Jan Tratnik ni imel svojega dne, poleg tega je imel še težave s kolesom. Foto: Reuters
Jan Tratnik ni imel svojega dne, poleg tega je imel še težave s kolesom. Foto: Reuters

Tratnik je za 32,4 km potreboval 39 minut in 38 sekund, tako kot tudi najhitrejša ženska. Za zmagovalcem je zaostal j3:26. Noge se niso vrtele, kot bi si želel, utrujenost po dvojčku Giro-Tour je še vedno prisotna. Po manj kot desetih kilometrih dirkanja je imel še težave s kolesom, moral ga ja zamenjati, to pa je pomenilo izgubo približno 25-30 sekund.

Po lanskem naslovu svetovnega prvaka v vožnji na čas je bil Belgijec Remco Evenepoel najboljši še na olimpijski preizkušnji v Parizu. Foto: Reuters
Po lanskem naslovu svetovnega prvaka v vožnji na čas je bil Belgijec Remco Evenepoel najboljši še na olimpijski preizkušnji v Parizu. Foto: Reuters

Zlomljeno krmilo in težke noge
"V prvih kilometrih sem zapeljal v luknjo, najprej sem mislil, da ni nič hujšega, toda izkazalo se je, da sem zlomil krmilo in skoraj padel. Moral sem menjati kolo. To je pomenilo izgubo kar nekaj sekund, izgubil sem tudi ritem. Noge so bile vse težje, tudi glava ni bila prava. Ta teden sem utrujen, včeraj sem se zbudil tudi malo bolan. Najprej je popustilo kolo, potem pa še telo," je Tratnik povedal za TV Slovenija.

Evenepoel združil naslov svetovnega in olimpijskega prvaka
V boju za medalje je bilo zelo razburljivo, neprijetno vreme (dež) pa je še dodatno začinil pariško preizkušnjo. Na koncu se je Remcu Evenepoelu (36:12) izšlo za 15 sekund. Takšna je bila njegova prednost pred Filippom Ganno, ki je bil favorit za zlato, saj se je lahko dobro pripravil na kronometer, medtem ko je Evenepoel do prejšnje nedelje dirkal na Touru (osvojil je končno tretje mesto). Omenimo, da je v težkih razmerah (slaba vidljivost) Ganna skoraj zapeljal v ograjo, a se je pravočasno rešil.

Tarling menjal kolo in zapravil (zlato?) medaljo
Na zmagovalnem odru je bil (s 26 sekundami zaostanka) še en Belgijec - Wout van Aert je osvojil bron, potem ko je bil na drugem vmesnem času še pred Ganno. A Italijan je bil v zaključku izjemno hiter, v zadnjih 10 kilometrih je bil od van Aerta hitrejši za 15 sekund. Četrtouvrščeni Josh Tarling, odkritje lanskega SP-ja v Glasgowu, je medaljo zgrešil za dve sekundi, še dolgo bo obžaloval mehanske težave.

32-letna Grace Brown na poti do zlate medalje. Foto: Reuters
32-letna Grace Brown na poti do zlate medalje. Foto: Reuters

Tratnik ne bo ostal v olimpijski vasi
Slovenija na startu ni imela niti Primoža Rogliča (poškodba) niti Tadeja Pogačarja (odpoved nastopa), toda trasa je bila zanju preveč ravninska, da bi se lahko potegovala za medaljo. V soboto sledi še cestna dirka s slovensko četverico Mohorič, Tratnik, Mezgec in Novak. Tratnik ne bo ostal v olimpijski vasi, ampak se bo pripravljal na slovenskih cestah.

Grace Brown v "pokoj" z zlato medaljo
Na ženskem kronometru je bila na spolzkih cestah daleč najhitrejša 32-letna Avstralka Grace Brown (39:38), ki namerava po letošnji sezoni končati kariero. Srebrno medaljo je z zaostankom minute in 32 sekund osvojila Britanka Anna Henderson (1:32), tretja pa je bila kljub padcu Američanka Chloe Dygert (1:33), lani v Glasgowu svetovna prvakinja. Na isti trasi, kot so jo imeli tudi moški, je solidno nastopila Eugenia Bujak in osvojila 16. mesto z zaostankom 3:16. S časom 42:55 je imela povprečno hitrost skoraj 45 km/h.

Eugenia Bujak je nastopila kar dobro, verjetno bi bila še višje, če se ji ne bi pokvaril računalnik, ki meri moč poganjanja pedal. Foto: Reuters
Eugenia Bujak je nastopila kar dobro, verjetno bi bila še višje, če se ji ne bi pokvaril računalnik, ki meri moč poganjanja pedal. Foto: Reuters

Eugenia Bujak brez merilca moči
"Imela sem nesrečo z merilcem moči, ki mi od starta ni delal. Nisem imela nobenih številk in nisem vedela, kako naj peljem. Nisem imela podatkov, tudi Gorazd (Penko) ni nič vedel. Škoda, ker vem, da bi lahko bila še boljša," je povedala lani dvanajsta na SP-ju. Urša Pintar je bila 31. s časom 45:07. "Zahtevna preizkušnja. Na cestah je drselo, hitrosti so bile visoke, potrebna je bila velika previdnost. Ker nisem specialistka za kronometer, sem bila tudi sama raje previdnejša," je povedala Urša Pintar.

Triatlonka kar trikrat na tleh
Zaradi dežja so bile ceste mokre in spolzke, brez padcev predvsem na ženski dirki ni šlo. Američanka Taylor Knibb, ki bo v Parizu nastopala tudi v triatlonu, je bila trikrat na tleh, celo njenemu mehaniku je spodrsnilo in je padel, ko je hotel čim hitreje zamenjati kolo. Pri moških jo je skupil Avstralec Luke Plapp, ki je imel odlične vmesne čase, a zaradi padca ni prišel do cilja.

Results powered by FirstCycling.com

Results powered by FirstCycling.com

Tratnik: Zlomil sem krmilo in skoraj padel

Prihod Jana Tratnika v cilj olimpijskega kronometra

Prihod Eugenie Bujak v cilj kronometra v Parizu

Prihod Urše Pintar v cilj olimpijskega kronometra