Idilični pogled z vrha tribune, na kateri so postavljena komentatorska mesta. Foto: Reuters
Idilični pogled z vrha tribune, na kateri so postavljena komentatorska mesta. Foto: Reuters

"Kdo danes igra," vprašamo pred vhodom na vrh tribune naključne mimoidoče in z nekaj sreče dobimo vsaj polovično pravilni odgovor. Veliko več pozornosti je usmerjenih v iskanje prave svetlobe in kota, kjer lahko navijači ovekovečijo svoje prisostvovanje zgodovini. Vsake toliko v fotografijo vskoči kakšen dobro razpoložen varnostnik, ki od začetka turnirja spremlja olimpijske igre sebkov.

Nemška odbojkarja Clemens Wickler in Nils Ehlers sta si segla v objem, ko sta v dveh nizih premagala Nizozemca Yoricka de Groota in Stefana Boermansa, številni obiskovalci pa so imeli že nagledan položaj, kje bodo 'stisnili' svoj novi spomin.

Med četrtfinalnima tekmama odbojkarjev na mivki smo se srečali s Slovenko Ines Vidič, ki skrbi za tehnični del izvedbe tekmovanj v odbojki na mivki v Parizu."Razgled je fantastičen, kakor vidite. Stadion je najlepši na teh olimpijskih igrah. Realnost je seveda malo bolj zapletena. Ne, ni vse v razgledu in v perfektnem znamčenju. Težko je obvladati takšno množico, še posebej med samimi tekmami. Večina ljudi ne spoštuje pravil in si želijo ustvariti fotografije oz. sebke. Kar se samega športnega dela tiče, pa moram biti iskrena, in poudariti, da nimamo večjih težav, tako da vse teče gladko," je poudarila naša sogovornica.

Jih res zanima odbojka na mivki ali le selfi z Eifflovim stolpom?

Ines Vidič brez dvoma hodi v službo na najlepše prizorišče letošnjih iger – igrišče z mivko, ki ga obkroža visoka konstrukcija montažnih tribun. Kot je pojasnila naša sogovornica, so ogrodje prizorišča, tribune, začeli postavljati v sredini marca. Za postavitev osrednjega dela prizorišča pa so z vsemi detajli in mivko organizatorji potrebovali dober mesec dni.

Prizorišče na račun ikonične "scenografije" vsak dan obišče množica ljubiteljev odbojke na mivki, vplivnežev in radovednežev. Prizorišče je vsak dan razprodano in cene na črnem trgu se trenutno gibljejo od 400 evrov naprej.

Trend na družbenih omrežjih
Stadion s 13.000 sedeži je bil zgrajen posebej za olimpijske igre na Champ de Mars, vrtu, kjer Parižani in turisti običajno sedijo na travi. Po podatkih podjetja TikTok je imela lokacijska oznaka Eifflovega stolpa na njegovi aplikaciji v nedeljo več kot 80.000 objav, medtem ko je ključnik za odbojko na mivki imel okoli 88.900 objav.
Še francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v sredo obiskal stadion, je objavil 'selfi-video' z zgornje vrste tribun, obrnjen proti Eifflovemu stolpu.

Odbojka na mivki je tako postala priljubljen športni dogodek. Toda kaj to pomeni za sam šport? "Odbojka na mivki postaja vedno bolj priznana in vedno bolj privlačna. Ljudje so začeli razumeti bistvo športa. Ni samo neka 'manjša, slabša oblika odbojke', ampak so jo ljudje začeli dojemati kot posamičen šport, kar dokazuje tudi sama prodaja vstopnic," je priznala naša sogovornica.

Delo na igrah kot življenjska priložnost
Edina Slovenka, ki je zaposlena v organizacijskem odboru Pariz 2024, priznava, da se zelo dobro znajde v organizacijskem okolju olimpijskih iger: "Bolj se znajdem v širšem delovnem okolju kot samo domačem, ker sem takšna po značaju. Je pa bilo življenje in delo v Franciji kar zahtevno, ne bom lagala. In se počasi že veselim odhoda domov."

Življenje v Parizu se je v času iger obrnilo na glavo, kar je priznala tudi Ines Vidič. "Za same prebivalce se je precej spremenilo zato, ker smo posegli v njihove vsakdanjike, in seveda niso vsi zadovoljni," je poudarila. Ob tem priznava, da ji delo na igrah predstavlja življenjsko priložnost, za katero je izjemno hvaležna.

Slovenka v organizacijskem odboru olimpijskih iger