Peter Kauzer ima v slovenski odpravi največ olimpijskih izkušenj. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer ima v slovenski odpravi največ olimpijskih izkušenj. Foto: www.alesfevzer.com

Hrastničan je prvič na olimpijskih brzicah veslal leta 2008 v Pekingu. Tako kot štiri leta pozneje v Londonu je bil favorit za kolajno, a se mu nastopi niso posrečili, potem pa je v Riu de Janeiru leta 2016 le dočakal svoj trenutek in osvojil srebrno odličje. Najuspešnejši slovenski kajakaš vseh časov, ki je tudi najstarejši v slovenski olimpijski odpravi, si želi še enega, toda zaveda se, da je pot do njega zelo zahtevna. Kauzer ima sicer v svoji vitrini ogromno kolajn z velikih tekmovanj, večkrat je bil že svetovni in evropski prvak.

Zasavec se v kvalifikacijah, kjer je zasedel 14. mesto, ni najbolje znašel, kot je dejal, se v hudi pripeki ni dobro počutil, a se zaradi tega ni posebej obremenjeval, zavedal se je, da ga v četrtek čaka nova tekma. "Ne, to ni bilo varčevanje moči. Želel sem si bolje prevoziti progo, a preprosto se v tej vročini nisem dobro počutil, še posebno v prvi vožnji sem bil kot cunja. V drugo sem se malo bolj zbral, tehnično odpeljal precej bolje kot v prvo, nisem pa napadal kot prvič. A delo za danes je narejeno, pa še v cilj sem prišel dokaj spočit. Zdaj se je do četrtka, ko bo proga še težja, kar je tudi prav, treba samo zbrati," je dejal Kauzer.

Peter Kauzer v veliki vročini do polfinala

"In to na težji progi, ki smo jo pri kanuistih dobro preučili. Da je proga zahtevna, je prav, olimpijska mora biti. Vsekakor bodo nekaj pomagale izkušnje, teh pa imam kar veliko. Kolajne ne bom napovedoval, konkurenca je zelo strnjena, vsaka manjša napaka te oddalji od vrha. Želim si predvsem to, da v cilj pridem s čim manj napakami. Kam me bo to pripeljalo, pa bomo videli," je v napovedih previden 40-leni kajakaški veteran. Polfinale ga čaka v četrtek ob 15.30, finale pa se bo začel dve uri pozneje.

Naslov prvaka iz Tokia bo branil Čeh Jiri Prskavec, na startu bo tudi prvak iz Ria Britanec Joseph Clarke. Omenjena bosta lovila zgodovinski dosežek, saj do zdaj še nihče ni osvojil dveh zlatih olimpijskih kolajn. Poleg omenjenih med favorite sodijo še Italijan Giovanni De Gennaro, Slovak Jakub Grigar, predvsem pa domači adut Titouan Castryck, prepričljivo najboljši v kvalifikacijah. Že kanuist Nicolas Gestin je dokazal, da so Francozi dobro preučili domačo progo in da se na njej odlično znajdejo. Od slovenskih kajakašev ima na olimpijskih igrah poleg Kauzerja medaljo še Andraž Vehovar, ki je bil drugi v Atlanti leta 1996.