Maratonska plavalna proga se razteza po reki, pri čemer morajo plavalci preplavati šest krogov na progi, dolgi 1,67 kilometra. Foto: Reuters
Maratonska plavalna proga se razteza po reki, pri čemer morajo plavalci preplavati šest krogov na progi, dolgi 1,67 kilometra. Foto: Reuters

Dobre tri minute stran od Louvra se sprehodimo od Pont Neufa do Pont des Artsa. "Ne, ne bi plavala v Seni," pove Denise, ki jo srečamo ob reki skupaj s prijateljem Lucom. Ta doda: "Mislim, da je preveč umazana. Ne bi plaval v njej." Le nekaj korakov naprej srečamo Alžirca, ki svoj popoldan nadaljujeta s sproščanjem ob reki. "Ne, to je za ladjice, to ni plaža," pove Samir. Njegov prijatelj Omar nadaljuje: "Sena je umazana, poglejte vodo. Tukaj ne moreš v vodo. To je škoda. Naredili smo vse, kar smo lahko."

"Iskreno, vem, da je vlada vložila precej denarja, da lahko plavamo v njej, toda če pogledate vodo v tem trenutku, mislim, da ne bi hoteli vanjo," pokaže s prstom Nicolas. Srečamo tudi dva turista iz Nemčije, ki prav tako nista navdušena nad idejo plavanja v Seni. "Videl sem nekaj ocen in ljudje o tem veliko govorijo na TikToku. Ne zdi se mi prav, da bi šel plavat v reko," pove Stefan.

Ustavimo se tudi ob Anni, ki deli mnenje z našimi sogovorniki: "Preveč je onesnažena. Raziskave so pokazale, da je raven onesnaženja previsoka. Mislim, da to ni dobra ideja, ker se lahko okužiš z bakterijo E. coli. In mislim, da je vse samo predstava za olimpijske igre." Toda vsi le ne nasprotujejo izsledkom merjenj. "Verjetno bi poskusila in šla v vodo. Ko izvajajo testiranja in zagotovijo, da je varno, zaupam tem ocenam," prizna Simone.

Promet na reki se ne ustavlja v teh dneh. Foto: Reuters
Promet na reki se ne ustavlja v teh dneh. Foto: Reuters

Onesnažena reka Sena organizatorjem povzroča nemalo preglavic. Dodatna vprašanja o primernosti Sene kot olimpijskega prizorišča so se sprožila, ko so bili daljinski plavalci oropani napovedanega treninga pred olimpijskimi preizkušnjami. Odpoved treninga daljinskih plavalcev je sledila kmalu po mešani preizkušnji v triatlonu. Po poročanju tiskovnih agencij so merjenja pokazala sprejemljive ravni bakterij E. coli in enterokokov v času tekmovanja. Odločitev, ki jo je na koncu sprejela Mednarodna plavalna zveza, je posledica nihanja ravni bakterij, kar je postala velika težava med igrami in je vplivala na plavalne dogodke, načrtovane v reki.

Navkljub odpovedi treninga pa so daljinske plavalke odplavale svojo tekmo v Seni. Čez manj kot 24 ur jim bodo sledili še daljinski plavalci.

Daljinsko plavanje - 10 kilometrov (ženske)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Sharon van RouwendaalNizozemska
2Moesha JohnsonAvstralija
3Ginevra TaddeucciItalija
Pogled v reko. Foto: Reuters
Pogled v reko. Foto: Reuters

Nepotrjeni vzroki bolezni plavalcev
Kljub zagotovilom, da je reka primerna za plavanje, se je pojavilo veliko pomislekov o neoporečnosti vode po koncu triatlonskih obračunov, ko sta triatlonki iz Belgije in Švice odpovedali svoj nastop v mešani štafeti zaradi bolezni. Prav tako sta zbolela švicarski in nizozemski triatlonec, vendar vzrok njunih bolezni ni potrjen. Belgijska športnica Claire Michel je sicer sporočila, da njen virus ni povezan z bakterijo E. coli, medtem ko je imel Adrien Briffod iz Švice težave z želodčno-črevesno okužbo, vendar ni jasno, ali je to povezano s kakovostjo vode v Seni.

Francija je v prizadevanja za čiščenje Sene vložila približno 1,4 milijarde evrov. A plavanje v rekli je bilo zaradi onesnaženja prepovedano od leta 1923. Francozi so sprejeli vrsto ukrepov, s katerimi so želeli po hitrem postopku spremeniti moč narave. Ti ukrepi so vključevali izboljšave infrastrukture, kot je izgradnja velikega bazena za zajemanje deževnice in preprečevanje prelivanja odpadne vode, skupaj s prenovo kanalizacije in nadgradnjo čistilnih naprav. Kljub tem prizadevanjem so testi pokazali, da ravni bakterij presegajo dovoljene vrednosti.

Da bi pomirila strasti, je pred dnevi v reki zaplavala županja Pariza Anne Hidalgo. Foto: Reuters
Da bi pomirila strasti, je pred dnevi v reki zaplavala županja Pariza Anne Hidalgo. Foto: Reuters

Igre pred zdravjem?
Strokovnjaki opozarjajo, da lahko plavanje v odprtih vodah predstavlja tveganja za zdravje, zlasti zaradi bakterije E. coli. Okužba običajno nastane, ko se zaužije kontaminirana voda. Čeprav je večina sevov E. coli neškodljivih, lahko nekateri povzročijo resne okužbe. Dejavniki, ki vplivajo na bolezen, vključujejo zdravje in starost posameznika, tveganje pa se poveča z onesnaženim odtokom, ki vstopa v vodna telesa po dežju. Vprašanje kakovosti vode ostaja tesno povezano z vremenskimi pogoji, saj močno deževje lahko poveča ravni bakterij zaradi odtoka, medtem ko sončna svetloba in visoke temperature lahko te ravni naravno zmanjšajo.

Reportaža Maje Hrvatin: Za skok v umazano Seno je treba imeti pogum
Bakterije preprečile trening v Seni
V Parizu ni šlo brez zapletov glede Sene