Benjamin Savšek. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Savšek. Foto: www.alesfevzer.com

Kljub zlati medalji z iger v Tokiu njegov nastop v Parizu nikakor ni bil samoumeven. "Lahko rečem, da je bila za eno prosto mesto, ki je vodilo v Pariz, kar huda konkurenca. Resnično sem vesel, da se mi je uspelo prebiti v ekipo, saj je to pokazatelj, kako močni smo trenutno v tej disciplini," je o interni tekmi z Luko Božičem za edino olimpijsko mesto v tej disciplini dejal Savšek.

Dodal je, da lahko Slovenci v kanuju vselej računajo na vrhunsko uvrstitev, a da je zdaj na njem, da izkoristi priložnost, ki jo je dobil.

Savšek se še vedno velikokrat spomni dogodkov iz Tokia, a zdaj so pred njim že novi izzivi, pred katerimi ni ničesar prepustil naključju, o čemer priča tudi dejstvo, da se je že pred odhodom v Pariz pripravljal na olimpijski progi. "Vso svojo energijo vlagam v to, da mi v Parizu uspe dobra vožnja," je dejal Savšek, ki bo v kvalifikacijah nastopil že v soboto. Ob preboju v nadaljnje tekmovanje ga izločilni boji čakajo v ponedeljek.

Pred potjo v Pariz ne dvomi o svoji dobri pripravljenosti. "Mislim, da lahko upravičeno računam na visoko uvrstitev, čeprav se zavedam, da naloga ne bo lahka. Na koncu bodo odločale malenkosti, zato se skušam osredotočiti predvsem nase in premagati samega sebe. Upam, da mi bo uspelo," je spomnil na pomemben adut za medaljo v slovenski olimpijski odpravi.

Letošnje OI bodo zanj že četrte, potem ko mu je pred tremi leti v tretjem poskusu uspelo osvojiti zlato medaljo. Igre na Japonskem so zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa potekale brez gledalcev, v Parizu pa bo popolnoma drugače.

"V Parizu bo res veliko gledalcev. Morda bom zaradi tega na startu čutil nekoliko več pritiska, a bo izkušnja zagotovo pozitivna, zato se je že veselim," je v pogovoru za STA še povedal Savšek.

Poleg slaloma na divjih vodah bo Savšek na francoskih brzicah nastopil tudi v olimpijskem krosu, ki bo na sporedu po slalomu, a v njem nima prevelikih rezultatskih pričakovanj.
V Parizu bo tudi v vlogi navijača, saj bo ob progi spodbujal tudi kanuistko Eva Alino Hočevar in 40-letnega kajakaškega veterana Petra Kauzerja.

Slovenskemu mojstru v kanuju bo v francoski prestolnici delala družbo tudi najštevilčnejša olimpijska odprava doslej. "Lepo je videti tako številčno ekipo. Verjamem, da bomo vsi nastopili po najboljših močeh in se na koncu skupaj veselili," je navdušenje nad dejstvom, da bo Slovenijo v Parizu zastopalo kar 90 športnikov, izrazil Savšek.