Peter Kauzer je zaradi kazni 50 sekund, ki si jih je po mnenju sodnikov prislužil zaradi napake pri vratih št. 8, ostal brez možnosti za finale. Na koncu je osvojil 18. mesto od 20 (v finale je napredovalo 12 kajakašev). Foto: Reuters
Peter Kauzer je zaradi kazni 50 sekund, ki si jih je po mnenju sodnikov prislužil zaradi napake pri vratih št. 8, ostal brez možnosti za finale. Na koncu je osvojil 18. mesto od 20 (v finale je napredovalo 12 kajakašev). Foto: Reuters
Kajak (M), slalom na divjih vodah
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Giovanni de GennaroItalija88,22
2Titouan CastryckFrancija88,42
3Pau EchanizŠpanija86,87
18.Peter KauzerSlovenija

Hrastničan je polfinalni nastop začel odločno, hrabro se je spustil proti cilju, bil je natančen in pazljiv, ves čas je imel manjšo prednost pred tedaj vodilnim Avstrijcem Felixom Oschmautzem.

Polfinalni nastop Petra Kauzerja v Parizu

V spodnjem delu je malce zaostal, zasedel drugo mesto (+0,97), a kaj kmalu so se njegove sanje o uvrstitvi v finale razblinile kot milni mehurček: na monitorju se je namreč izpisalo, da je zaradi napake pri vratih št. 8 – to so bila protitočna vrata, ki naj bi jih zgrešil – prejel 50-sekundni pribitek.

To je pomenilo, da je namesto 92,80 sekunde, kolikor jih je potreboval za nastop, polfinale sklenil z izidom 142,80 sekunde, zaradi česar je nazadoval na zadnje mesto. To je bila sporna sodniška odločitev, ki bo še dolgo burila duhove.

Zmeraj sem govoril, naj sodijo vsem enako, ne pa enim tako, drugim drugače. Očitno sem jim trn v peti zaradi tega, moje iskrenosti, predvsem pa zaradi ljubezni do športa in želje po poštenem tekmovanju. Vsi smo profesionalci, se trudimo, vlagamo svoj čas, trud, življenje v to, da bi bili najboljši. Na koncu se ti pa zgodi takšna stvar. To se mi ni zgodilo prvič, to se mi je dogajalo že na svetovnih prvenstvih. Na tak način včasih izgubim upanje v tem športu.

Peter Kauzer

Želel si je lepši konec olimpijske kariere

"Meni se je zdelo vse v redu. Očitno, če preveč na glas in iskreno poveš, da se napake dogajajo in da so določene odločitve zelo nepoštene, te na koncu to udari po prstih. Na koncu si ti na slabi strani," je po polfinalnem nastopu skrušeno za Televizijo Slovenija dejal Kauzer. Ob tem je dodal: "Hotel sem olimpijsko kariero zaključiti na lepši, boljši način. Na žalost sem jo s to sodniško odločitvijo zaključil na najslabši mogoči način. Ni mi vseeno."

Gnusi se mu vse skupaj

Kot je priznal, ne ve točno, zakaj je dobil pribitek 50 sekund, prav tako je pojasnil, da mu videa ne želijo pokazati. "Zmeraj sem govoril, naj sodijo vsem enako, ne pa enim tako, drugim drugače. Očitno sem jim trn v peti zaradi tega, moje iskrenosti, predvsem pa zaradi ljubezni do športa in želje po poštenem tekmovanju. Vsi smo profesionalci, se trudimo, vlagamo svoj čas, trud, življenje v to, da bi bili najboljši. Na koncu se ti pa zgodi takšna stvar. To se mi ni zgodilo prvič, to se mi je dogajalo že na svetovnih prvenstvih. Na tak način včasih izgubim upanje v tem športu," je poudaril. Priznal je: "To je moja zadnja olimpijada. Malo moram zbrati misli. Iskreno povedano, danes se mi gnusi vse skupaj."

Kauzer olimpijsko kariero zaključil "na najslabši mogoč način"

Mislim, da Peter v nobenem primeru ni bil v položaju, da bi lahko dobil 50 sekund pribitka. Sodim, da je odločitev, da je iz napačne linije sekal protitočna vratca, sporna. Ne vem, kdaj se je to že zgodilo. A zagotovo ni bilo to za 50 kazenskih sekund.

Andrej Jelenc, direktor Kajakaške zveze Slovenije

Jelenc: Sodim, da je odločitev sporna

Razočaranja niso mogli skriti niti v slovenskem taboru. "Mislim, da Peter v nobenem primeru ni bil v položaju, da bi lahko dobil 50 sekund pribitka. Sodim, da je odločitev, da je iz napačne linije sekal protitočna vratca, sporna. Ne vem, kdaj se je to že zgodilo. A zagotovo ni bilo to za 50 kazenskih sekund. Mislim pa, da nimajo nič proti njemu, le sojenje je človeška odločitev in kriterij ni bil enak za vse. Verjetno bi lahko še kakšen tekmovalec dobil tako kazen, če bi sodili tako strogo vsem, kot so Petru. Sem pa razočaran nad sodniško ekipo pri odločitvah. Išče se napake, da se kaznuje, bi pa morali pustiti, da tekme teče in soditi očitne dotike ter tako tudi zgrešena vratca," je povedal direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.

Pribitek 50 sekund uničil uvrstitev tudi Savšku

To je že drugi primer na letošnjih igrah v Parizu, v katerem je zaradi sodniške odločitve krajšo potegnil slovenski tekmovalec. Spomnimo, v finalu slaloma na divjih vodah je kanuist Benjamin Savšek ob prihodu v cilj zasedel sam vrh razpredelnice, nato pa si je v hipu prislužil pribitek 50 sekund, zaradi česar se je moral na koncu zadovoljiti z 11. mestom. "Žal ostajam brez besed, ker mislim, da so mi krivično dosodili 50 kazenskih sekund. Nimam besed," je po nastopu za TV Slovenija povedal razočarani Savšek. Nadaljeval je: "Ni se prvič zgodilo, da sem dobil tako kazen. S čolnom sem bil pokonci, nekako lovil ravnotežje, šel v zaveslaj na drugi strani, bil pa sem na sredini linije vrat. Naknadno, ko sem prišel v cilj, so sodniki določili, da sem namerno odrinil vrata. Pritožbe nismo mogli dati, saj nas niso spustili zraven, da bi dobili pojasnilo, zakaj so se tako odločili. Mislim, da se je zgodila krivica."

Giovanni de Gennaro je najbolje krotil brzice v finalu – veselje po zadnjem nastopu, potem ko je izvedel, da je postal olimpijski zmagovalec, je bilo nepopisno. Foto: Reuters
Giovanni de Gennaro je najbolje krotil brzice v finalu – veselje po zadnjem nastopu, potem ko je izvedel, da je postal olimpijski zmagovalec, je bilo nepopisno. Foto: Reuters

De Gennaro novi olimpijski zmagovalec

Novi olimpijski zmagovalec v kajakaškem slalomu na divjih vodah je postal Italijan Giovanni de Gennaro, ki je za dve desetinki ugnal domačina Titouana Castrycka. Za veliko presenečenje je na tretjem mestu poskrbel Španec Pau Echaniz, ta je bil za 65 stotink počasnejši od zmagovalca. Razočarala sta predvsem Čeh Jiří Prskavec in Britanec Joseph Clarke. Oba sta olimpijsko zlato že osvojila, želela sta postati prva, ki bi v tej disciplini postala še drugič olimpijska zmagovalca, a načrti so se jima izjalovili.

Čeh, branilec naslova iz Tokia, se je dotaknil 7. in 16. vratc, na koncu je za zmagovalcem zaostal za 3,52 sekunde in zasedel osmo mesto, medtem ko je Britanec, najboljši polfinalist, ki je zlato olimpijsko odličje osvojil v Riu de Janeiru leta 2016, že na uvodu storil napako, po kateri je izgubil kar nekaj dragocenega časa. Zadovoljiti se je moral s petim mestom (+1,60).

Grenko slovo Kauzerja od olimpijskih iger
Kauzer jezen na sodnike po sporno dosojeni kazni 50 sekund