Jung in Chipmunk v akciji. Foto: Reuters
Jung in Chipmunk v akciji. Foto: Reuters

Zbirki treh zlatih medalj (v Londonu je slavil tudi na ekipnem mnogoboju) je po zaslugi svojega rjavega hannovrskega kastrata Chipmunka dodal še četrto. Na tridnevni preizkušnji (eventing), ki združuje dresuro, kros in preskakovanje ovir, je slavil s končnim rezultatom 21,8 kazenske točke. Burton je zbral 22,4 točke, Laura Collett pa 23,1.

V Parizu je Jung meril na zgodovinski dosežek brez svojega dolgoletnega štirinožnega "partnerja" Sama. Morda najuspešnejši konj na tridnevni preizkušnji, Sam, je v dolgi in slavni karieri doživel zmagovalni niz z nemškim zvezdnikom. Par se je prvič združil v začetku leta 2000 in osvojil zavidljivo zbirko medalj in neverjetne nagradne vsote. Nato pa je mogočni rjavi kastrat leta 2018 pri 18 letih odšel v pokoj. Sam in Jung sta tako slavila na igrah v Londonu 2012 in Riu 2016.

Jung se je s Samom zapisal med legende konjeništva. Foto: Reuters
Jung se je s Samom zapisal med legende konjeništva. Foto: Reuters

Sam je veljal za svojevrstno legendo. Rodil se je leta 2000 kot La Biosthetique Sam FBW iz plemenske kobile Halle in irskega čistokrvnega konja Stan The Man v Baden-Württembergu v Nemčiji. Čeprav je rejec Gunter Seitter takoj prepoznal njegov potencial, ga je komisija za licenciranje žrebcev v Marbachu zavrnila pri dveh letih, saj so menili, da mu manjka kakovosti.

Ko je bil Sam dan na dražbo, ga je Sabina Kreuter kupila za 10.000 ameriških dolarjev (kar danes znaša okoli 9000 evrov), Seitter pa ga je pozneje priporočil mlademu nemškemu nadarjenemu jahaču Jungu. Samov ugled se je začel povečevati, ko sta z Jungom leta 2006 osvojila svetovno prvenstvo za šestletnike v Lion d'Angersu. In postopoma sta prišla tudi v olimpijske anale.

Chipmunk je svoje izkušnje nabiral ob jahačici Juliji Krajewski. Po šestih letih je Krajewski potekla pogodba in lastnik se je odločil, da Chipmunka zaradi osebnih razlogov proda. "Tako sem po nekaj zelo čustvenih mesecih zdaj dokončno izgubila možnost jahanja tega zelo posebnega konja," je takrat zapisala Krajewski in dodala: "Spominjala se ga bom kot prijaznega, iskrenega, pogumnega, a občutljivega konja, ki je vedno dal vse od sebe in nas tako pogosto osrečil! In čeprav sem zelo žalostna, da ga vidim oditi, sem hvaležna za toliko majhnih in velikih trenutkov ter mu želim zelo srečno življenje z novim jezdecem!" Z novim jezdecem pa je Chipmunk prišel do olimpijske slave.

Nemčija je na račun Junga in Chipmunka povečala svojo bero medalj na igrah v Parizu. Foto: Reuters
Nemčija je na račun Junga in Chipmunka povečala svojo bero medalj na igrah v Parizu. Foto: Reuters

Po začetnem zdrsu suvereno do zmage
Jungu sicer v Parizu ni uspelo zmagati v preskakovanju ovir. V prvi rundi sta Jung in Chipmunk prejela štiri kazenske točke, ker je konj zadrsal ob zadnji oviri. S Chipmunkom je 41-letnik iz Horba v Baden-Württembergu v drugi rundi izpeljal brezhiben nastop in osvojil prvo mesto. Kot zanimivost: na drugem mestu je končal "avtsajder" Burton, ki je uvrščen na 151. mesto mednarodne lestvice in do Pariza ni doživel večjih uspehov.

Trikratno posamično zlato medaljo je na olimpijskih igrah doslej uspelo dobiti le še dvema jahačema v mnogoboju. Dan pred tem so nemški jahači v ekipnem tekmovanju v mnogoboju doživeli neuspeh, saj sta Christoph Wahler in njegov konj Carjatan padla. Nemška ekipa je prejela dodatnih 200 kazenskih točk in končala na 14. mestu. Zlato medaljo je osvojila Velika Britanija pred Francijo in presenetljivo ekipo Japonske.