V pogovoru za medije je predsednica države podčrtala, da je slovenska poletna športna evforija prinesla skrajni čas, da se izpili obstoječi zakonski akt in uskladijo ter poenotijo barve vseh reprezentanc v vseh različnih športih. Foto: www.alesfevzer.com
V pogovoru za medije je predsednica države podčrtala, da je slovenska poletna športna evforija prinesla skrajni čas, da se izpili obstoječi zakonski akt in uskladijo ter poenotijo barve vseh reprezentanc v vseh različnih športih. Foto: www.alesfevzer.com

"Na uspehe naših športnic in športnikov smo izjemno ponosni, žal pa ne moremo biti ponosni na barvno prepoznavnost naših reprezentanc in s tem tudi navijačev. To se je najbolj pokazalo na zadnjem evropskem prvenstvu nogometu, zato na tem mestu javno pozivam k natančni zakonski ureditvi tega nereda," je sredi 8-minutnega nagovora Nataša Pirc Musar pritegnila pozornost občinstva in se dotaknila žgoče teme, ki buri navijaške duhove ob vsakem večjem športnem dogodku, v katerega je vpletena Slovenija.

Od govorov ob kulinarično-družabnem dogodku v parku La Villette se je pričakovalo veliko navijaških in spodbudnih besed, zato je predsednica države presenetila, ko je ob navzočnosti vodilnih v slovenskem športu izpostavila pereče vprašanje pisanosti športnih Slovenij in njenih navijačev. Naloga za predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za šport Matjaža Hana, ki sta bila na odprtju Slovenske hiše.

Kot je znano, je ta namenjena promociji slovenskega gospodarstva, turizma, športa in kulture ter srečanjem Slovencev ob uspehih športnikov.

Športnik, ki nastopa na tekmovanju uradnega tekmovalnega sistema za državno reprezentanco Republike Slovenije, nosi športno oblačilo v zeleni, modri oziroma beli barvi, ki ima grb oziroma zastavo Republike Slovenije, razen če to ni v nasprotju s tekmovalnimi pravili mednarodnih športnih zvez ali s pravili Mednarodnega olimpijskega komiteja.

36. člen zakona o športu (nacionalne barve državne reprezentančne opreme)

Predsednica za OKS-jevo barvno podobo

Ko je ob petkovem odprtju olimpijskih iger med slovesnostjo na Seni na ladji s Slovaško in Somalijo zagledala slovensko olimpijsko odpravo, je predsednica države začutila njihova enotnost. "Jasno pa se je videla tudi njihova barvna enotnost. Te barve bi zato morale biti del naših športnih dresov, saj so simbol povezanosti, energije in trajnosti, ki nas kot narod združujejo," je poudarila Pirc Musar.

"Slovenija ima prepoznavno geslo I feel Slovenia – Slovenijo čutimo. Kar nas obdaja tudi tukaj, v tej čudoviti Slovenski hiši, imamo pa tudi prepoznavno in po vsem svetu zelo dobro sprejeto barvo, to je zeleno, zato predlagam, da se osredotočimo nanjo in jo obogatimo še z nekaj modre in bele, in tu so na vrsti za ukrepanje pristojno ministrstvo ter druge institucije in strokovnjaki, da najdejo ustrezno rešitev," je neposredno nagovorila ministra za šport Hana in sočasno podprla barvno kombinacijo, ki jo ima v svojih aktih zapovedan Olimpijski komite Slovenije.

OKS poudarja zeleno in Triglav

OKS priporoča, da naj športniki, ki na uradnih tekmovanjih zastopajo Slovenijo, nosijo športna oblačila v slovenskih športnih barvah (zelena, modra, bela). Pri tem je v celostno-grafični podobi OKS-ja poudarjeno: v oblačilih ima najpomembnejšo vlogo zelena barva.

Ob tem je v določilih slovenske krovne športne organizacije izpostavljen motiv Triglava. "Na oblačila se lahko kot vzorec ali ploskovni motiv aplicira motiv Triglava (trije vrhovi, ki niso nujno v zaporedju nižji, višji, nižji)," piše med drugim v OKS-jevih navodilih.

"Že vnaprej povem, da izgovor o smislu, to je stvar ocenjevalcev, težko sprejmem. Če so v vseh športih Nizozemci lahko tradicionalno oranžni, Italijani modri, sosedje Hrvati pa kockasti, potem res ne vidimo ovir, da Slovenija ne bi zmogla zagotoviti takšne narodne enotnosti," je predsednica prepričana, da lahko Slovenija s prevladujočo zeleno barvo in motivom Triglava ustvari enotno in zlahka prepoznavno športno podobo.

V zakonu tri enakovredne barve

Slovenija sicer že ima zakonsko določilo o nacionalnih barvah državne reprezentančne opreme, kar je tema 36. člena obstoječega zakona o športu.

V kratkem klepetu za MMC je Nataša Pirc Musar opozorila, da je zakonsko določilo preprosto preohlapno. Mogoče so tri barve (zelena, modra in bela), vsaka pa je lahko prevladujoča, če se kombinira z grbom in/ali državno zastavo). "Tudi ni predvidena kakšna sankcija. Lex imperfecta oziroma nepopoln zakon," je pristavila kot pravnica.

Osebno navijaško nezadovoljstvo izvira iz izkušnje ob nedavnem evropskem prvenstvu v nogometu, ko se je udeležila tekme s Srbijo v Münchnu.

Euro razkril barvno neenotne Slovence

"Ko sem bila na Euru, se je na tribunah videlo zeleno, svetlo modro, temno modro, belo ... To ni v redu, in mislim, da je vlada oziroma država tista, ki mora tudi barvno šport poenotiti, da se bo vedno vedelo, kje so slovenski navijači in kdaj slovenski športnik stopi na mednarodni oder," je kot zagrizena športna navijačica predsednica države pozvala vlado, OKS in športne zveze, da izpilijo zakonski člen in ga tudi udejanjijo, da bi nekoč na naslednjih svetovnih, evropskih in olimpijskih igrah videli poenoteno podobo slovenskega športa.

V Parizu uradno odprli Slovensko hišo