Tanja Žakelj. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj. Foto: Grega Stopar

Slovenija je imela za nastop na OI v Parizu eno kvoto, v tesnem dvoboju pa je 35-letna Žakelj dobila prednost pred 12 let mlajšo rojakinjo Vito Movrin, sicer letošnjo državno prvakinjo.
Po Londonu 2012, Riu 2016 in Tokiu pred tremi leti bo Žakelj še četrtič nastopila na OI, a brez velikih pričakovanj.

"Na olimpijskih igrah se velikokrat zgodijo presenečenja. Velikega vseeno ne pričakujem, ampak kot pravim, upam na dober dan in grem na dirko s čim bolj prazno glavo in čim bolj osredotočeno, da dam res vse od sebe. Kakšen bo izkupiček, bomo pa morali počakati," je na četrtkovem medijskem terminu dejala Žakelj, deseta z OI v Londonu pred 12 leti.

Najboljša slovenska tekmovalka zadnjega obdobja je najvišje to sezono svetovnega pokala posegla prav na zadnji postaji svetovnega pokala v Les Getsu, ko je zasedla 35. mesto.

Olimpijska proga je precej umetno narejena, kajti to ni proga, na kateri bi dirke potekale že prej. Na voljo je, kar pač je. Predvidevam, da je bil to prej park, ki so ga preuredili v našo progo, se pravi je precej umetna in z veliko makadamske podlage.

Tanja Žakelj

Žakelj: Na voljo je, kar pač je
Vmes je na državnem prvenstvu v "blatnih" Trbovljah zasedla drugo mesto za Vito Movrin, v zadnjem času pa je skušala stopnjevati formo pred nastopom v Parizu. "Optimizem je, tudi počutje je v redu. Dobro so nas sprejeli v olimpijski vasi in se v redu počutim med našimi športniki. Trenirala sem po najboljših močeh in upam, da tudi stopnjevala pripravljenost. Zavedam pa se realnosti in preteklih letošnjih rezultatov, tako da nekam visoko ne letim," je priznala 35-letnica iz Idrije. Proga v Parizu niti približno ni takšna, kot so jih tekmovalci vajeni v svetovnem pokalu, a se s tem Žakelj ne obremenjuje. "Olimpijska proga je precej umetno narejena, kajti to ni proga, na kateri bi dirke potekale že prej. Na voljo je, kar pač je. Predvidevam, da je bil to prej park, ki so ga preuredili v našo progo, se pravi, je precej umetna in z veliko makadamske podlage," je za začetek progo opisala Žakelj.

Največkrat izgubi na samem startu
Na progi je veliko tehnično zahtevnih delov, skal in hlodov, tudi glede hitrega ritma ne bo ravno po njenem okusu, a dodaja: "Progo težko naredimo predvsem tekmovalke, tako da bo za vse enako in se bo treba kar precej potruditi, da ohranim stik z vodilno skupino." Kakšne posebne taktike 21. na OI v Tokiu sicer nima, olajševalna okoliščina pa bo predvsem manjše število tekmovalk kot na tekmah svetovnega pokala. "Jaz načelno izgubim velikokrat prav na samem startu, tokrat pa nimam česa izgubiti. Stik moram ohraniti čim dlje, potem pa v bistvu bolj vsaka bije svojo bitko na dirki," pravi Žakelj.

Na tekmo brez pritiska, da so to olimpijske igre
Za sabo ima že precej izkušenj, a še naprej vsako dirko jemlje podobno, ne glede na olimpijski status. "Vsekakor mislim, da se znam s takšno tekmo precej bolje spopasti in da imam res v mislih, da je to dirka kot vse druge in da je vsaka zase tudi posebna in samosvoja. Vsake preizkušnje se lotim po podobnem principu, brez dodatnega pritiska, da so to olimpijske igre, čeprav vsi vemo, da so," je še za konec priznala Žakelj.

Olimpijski kros za ženske se bo v predelu Trappes zahodno od Pariza začel v nedeljo ob 14.10, dan kasneje bo še moška preizkušnja, na kateri pa Slovencev ne bo.