Triintridesete poletne OI bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Triintridesete poletne OI bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Pred začetkom olimpijskih iger, kjer pričakujejo tudi številne slovenske obiskovalce, so OKS, MZEZ in policija predstavili svoje dejavnosti in dali nekaj napotkov Slovencem, ki se bodo podali na pot.

Tako kot med evropskim moškim nogometnim prvenstvom bo tudi tokrat slovenska policija prispevala delež varnosti na drugem velikem športnem dogodku tega poletja na celini.

Dva vodnika psov za odkrivanje razstreliva sta se v Francijo odpravila že prejšnji torek. Naslednji štirje se na pot podajajo prihodnji ponedeljek s končno destinacijo v Lyonu, kjer bodo francoskim kolegom pomagali pri rednih policijskih opravilih.

Vsi policisti bodo oboroženi in v uniformah

Kot je pojasnil predstavnik policije Boris Rojs, bodo vsi policisti oboroženi in v uniformah, v Franciji pa so na poziv francoskih kolegov, ki so več držav zaprosili za pomoč med olimpijskimi igrami. Med napotenimi sta tudi policistka in policist, ki govorita francosko, je še pojasnil.

Sodelovanje med državo in OKS-jem so pozdravili vsi trije govorci, poleg Rojsa še Blaž Perko iz OKS-ja in Primož Križaj z MZEZ-ja.

Perko je ob tem poudaril še, da bo prvič tudi predstavnik policije del reprezentance. Ta policist bo skrbel za koordinacijo varnosti tako vseh udeležencev znotraj reprezentance kot tudi za koordinacijo z vsemi varnostnimi institucijami, je pojasnil vodja sekretariata na OKS-ju.

OKS in policija sta v povezavi z OI uspešno sodelovala že med trimesečnim projektom, ko je slovenska olimpijska bakla med 17. aprilom in preteklo soboto obiskala vse slovenske občine.

V primeru težav bosta za slovenske državljane na voljo telefonska številka in elektronski naslov

Rojs je slovenske obiskovalce iger v Parizu prosil, naj sledijo navodilom francoskih varnostnih organov in naj s sabo ne nosijo nevarnih predmetov. V primeru kakršnih koli težav ali vprašanj bosta slovenskim državljanom na voljo dežurna telefonska številka +38614782366 in elektronski naslov olimpijske24.mzez@gov.si.

Križaj je ljudi pozval, naj se pred odhodom v Pariz prijavijo na spletni strani ministrstva. Kot je pojasnil, namen tega ni, da bi jim sledili, ampak da v primeru večjih dogodkov vedo, kje se zadržujejo, in da jih lahko obveščajo o nadaljnjih postopkih. Dodatne informacije za potnike je na spletu objavilo tudi veleposlaništvo v francoski prestolnici.

Triintridesete poletne OI bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom, v francoski prestolnici pa se bo v 17 športnih panogah merilo 90 slovenskih upov, od tega 44 športnic in 46 športnikov, kar je največ v zgodovini slovenskih odprav. Na zadnjih poletnih OI v Tokiu jih je pet domov prineslo medaljo, od tega trije zlato.

Na voljo dežurna služba

Dežurna služba na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve bo v času iger dosegljiva 24 ur na dan na telefonski številki: +386 1 478 23 66 in e-poštnem naslovu: olimpijske24.mzez@gov.si. Slovenski državljani bodo ob vstopu v Francijo od svojega mobilnega operaterja prejeli SMS-sporočilo, v katerem bosta navedena telefonska številka in e-poštni naslov dežurne službe. MZEZ opozarja slovenske državljane, naj bodo pozorni na morebitna zavajajoča in neverodostojna elektronska in SMS-sporočila, vezana na olimpijske igre. Nadalje svetuje, naj imajo s seboj veljaven osebni dokument, ki mora biti veljaven vsaj tri mesece, spremljajo varnostna in druga priporočila lokalnih oblasti ter izpolnijo spletni obrazec s podatki o potovanju v tujino. Lahko tudi preverijo koristne informacije, ki jih je objavilo slovensko veleposlaništvo v Parizu.