Igre se bodo uradno začele prihodnji petek, prva tekmovanja pa že v sredo in četrtek. Foto: Reuters
Igre se bodo uradno začele prihodnji petek, prva tekmovanja pa že v sredo in četrtek. Foto: Reuters

Naselje, ki bo med olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami začasni dom za številne športnike in spremljevalce z vsega sveta, sicer ni samevalo niti pred uradnim odprtjem, tam so bili že prej predstavniki posameznih olimpijskih komitejev in reprezentanc, ki so urejali podrobnosti bivanja svojih športnikov.

"To je poseben trenutek. Vas bo zaživela, res je, da so bili ljudje tu že prej, a zdaj se bo začela zares polniti," je za AFP dejal Andre-Pierre Goubert, vodja francoske delegacije na igrah. Kot dodaja AFP, prve stanovalce vas pričakuje že v četrtek. Igre se bodo z uradnim odprtjem začele prihodnji petek.

V 52 hektarov veliko stanovanjsko naselje na severnem delu mesta, na območju Saint-Denisa in Saint-Ouena, se bo po pričakovanjih prirediteljev že v četrtek vselilo več sto prebivalcev, morda že tisoč. Prostora je skupno za 14.500 udeležencev iger. Med njimi pa ne bodo samo športniki, ampak bo med igrami tam tudi 4000 drugih udeležencev, kot so sodelavci pri izvedbi tekmovanj in prostovoljci. Teh bo 1500, vsaka reprezentanca bo imela lastno ekipo prostovoljcev.