Faith Kipyegon je junakinja olimpijskih iger v Parizu. Foto: EPA
Faith Kipyegon je junakinja olimpijskih iger v Parizu. Foto: EPA

Po poročanju tamkajšnjih medijev so amaterski kip atletinje v majici s kenijsko zastavo na hitro odstranili, potem ko so se prebivalci pritožili, vendar šele po tem, ko so fotografije podobe postale viralne.

Kip, postavljen v krožišču v Eldoretu v Keniji v bližini mestne bolnišnice Mediheal, prikazuje atletinjo v sprinterski drži, ki v roki stiska nekaj, kar je videti kot mačeta – daleč od standardne upodobitve olimpijske prvakinje. Umetniška upodobitev je na spletu sprožila val šaljivih odzivov.

Uporabniki družbenih omrežij so se iz kipa norčevali, da gre najbrž za šalo, nekateri pa so ga označili za sramoto, medtem ko so drugi pozvali k aretaciji ali kazenskemu pregonu "kiparja".

Kipyegon se je zapisala v zgodovino na igrah v Parizu, ko je postala prva ženska, ki je osvojila tri zaporedne zlate olimpijske medalje na 1500 m in presegla mejo z novim olimpijskim rekordom 3:51,29 minute.

Tekačica je osvojila tudi srebrno medaljo v teku na 5000 m, potem ko so jo sprva diskvalificirali zaradi domnevnega trka z Etiopijko Gudaf Tsegay.