Veselje Kaulija Vaasta po uspešnem nastopu. Foto: Reuters
Veselje Kaulija Vaasta po uspešnem nastopu. Foto: Reuters

V dvoboju za zlato medaljo v okolici Teahupo'a na otoku Tahiti v Francoski Polineziji je 22-letni Francoz, sicer tudi rojen na tem otoku, slavil prepričljivo s 17,67 točke, medtem ko jih je Robinson zbral le 7,83. Vaast je dobil oceni 9,50 in 8,17, Robinson pa v drugo ni uspešno izvedel vala, da bi dobil oceno.

30-letni Medina pa je po četrtem mestu v Tokiu tokrat v dvoboju za tretje mesto le osvojil olimpijsko medaljo. Na tekmi za bronasto medaljo je s 15,54 točke ugnal Perujca Alonsa Correo (12,43). Nekdanji svetovni prvak je v tretjem krogu tekmovanja prejel tudi oceno 9,90, kar je najvišja ocena v zgodovini olimpijskih iger. Najvišja mogoča ocena je sicer 10.

Deskanje na valovih (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Kauli VaastFrancija
2Jack RobinsonAvstralija
3Gabriel MedinaBrazilija

Med deskarkami je slavila Američanka Caroline Marks. V finalnem dvoboju je premagala Brazilko Tatiano Weston-Webb. Bronasto kolajno je osvojila Francozinja Johanne Defay. 22-letna Marks, četrta z iger v Tokiu, je v dvoboju za zlato kolajno prejela oceno 10,50 in po uspešnem prvem valu, kjer je prejela 7,50 točke, na koncu tesno ugnala Brazilko, ki je skupaj nabrala 10,33 točke po dveh podobnih ocenah. Tudi Brazilka je osvojila prvo olimpijsko odličje, precej pa je popravila uvrstitev iz Tokia, kjer je bila deveta.

Deskanje na valovih (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Caroline MarksZdružene države Amerike
2Tatiana Weston-WebbBrazilija
3Johanne DefayFrancija

Nemec Christian Kukuk je s konjem Checkerjem 47 osvojil zlato medaljo v preskakovanju ovir. Finalni nastop v vrtovih Versajske palače je opravil brez napake in slavil pred Švicarjem Stevom Guerdatom, tretji je bil Nizozemec Maikel van der Vleuten. To je četrta zlata medalja za Nemčijo v jahanju na tokratnih olimpijskih igrah, potem ko sta Jessica von Bredow-Werndl in Michael Jung slavila v posamični dresuri, ženske pa v ekipni dresuri.

Jahanje, preskakovanje ovir, posamično
UvrstitevTekmovalecDržava
1Christian KukukNemčija
2Steve GuerdatŠvica
3Maikel van der VleutenNizozemska

Kitajska prevlada v skokih v vodo
Kitajska še naprej blesti pri skokih v vodo. V finalu ženskih skokov z 10-metrskega stolpa slavila Hongčan Kvan, kar je bila peta zlata kitajska medalja v skokih v vodo na peti preizkušnji v tej panogi v Parizu. Šele 17-letna Kvan, ki je ubranila naslov iz Tokia, je za svoje skoke prejela 425,60 točke, srebro je tako kot pred tremi leti osvojila njena rojakinja Juči Čen s 420,70 točke. Bron je pripadel skakalki Severne Koreje Rae Kim Mi.

Skoki v vodo (Ž), 10 m
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Hongčan KvanKitajska425,60
2Juči ČenKitajska420,70
3Rae Kim MiSeverna Koreja372,10

14-letna rolkarka ima zlato medaljo
14-letna avstralska rolkarka Arisa Trew je olimpijska prvakinja v disciplini park. Izjemna najstnica je danes na pariškem trgu La Concorde ugnala Japonko Cocono Hiraki in Britanko Sky Brown ter s tem postala najmlajša nosilka kolajne na letošnjih igrah.

Rolkanje (Ž), park
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Aris TrewAvstralija93,18
2Cocona Hiraki92,63
3Sky BrownVelika Britanija92,31
Jadralci ostali brez regat za medalje

Na olimpijskem jadralnem prizorišču pred Marseillem bi morali biti na sporedu regati za medalje v razredih ILCA 6 in ILCA 7. A so tako jadralci kot jadralke ostali brez odločilnih nastopov, saj so zaradi pomanjkanja vetra obe regati odpovedali. Pri moških so imeli v razredu ILCA 7 veliko težav že v rednem delu, saj zaradi nestabilnega vetra niso opravili vseh načrtovanih regat.

Nov svetovni rekord nizozemskih kolesarjev
Nizozemci so letošnji olimpijski zmagovalci v kolesarstvu na stezi v ekipnem sprintu. Na nacionalnem velodromu v neposredni bližini Versaillesa so v finalu s časom 40,949 izboljšali tudi lasten svetovni rekord iz kvalifikacijskega dela, ki je znašal 41,191. Srebrno odličje so osvojili kolesarji iz Velike Britanije (41,814). Na tekmi za bronasto odličje je bila Avstralija (41,597) boljša od Francije (41,993).

Kolesarstvo na stezi (M), ekipni sprint
UvrstitevTekmovalecDržava
1NizozemskaNizozemska
2Velika BritanijaVelika Britanija
3AvstralijaAvstralija

Keničiro po štirih desetletjih Japonski prinesel zlato
Japonec Fumita Keničiro je v odločilnem boju v rokoborbi do 60 kg s 4:1 premagal kitajskega tekmeca Caa Ligva in svoji državi prinesel prvo zlato odličje v grško-rimskem slogu po štirih desetletjih. Bron je pripadel Žolamanu Šaršenbeku iz Kirgizije in Ri Se Ungu iz Severne Koreje. 28-letni Keničiro je bil na domačih igrah v Tokiu pred tremi leti poražen v finalu, tokrat pa ni izpustil možnosti za zgodovinsko zmago. Izid so razen na Japonskem nedvomno posebej proslavili še v Kirgizistanu, saj je to prva kolajna te srednjeazijske države v Parizu.

Rokoborba (M), grško-rimski slog, do 60 kg
UvrstitevTekmovalecDržava
1Fumita Keničiro
2Cao LiguoKitajska
3Žolaman ŠaršenbekovKirgizija
3Ri Se UngSeverna Koreja

Zlato v rokoborbi tudi na Kubo
V kategoriji do 130 kg je v rokoborki v grško-rimskem slogu slavil Kubanec Mijain Lopez Nunez, ki je v velikem finalu ugnal Yasmanija Acosto Fernandeza iz Čila. To je bilo za Kubanca že rekordno peto olimpijsko zlato! Bronasti odličji sta pripadli Kitajcu Lingžeju Mengu in Irancu Aminu Mirzazadehu. Kitajec je v obračunu za bron ugnal Egipčana Abdelatifa Mohameda, Iranec pa Azerbajdžanca Sabaha Saleha Šariatija.

Rokoborba (M), grško-rimski slog, do 130 kg
UvrstitevTekmovalecDržava
1Mijain Lopez NunezKuba
2Yasmani Acosta FernandezČile
3Lingže MengKitajska
3Amin MirzazadehIran

Američanka v finalu ugnala Kirgizijko
Komplet medalj so podelili tudi rokoborkam prostega sloga v kategoriji do 68 kilogramov. Olimpijski naslov si je zagotovila Američanka Amit Elor, v finalu je s 3:0 premagala Kirgizijko Merim Žumanazarovo. Bron sta si razdelili Turkinja Busa Cavusoglu Tosun, ki je v boju za tretje mesto ugnala Sol Gum Pak iz Severne Koreje, ter Japonka Nonoka Ozaki, ki je bila boljša od Nigerijke Blessing Oborududu.

Rokoborba (Ž), prosti slog, do 68 kg
UvrstitevTekmovalecDržava
1Amit ElorZdružene države Amerike
2Merim ŽumanazarovaKirgizija
3Busa Cavusoglu TosunTurčija
3Nonoka Ozaki
155 Pariški odmev: Biologija, boks in Tim Prezelj

Boks: Iman Helif v finalu
V boksarskem ringu je Alžirka Iman Helif v polfinalu do 66 kg s 5:0 premagala Tajko Janjaem Suvanapheng, v finalu se bo v petek pomerila s Kitajko Jang Lju.

Končala pa se je kategorija do 60 kg, kjer je Irka Kellie Harrington v finalu premagala Kitajko Jang Venlu s 4:1.

Boks (Ž), do 60 kg
UvrstitevTekmovalecDržava
1Kellie HarringtonIrska
2Jang VenluKitajska
3Wu Shih-yiTajvan
3Beatriz FerreiraBrazilija

Pet končnih odločitev v atletiki
Vabljeni k branju torkovih atletskih končnih odločitev, na olimpijskem stadionu je bilo podeljenih pet kompletov medalj. Za največje presenečenje je poskrbel Američan Cole Hocker v teku na 1500 metrov.

Sorodna novica Američan Hocker presenetil na 1500 metrov, Ingebrigtsen brez medalje