Raygun za svoj nastop ni prejela niti ene točke. Foto: Reuters
Raygun za svoj nastop ni prejela niti ene točke. Foto: Reuters

Gunn, ki tekmuje pod umetniškim imenom Raygun, ki je bila izločena v prvem krogu z 0 točkami, je s svojim neobičajnim slogom požela tako val posmeha kot tudi pohval. "Pri breakdanceu se vse vrti okoli izvirnosti in nekega novega prispevka ... In točno to je storila Raygun," je dejal Martin Gilian v bran športnici.

Breakdance, ki je v Parizu doživel svoj olimpijski prvenec, ni na programu za prihodnje OI v Los Angelesu leta 2028.

Gunn, 36-letna predavateljica na univerzi v Sydneyju, je izstopala v prav vsem v primerjavi s svojimi večinoma 15 let mlajšimi tekmicami. Njena petkova predstava je razburkala splet, pri čemer so uporabniki začeli ustvarjati vrsto posmehljivih videov in memov ter se rogali vsemu, od njenih oblačil do usposobljenosti za dotični šport, poroča BBC.

"Zdaj očitno lahko že kdor koli tekmuje na olimpijskih igrah," je bila ena najpogostejših pripomb.

Po Gilianovih navedbah nizka ocena Raygun kaže bolj na "tekmovalen sodniški sistem", ki ga je posvojil breakdance, in je ne bi smeli vzeti kot dokaz, da se je odrezala "res slabo".

Ob tem je Gilian pohvalil inovativno koreografijo Gunnove, ki je med svojo predstavo med drugim skakala kot kenguru. "Navdihnilo jo je njeno okolje, kamor v tem primeru spada kenguru."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V bran so ji stopili tudi kolegi

Gunnova, ki je trenirala tudi jazz, step in klasične plese, je s podobnimi argumenti zagovarjala svojo predstavo.

"Teh deklet ne bi nikdar premagala v tem, kar počno najbolje, v dinamičnih gibih na moč, zato sem se želela premikati drugače, biti bolj umetniška in ustvarjalna, ker – koliko priložnosti pa dobite v življenju, da kaj takega počnete na svetovnem odru?" je povedala.

Avstralski premier Anthony Albanese pravi, da napadi, ki jih je deležna Gunn, niso v duhu olimpijskih iger. "Bistvo olimpijskih iger je sodelovati v športu ... in Raygun je poskusila svojo srečo, dobro zanjo." Gunnovo so podprli in obsodili spletne napade nanjo tudi predstavniki njene ekipe in njeni kolegi znotraj skupnosti plesalcev breakdancea.

"Mislim, da je to, kar se dogaja na družbenih omrežjih s troli in borci na tipkovnicah, res obžalovanja vredno," je povedala vodja avstralske delegacije Anna Meares. "Naravnost obožujem njen pogum. Obožujem njen značaj," je dodala.

Jeff Dunne, ki je zastopal Avstralijo v moškem tekmovanju v breakdanceu v nedeljo, pa: "Vse, kar vem, je, da je z vsem srcem zastopala Avstralijo. Je vodilna breakdancerka v Avstraliji in 100-odstotno jo spoštujem."