Eva Terčelj po finalnem nastopu. Foto: Reuters
Eva Terčelj po finalnem nastopu. Foto: Reuters
154 Pariški odmev: Otvoritev, trojček Evenepoela in iskanje slovenske barve

Eva Terčelj je sicer finalni nastop končala brez dotika, od medalje so jo ločile slabe tri sekunde. Škoda, saj je bila v spodnji polovici proge (oziroma spodnjih 50 sekundah vožnje) celo 90 stotink sekunde hitrejša od Jessice Fox, za katero je skupno zaostala pet sekund in 65 stotink. To je prva uvrstitev kakšnega slovenskega športnika med najboljšo deseterico na olimpijskih igrah v Parizu.

"Škoda napake, ki me je stala res veliko časa in energije, toda takšen je šport. Vse drugo sem kar dobro izpeljala, tudi počutila sem se dobro v čolnu. Bila sem sproščena in napadala. Ni mi uspelo ohraniti višine pred sedmimi vratci. Zato sem zamujala, vala mi ni uspelo ujeti, morala sem počakati na drugega. Potrudila sem se po najboljših močeh, nimam si česa očitati, zato sem zadovoljna in ponosna tudi na sedmo mesto. Zanj je bilo veliko odrekanja, veliko dela stoji za tem. Ni sicer kolajna, a je lepa uvrstitev, na tretjih olimpijskih igrah sem se prvič uvrstila v finale in to označujem za uspeh," je dejala Terčelj, ki bo nastopila še v kajakaškem krosu. Boji se bodo začeli v petek.

Eva Terčelj v sedmih vratih izgubila medaljo
Eva Terčelj med polfinalno vožnjo. Foto: EPA
Eva Terčelj med polfinalno vožnjo. Foto: EPA

V polfinalu je 32-letna Ljubljančanka z enim dotikom zasedla 10. mesto. Svetovna prvakinja iz leta 2019 se je dotaknila vratc številka 2, sledili sta še dve večji napaki, kar pa ni bilo usodno. V sobotnih kvalifikacijah je bila 11.

Jessica Fox, v polfinalu osma, je naslovu olimpijske prvakinje v kanuju iz leta 2021 zdaj dodala še zlato v kajaku. V Londonu 2012 je osvojila srebrno medaljo, v Riu 2016 in Tokiu 2020 pa bronasto.

Tokrat je srebro pripadlo Poljakinji Klaudii Zwolinski in bron Britanki Kimberley Woods.

V polfinalu je bila najboljša Nemka Ricarda Funk, olimpijska zmagovalka v Tokiu pred tremi leti, ki pa je v finalu najboljše dvanajsterice, v katerem je nastopila zadnja, izpustila ena vrata in končala šele na 11. mestu. V polfinalu je osem tekmovalk progo preveslalo brez dotika vratc, v finalu šest.

Nastop Eve Terčelj v finalu kajakaškega slaloma
Pogovor z Evo Terčelj: Škoda napake v zgornjem delu, sicer pa odlična vožnja
Nastop Eve Terčelj v polfinalu kajaka
Isak Ivan Žvegelj, sin Denisa Žveglja (dobitnika bronaste medalje v Barceloni 1992), je bil v repešažu uspešen in je zmagal v svoji skupini. Foto: EPA
Isak Ivan Žvegelj, sin Denisa Žveglja (dobitnika bronaste medalje v Barceloni 1992), je bil v repešažu uspešen in je zmagal v svoji skupini. Foto: EPA

Skifist Žvegelj skozi repešaž v četrtfinale

Slovenske nastope drugega dne OI v Parizu je odprl veslač Isak Ivan Žvegelj, ki je bil v repešažu enojca v svoji skupini prvi in si priboril nastop v torkovem četrtfinalu.

Žvegelj je bil večji del preizkušnje na drugem mestu, na koncu pa ne le, da je odbil napad tretjega Tunizijca, ampak je prehitel vodilnega Paragvajca in si zanesljivo priboril četrtfinale. Napredovala sta prva dva čolna v vsaki od treh skupin. Že v soboto si je četrtfinale med enojci neposredno zagotovila Nina Kostanjšek.

Zaključek nastopa Isaka Žveglja v repešažu enojca
Sašo Boškan. Foto: EPA
Sašo Boškan. Foto: EPA

Boškan 21. na 200 m prosto

Edini slovenski plavalec v Parizu Sašo Boškan, ki je za nastop na olimpijskih igrah prejel posebno povabilo, saj mu norme ni uspelo izpolniti, je na 200 metrov prosto plaval 1:48,75. Skupno mu je to med 25 plavalci, ki so nastopili, prineslo končno 21. mesto, najhitrejših 16 se je uvrstilo v polfinalne boje.

Hribar: Če bi obstala na gredi, bi tukaj res naredila vse

Telovadka Lucija Hribar se je pomerila v kvalifikacijah v mnogoboju, ki jih je končala z 48,085 točke. Visoki oceni 13,133 je prejela na dvovišinski bradlji in na preskoku, nastop na parterju je bil ocenjen z 11,666, na gredi pa po napaki z 10,133.

Lucija Hribar. Foto: Reuters
Lucija Hribar. Foto: Reuters

"Ne bom rekla, da sem zelo zadovoljna, sem pa vesela, da sem vse vaje izvedla dobro. Najbolj sem ponosna na dvovišinsko bradljo, kjer sem si želela narediti vajo, s katero se bom uvrstila čim višje, in to mi je uspelo. Na gredi pa sem padla, kar se zgodi. Če bi obstala na gredi, bi tukaj res naredila vse, a zadovoljna in vesela sem, da sem lahko nastopila na olimpijskih igrah," je povedala 22-letna Ljubljančanka, ki je na dvovišinski bradlji na sredozemskih igrah v Španiji leta 2018 osvojila bronasto kolajno. Zvezdnica Simone Biles je svoje vaje opravila z odliko.

Nastopa Lucije Hribar v mnogoboju na dvovišinski bradlji in gredi

Na namiznoteniškem turnirju sta se Deni Kožul in Darko Jorgić uvrstila v 2. krog. Prvi je v uvodnem krogu s 4:2 po napetem boju premagal Indijca Šaratha Kamala, drugi pa z istim izidom Singapurca Izaaca Queka.

Tanja Žakelj. Foto: Reuters
Tanja Žakelj. Foto: Reuters

Gorsko kolesarstvo: Tanja Žakelj 30.

V gorskem kolesarstvu je bila na sporedu dirka v krosu s Tanjo Žakelj. Slovenka je zasedla 30. mesto, že pred odhodom v Pariz ni imela velikih pričakovanj. V cilj ni prišla, saj so jo tekmovalke prehitele dva kroga pred ciljem. 35-letnica iz Idrije je četrtič nastopila na olimpijskih igrah.

Zaradi prešibkega vetra v Marseillu so morali organizatorji jadralnih tekmovanj odpovedati nastope v razredu IQFoil. Na obali je tako ostala tudi najmlajša članica slovenske odprave Lina Eržen, ki je imela prvi dan tekmovanja načrtovane štiri plove. Tekmovanje na jadralni deski se bo začelo v ponedeljek ob 12. uri.

Danes nastope začenjajo tudi slovenski odbojkarji, ki se od 21. uri merijo s Kanadčani.

Rokometašice so po porazu z Dansko odlično odigrale tekmo proti Južni Koreji in zmagale s 30:23.

Lina Eržen na sobotnem treningu na morju pred Marseillem. Foto: Reuters
Lina Eržen na sobotnem treningu na morju pred Marseillem. Foto: Reuters
Nedelja na TV SLO 2

08:55 Odbojka na mivki (M in Ž)

10:30 Rokomet (Ž), Južna Koreja – Slovenija

12:55 Namizni tenis, Jorgić – Quek

14:05 Gorsko kolesarstvo (Ž)

15:40 Kajak-kanu (Ž), slalom na divjih vodah, kajak, polfinale

17:10 Košarka (M), ZDA – Srbija

17:40 Kajak-kanu (Ž), slalom na divjih vodah, kajak, finale

18:35 Košarka (M), ZDA – Srbija, vključitev v prenos

19:10 Vaterpolo (M), Hrvaška – Črna gora, posnetek

19:55 Ulično rolkanje (Ž), posnetek

20:50 Odbojka (M), Slovenija – Kanada

23:25 Plavanje, posnetek

00:10 Lahko noč, Pariz


NEDELJSKE KONČNE ODLOČITVE

JUDO
ob 17.18: do 66 kg, za 3. mesto, moški
ob 17.28: do 66 kg, za 3. mesto, moški
ob 17.38: do 66 kg, finale, moški
ob 17.49: do 52 kg, za 3. mesto, ženske
ob 17.59: do 52 kg, za 3. mesto, ženske
ob 18.09: do 52 kg, finale, ženske

GORSKO KOLESARSTVO
ob 14.10: Olimpijski kros, ženske

KAJAK/KANU
ob 17.45: K-1, finale, ženske

LOKOSTRELSTVO
ob 16.48: Ekipno, za tretje mesto, ženske
ob 17.11: Ekipno, finale, ženske

PLAVANJE
ob 20.30: 400 m mešano, finale, moški
ob 20.45: 100 m delfin, finale, ženske
ob 21.54: 100 m prsno, finale, moški

ROLKANJE
ob 17.00: Ulično, finale, ženske

SABLJANJE
ob 20.50: Floret, posamično, za 3. mesto, ženske
ob 21.20: Meč, posamično, za 3. mesto, moški
ob 21.45: Floret, posamično, finale, ženske
ob 22.55: Meč, posamično, finale, moški

STRELSTVO
ob 9.30: Pištola 10 m, finale, moški
ob 12.00: Pištola 10 m, finale, ženske

Triatlonci zaradi onesnažene reke Sene brez treninga

Močno deževje je v Parizu onesnažilo reko Seno, zato so morali organizatorji olimpijskih iger odpovedati za nedeljo zjutraj načrtovan trening triatlona. Treninge bodo poskušali izpeljati v torek in sredo. Triatlon je prvi olimpijski dogodek, ki bo potekal v reki Seni, v drugem tednu iger sledi še daljinsko plavanje.