Kanoa Igaraši. Foto: Reuters
Kanoa Igaraši. Foto: Reuters

Olimpijci se v deskanju na vodi ne merijo v Parizu, ampak na Tahitiju v Tihem oceanu, kjer sta razgled in okolica čudovita, pogoji pa zahtevni tudi za najboljše na svetu. Vremenske razmere tam namreč niso vedno običajne, hitro se spremenijo – v eni uri se lahko najlepše vreme in razmere spremenijo v najslabši možni scenarij.

Z velikim izzivom je postregel predvsem 31. julij. Ker se je čas za končanje celotnega tekmovanja iztekal, so se organizatorji sprva odločili, da bodo ženske poslali na nevihtne valove, a so se zaradi varnosti hitro premislili in tekmo nato prekinili in odpovedali. Tako medalje še zdaj niso bile oddane.

"Moja priljubljenost je odvisna od tega, kako dobri so valovi." Foto: Reuters

Zaključno dejanje, ki ga je torej prestavila nevihta, naj bi se odvilo danes, saj naj bi 1. avgust postregel s spodobnimi valovi, do konca čakalnega obdobja pa so napovedani le majhni primerki. Ob 19. uri (na Tahitiju bo takrat ura sedem zjutraj) naj bi se tako začel tretji krog ženskih bojev, nato pa sta na vrsti četrtfinala moških in žensk.

Če bi jim v sredo uspelo izpeljati vse, bi dobitnike medalje dobili že danes, zdaj pa bolj kaže, da se bo to zgodilo konec tedna.

"Doslej smo imeli izjemno srečo"

Na prizorišču Teahupo'o tako težkega dela ne opravljajo samo tekmovalci, ampak tudi napovedovalci vremena. "Moja priljubljenost je odvisna od tega, kako dobri so valovi," se je pošalil direktor napovedovanja vremena pri spletni strani Surfline.com Kevin Wallis, ki sodeluje z organizatorji olimpijskega deskanja.

Američanova naloga je, da sporoči za več dni naprej, kakšne bodo razmere vse do zadnje minute, in jim svetuje najboljši čas za tekmovanje na oddaljenem otoku v južnem Tihem oceanu. Wallis, ki je tudi sam deskar, je dejal, da je najboljše pravilo napovedovanja: "Obljubi premalo, dostavi preveč."

"Obstaja 10-dnevno okno za tekmovanje in imamo štiri dni, da ga v celoti izpeljemo," je Wallis povedal za Reuters, a poudaril, da se ne zgodi vedno, da so vsi štirje dnevi lepi za deskanje – kot je bil na primer 29. julij. "Doslej smo imeli izjemno srečo. Imeli smo dva dobra, celo odlična dneva," je povedal in pristavil, da najverjetneje tega ne bo več. Vseeno morajo zdaj poskusiti najti najboljši dan in pol, kar se da, da izpeljejo še preostanek tekmovanja.

Ko se deskanje nadaljuje, se bo v tretjem krogu žensk avstralska svetovna prvakinja Tyler Wright pomerila z Izraelko Anat Lelior, nato pa bo lokalna ljubljenka Vahine Fierro deskala proti rojakinji Johanne Defay. V moški konkurenci bo potekal dvoboj med Francozoma Kaulijem Vaastom in Joanom Durujem ter Brazilcema Joãom Chianco in Gabrielom Medino, medtem ko se bosta za polfinalno mesto borila Ethan Ewing in Jack Robinson iz Avstralije.