Kanuistke so se drugič merile za olimpijske kolajne, tako kot v Tokiu pred tremi leti pa je bila znova najhitrejša Jessica Fox. Foto: Reuters
Kanuistke so se drugič merile za olimpijske kolajne, tako kot v Tokiu pred tremi leti pa je bila znova najhitrejša Jessica Fox. Foto: Reuters

Avstralka je slavila z izjemno finalno vožnjo. S časom 101,06 je kljub dvema kazenskima sekundama za 2,48 prehitela Nemko Eleno Lilik, bron pa je dobila Američanka Evy Leibfarth, ki je bila počasnejša za 8,89. Hočevar je za olimpijsko zmagovalko zaostala 14,42.

V kvalifikacijah je imela 22-letna Ljubljančanka 12. rezultat, potem pa je odlično nastopila v polfinalu, ko je s tekočo vožnjo postavila četrti čas. V finalu je bil referenca čas na koncu srebrne Elene Lilik. Evi Alini čoln ni stekel kot predtem v polfinalu in ni ujela takšnega ritma.

Kajak/kanu, slalom na divjih vodah, C-1 (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jessica FoxAvstralija101,06
2Elena LilikNemčija103,54
3Evy LeibfarthZdružene države Amerike109,95
9. mestoEva Alina HočevarSlovenija115,48

Sicer ni prejela nobene kazni, a napak je bilo preveč, da bi bila konkurenčna za najvišja mesta. Najprej jo je iz idealne linije odneslo pri sedmih vratih. Tedaj je izgubila ogromno časa. "Malo boli, če je ne bi bilo, bi bilo dovolj za kolajno ali vsaj za uvrstitev med prvih pet. Mnenje, da šteje le kolajna, je resnično, jaz je nisem osvojila, z izjemo te napake pa sem s svojim nastopom lahko zadovoljna," je dejala po nastopu.

Že uvrstitev v finale lep uspeh

Nastop Eve Aline Hočevar v finalu kanuistk

"Pred napako sem malo zamujala, pri obratu, kjer bi mi moral čoln steči, sem se z repom čolna zataknila v plastično oviro pod vodo. Za pol metra sem bila postavljena preveč desno, ko se ti rep dotakne plastične ovire, se ustavi rotacija čolna, takrat gre vse po zlu," je nadaljevala. Pri prvem merjenju je za Nemko zastajala dobri dve sekundi, pri naslednjem pa že sedem več. Tudi prehod v 17. protitočna vrata ni bil najboljši in v naslednjem sektorju je bila počasnejša še dodatnih šest sekund.

"Čas polfinalne vožnje bi zadostoval za odličje, a že sama uvrstitev v finale je lep uspeh. Čar našega športa je, da moraš v pravem trenutku čoln kontrolirati in biti najboljši, ko je to najbolj potrebno. Finale je pač druga zgodba kot polfinale, vsi se zavedamo, da gre še enkrat vse od začetka. Meni v najpomembnejšem trenutku ni uspelo, s sem zadovoljna, da se po napaki, pri kateri sem vseeno mislila, da bom imela dovolj rotacije, da normalno izpeljem kombinacijo, nisem predala. Še vedno sem napadala, mi je bilo pa že takrat jasno, da kolajne ne bo," je dodala Hočevar.

Fox najuspešnejša olimpijka v tem športu

Eva Alina Hočevar je poskrbela za tretjo najboljšo slovensko uvrstitev do zdaj v Parizu. Foto: Reuters
Eva Alina Hočevar je poskrbela za tretjo najboljšo slovensko uvrstitev do zdaj v Parizu. Foto: Reuters

V polnem sijaju je zablestela Jessica Fox, ki je s šesto osvojeno olimpijsko kolajno postala najuspešnejša med vsemi slalomisti na divjih vodah. V kvalifikacijah in polfinalu je zaostala za Čehinjo Gabrielo Satkovo, ki se ji finalna vožnja ni posrečila in je bila šele sedma. 30-letna Avstralka pa je bila razred zase. V tem športu sta nekoč uspešno nastopala že njen oče Richard in mama Myriam, ki sta tekmovala za Veliko Britanijo oziroma Francijo.

Toda Jessica piše posebno zgodbo. V kanuju je ubranila olimpijsko krono, združila pa je izjemen dvojček, saj je na pariških brzicah priveslala že do zlata v kajaku. V obeh disciplinah je skupaj postala tudi sedemkrat svetovna prvakinja, skupaj pa ima zdaj že 30 odličij z velikih tekmovanj.

Eva Alina Hočevar si želi leta 2028 z bratom skupaj nastopiti na olimpijskih igrah

Hočevar po poti dedka in očeta

Tudi Eva Alina prihaja iz športne družine. Že dedek Tone je bil olimpijec, oče Simon je prav tako v kanuju nastopil na trojih olimpijskih igrah, brat Žiga Lin pa je aktualni evropski prvak v kanuju. Eva Alina in Žiga Lin oba tekmujeta tudi v kajaku.

Spored se bo v slalomu na divjih vodah v Parizu končal v četrtek z moškim kajakom, kjer Slovenijo zastopa Peter Kauzer. Predtem sta bila na pariških brzicah v finalu hitra kajakašica Eva Terčelj in kanuist Benjamin Savšek, toda zaradi napak ostala brez medalje. Zatem "divjevodaše" čaka še nastop v novi olimpijski disciplini, kajakaškem krosu.

Eva Alina Hočevar po velikih težavah v sedmih vratih končala na devetem mestu