BoBo/Borut Živulović
Od odbojkarjev so se sprejema udeležili Dejan Vinčić, Sašo Štalekar in Tine Urnaut. Foto: BoBo/Borut Živulović

Odbojkarji ponosni
Svoje vtise so delili športniki iz vseh panog. Tudi odbojkarji, ki so osvojili slovenska srca, čeprav se jim je zalomilo v četrtfinalu, so prišli na Kongresni trg. Kapetan Tine Urnaut je povedal: "Žal nam je, da nismo dosegli tega, kar smo si želeli, po drugi strani pa sem ponosen, da smo se borili in pustili srce na igrišču."

Dolenec: Eden najtežjih dni v življenju
Rokometaši, osmoljenci Pariza, so tako v polfinalu kot na tekmi za bron izgubili za en gol. Kapetan Jure Dolenec o nedeljskem porazu: "To je bil eden težjih dni v življenju, nismo bili daleč od sanj. Na koncu, ko vidimo takšno podporo, je vse lažje."

Rokometaši so pokazali tudi posebne medalje, ki jih je izdelal sin enega od članov štaba reprezentance. Na njih je pisalo 1. mesto. "Združili smo navijače, zato smo vsi zmagovalci," je povedal selektor Uroš Zorman.

Poleg dobitnikov medalj tudi rokometaši navdušili Kongresni trg s posebnimi medaljami
Posebna medalja za moško rokometno reprezentanco. Foto: BoBo/Borut Živulović
Posebna medalja za moško rokometno reprezentanco. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zlata judoistka Andreja Leški je na srečanju z mediji povedala:
Zlata judoistka Andreja Leški je na srečanju z mediji povedala: "Malo bolj je urejeno vse v moji glavi, vse skupaj se je malo bolj umirilo. A še vedno je vse ena globoka sreča, ki jo kar podoživljam vsakič, ko me kdo malo opomni ali vpraša kaj v povezavi s tem, tako da je res čudovito." Foto: BoBo/Borut Živulović

Pirc Musar: Hvala, ker ste nas združili
Še pred prihodom športnikov na Kongresni trg so imeli člani olimpijske reprezentance sprejem pri predsednici Slovenije Nataši Pirc Musar, ki je najprej poudarila, da je Slovenija dom športnih talentov, ki z vztrajnostjo, predanostjo in trdim delom osvajajo vrhove svetovnega športa.

"Čestitam vsakemu izmed vas za dosežene rezultate ter za vašo borbenost in srčnost, ki ste ju pokazali na največjem športnem odru. Hvala vam, ker ste nas navdihnili, združili in napolnili s ponosom ter nas opominjali tudi na športne vrednote – prijateljstvo, spoštovanje, fair play," je nadaljevala predsednica.

"V Parizu sem imela priložnost v živo spremljati nekatere vaše nastope. Občutki, ki sem jih doživela predvsem ob poslušanju Zdravljice, bodo za vedno ostali v mojem srcu. S ponosom sem opazovala, kako pod slovensko zastavo tekmujete, se borite in zmagujete. In kdaj tudi izgubite. Tudi porazi in neuspehi so del športa in prav v teh primerih potrebujete še dodatno spodbudo."

Andreja Leški, Janja Garnbret in Toni Vodišek poskrbeli za evforijo na Kongresnem trgu
Olimpijske igre Pariz 2024: sprejem slovenskih olimpijcev, posnetek

V torek še sprejema v Slovenj Gradcu in Kopru
Prireditev sta vodila Anja Hlača Ferjančič in Aleš Smrekar z Vala 202, za glasbo je poskrbela skupina Šank Rock.

V torek sledita še sprejema v Slovenj Gradcu za Janjo Garnbret in v Kopru za Tonija Vodiška, Andrejo Leški in preostale primorske športnike. V Kopru bodo športniki someščane pozdravili ob 19. uri v Taverni. Sprejem za Janjo Garnbret bo ob 18. uri v središču mesta.

Medalje Andreje Leški, Tonija Vodiška in Janje Garnbret, kot so jih doživeli komentatorji
Zakaj Janja Garnbret ni nosila slovenske zastave?

Janja Garnbret bi morala biti slovenski zastavonoša na sklepni slovesnosti, a jo je nato zamenjala Pia Babnik. "Bila sem res izčrpana in utrujena od tekme. Ne vem, kdaj me je tako podrlo vse skupaj, tako psihično kot fizično ... Ampak drugače sem bila tudi že v Tokiu zastavonoša in so mi pustili, da to izpustim in ima kdo drug to priložnost."

Po zlati medalji v Parizu se Andreja Leški še ni nehala smejati
90 olimpijcev že doma, nosilci medalj nasmejani, rokometaši malo manj
Bobinac: Olimpijske igre v Parizu so bile veličastno organizirane