Pariz. Foto: Pixabay
Pariz. Foto: Pixabay

Pomemben razlog za to je zagotovo bližina osempasovne avtoceste, ki je vidna iz številnih stanovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako namreč ugotavlja študija, ki je zbrala podatke o meritvah prašnih delcev v zraku v francoski prestolnici. Ugotovila je, da je zrak onesnažen na večini izmed 112 lokacij, na katerih stojijo športni objekti.

Največja onesnaženost ob cestnem obroču
Meritve naj bi pokazale, da je onesnaženost precej večja od vrednosti, ki jih priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Študija se pri tem sklicuje na podatke, ki jih je zbrala organizacija Airparif, ki že več desetletij spremlja kakovost zraka v Parizu. Onesnaženost je največja v bližini območja pariškega cestnega obroča, blizu katerega je tudi olimpijska vas, ki leži v severnem pariškem predmestju Saint Ouen in je del departmaja Seine-Saint-Denis.

Namestili bodo zračne filtre
Nečist zrak lahko vrhunskim športnikom onemogoči nastop na vrhunski ravni in povzroči celo napade astme in vrtoglavico. Zaradi tega so oblasti na stanovanjske objekte v olimpijski vasi namestile pet zunanjih zračnih filtrov, ki bodo vsrkavali zrak in ga nato očistili prašnih delcev.
V olimpijski vasi bo med olimpijskimi igrami prebivalo 10.000 športnikov. Olimpijske igre se bodo začele 26. julija in bodo trajale do 11. avgusta.