Slovenski policisti so bili prisotni pri enem večjem incidentu na nogometni tekmi med Novo Zelandijo in Kolumbijo. Foto: Petra Marc, TV Slovenija
Slovenski policisti so bili prisotni pri enem večjem incidentu na nogometni tekmi med Novo Zelandijo in Kolumbijo. Foto: Petra Marc, TV Slovenija

Predstavnik Generalne policijske uprave Boris Rojs deluje v Parizu in je izmenjaje s predstavnikom slovenskega veleposlaništva v Parizu prisoten tudi v Mednarodnem centru za informiranje. Z dostopom do informacij lahko članom slovenske delegacije in slovenski olimpijski reprezentanci predlaga ukrepe za zagotavljanje varnosti.

Preostali policisti in policistka pa za red in mir skrbijo v Lyonu, kjer se odvijajo tekme v nogometu. Dva med njimi govorita francosko. Višja policijska kriminalistka iz PU-ja Koper Erna Kavčič pove, da jim znanje francoščine izjemno pomaga, ne le za komunikacijo s francoskimi organi, temveč tudi z navijači.

Zaradi sporazuma med državama so njihove pristojnosti praktično enake kot doma. Uroš Smole, višji policist iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Celje, je razložil, da so zaradi sporazuma lahko oboroženi, imajo pri sebi solzivec in vsa druga prisilna sredstva, ki jih imajo v Sloveniji. Pooblastila so praktično enaka kot doma, a ker so vedno na delu v ekipi s francoskimi vojaki, ti nadzirajo vse postopke.

Posredovanje na nogometni tekmi

Do zdaj so bili policisti prisotni pri enem večjem incidentu na nogometni tekmi med Novo Zelandijo in Kolumbijo. Rok Hribernik, kriminalistični inšpektor iz Sektorja kriminalistične policije PU Maribor: "Najprej je prišlo do pozivanja k pretepu med dvema kolumbijskima navijaškima skupinama, ki sta bili ločeni na stadionu. Pri odhodu s stadiona pa sta ti dve skupini ponovno prišli skupaj in je prišlo do množične kršitve javnega reda in miru, kjer smo tudi mi posredovali."

Dan policistov se začne z odhodom na policijsko postajo, kjer zadolžijo orožje. Sledi napotitev na delo – glede na potrebe jih francoski organi napotijo bodisi na stadion bodisi v središče mesta. Robi Ribič, višji kriminalistični inšpektor specialist v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi pove, da na dan v polni opremi z neprebojnim jopičem prehodijo do 15 kilometrov. Pretekle dni je bilo v Lyonu tudi 37 stopinj Celzija.

To ni prva pomoč slovenskih policistov na olimpijskih igrah. Bili so na primer že v Sočiju, Riu de Janeiru in tudi Pjongčangu.

Slovenski policisti na olimpijskih igrah