Thierry Henry se je nastavljal fotografskim objektivom z olimpijsko plamenico. Foto: EPA
Thierry Henry se je nastavljal fotografskim objektivom z olimpijsko plamenico. Foto: EPA

Olimpijski ogenj so Parižani prvič uzrli med tradicionalno vojaško parado. Ob prisotnosti predsednika Francije Emmanuela Macrona na častni tribuni ob Slavoloku zmage je olimpijsko baklo prinesel vojak na konju in jo ob zvokih francoske himne predal mladim iz pariškega predmestja Seine-Saint-Denis.

Henryjev stisk rok z vodjo iger Tonyjem Estanguetem. Foto: EPA
Henryjev stisk rok z vodjo iger Tonyjem Estanguetem. Foto: EPA

Med prvimi nosilci na Elizejskih poljanah je bil nekdanji francoski nogometaš Thierry Henry. "Take priložnosti ne smeš zamuditi. Na naš dan državnosti, na Elizejskih poljanah, na olimpijskih igrah v Parizu. Preprosto izjemno," je novinarjem dejal Henry, poroča francoska tiskovna agencija.

Olimpijska bakla bo danes v rokah slavnih Francozov – med 520 ljudmi jo bodo od 200 do 400 metrov med drugimi nosili filmski igralec Jamel Debbouze, pariška operna pevka Sylvie Tellier in trikratna olimpijska prvakinja Marie Jose Perec – obiskala še druge znamenitosti Pariza, vključno s katedralo Notre-Dame in Eifflovim stolpom.

V ponedeljek jo bodo med drugimi pozdravile plesalke kankana pred znamenito predstavo kabareta Moulin Rouge, sprehod pa bo nadaljevala po vsem mestu.

V torek bo olimpijska bakla pot nadaljevala po severnem delu Francije, 26. julija, na dan odprtja iger, pa se bo vrnila v Pariz. Ogenj bo gorel v Parku Tuilerije med Louvrom in Trgom La Concorde.

Olimpijsko baklo si je od 8. maja, ko je prispevala iz Grčije, po Franciji ogledalo pet milijonov ljudi. Obiskala je 450 francoskih krajev in mest, pot pa je ob močnih varnostnih ukrepih potekala brez večjih težav.

Okoli bakle je bilo stalno okoli 200 pripadnikov varnostnih sil, vključno s protiteroristično ekipo in operativci za boj proti letalnikom.