Luka Mezgec:
Luka Mezgec: "Vem, da tudi če bi bil Tadej tako utrujen kot na smrtni postelji, bi tudi on prišel sem, če bi bila Urška tukaj, ker doma ne bi ležal sam." Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Nobeden od četverice slovenskih kolesarjev v Parizu (Matej Mohorič, Luka Mezgec, Jan Tratnik, Domen Novak) ne obsoja Pogačarjeve odločitve, da se odpove nastopu na cestni dirki, poudarjajo pa, da bi se lahko razpletlo drugače. Najbolj zgovorne so bile besede Luke Mezgeca.

Tadej Pogačar je kot razlog za odpoved nastopa na olimpijskih igrah navedel utrujenost po zmagi na Dirki po Franciji (in pred tem še na Dirki po Italiji), ob tem pa se je nemogoče znebiti vtisa, da je nastop odpovedal tudi (ali pa predvsem) zato, ker njegove izbranke Urške Žigart, državne prvakinje, niso uvrstili v olimpijsko reprezentanco. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je kot razlog za odpoved nastopa na olimpijskih igrah navedel utrujenost po zmagi na Dirki po Franciji (in pred tem še na Dirki po Italiji), ob tem pa se je nemogoče znebiti vtisa, da je nastop odpovedal tudi (ali pa predvsem) zato, ker njegove izbranke Urške Žigart, državne prvakinje, niso uvrstili v olimpijsko reprezentanco. Foto: Reuters

"Zagotovo me je presenetila njegova odločitev, saj smo bili s Tadejem z izjemo zadnjih dni med Dirko po Franciji ves čas v stiku. Po Touru sva se slišala in žal mi je, da se v bistvu na zvezi niso znali dogovoriti. On ne bi bil le eden glavnih favoritov za olimpijsko zlato, dejansko je takšna znamka in ime, da tudi če ne bi napravil rezultata, bi se tu toliko več govorilo o Sloveniji. Soj žarometov bi bil veliko bolj usmerjen na Slovenijo, ne le na Tadeja."

Z uradno razlago za odpoved se ne strinja. "Za uradni razlog, da je utrujen, verjamem, da ni najbolj realen. Vem, da tudi če bi bil tako utrujen kot na smrtni postelji, bi tudi on prišel sem, če bi bila Urška tukaj, ker doma ne bi ležal sam."

Že zaradi veličine slovenskega asa bi morali vodilni možje storiti vse, da ga pripeljejo v Pariz, je prepričan Mezgec: "Če je bil en odstotek možnosti, da bi želel iz kakršnega koli razloga ostati doma, bi bil ta odstotek še precej manjši, če bi bila Urška tukaj. Tam, kjer je Urška, tam je tudi Tadej. Morda se grdo sliši, ampak mogoče bi morali tvegati eno mesto za Urško, tudi če ne bi bila najboljša. Tako pa je, ampak tudi če ne bi bila, bi si morali s to potezo zagotoviti Tadeja, a si ga niso. Žal vodilni, ki odločajo, niso predvideli vseh scenarijev."

Sorodna novica Urška Žigart nezadovoljna z neizborom za Pariz, jezen tudi Pogačar

Domna Novaka, klubskega kolega Tadeja Pogačarja pri UAE-ju, odločitev ni presenetila. "Vem, kaj pusti za sabo že ena tritedenska dirka, kaj šele dve in potem še to, da na obeh zmagaš. To prinaša še kup dodatnih obveznosti po dirkah. Mislim, da je njegov cilj nastopiti na SP-ju ob koncu sezone. In če želi tam dobro nastopati, mora dati poudarek tudi regeneraciji, družini, partnerki, da sta skupaj, in se osredotoči na kaj drugega."

Čeprav je Tadej Pogačar na Dirki po Franciji prevladoval, pa še zdaleč ni nobenega zagotovila, da bi tudi v Parizu osvojil olimpijsko medaljo. "Vemo, da če bi prišel na OI, bi skušal zmagati. Trasa ni najboljša zanj, vsi bi ga gledali in težko bi bilo na taki trasi narediti razliko. Mislim, da se je prav odločil," dodaja Novak.

Matej Mohorič je priznal, da je Pogačarja poskušal prepričati, da si premisli.

"Odločitev me je presenetila. Že na Touru mi je povedal. Ni mi bilo vseeno. Poskusil sem ga prepričati, ampak razumem tudi njegovo odločitev in logiko. Na žalost je, kot je."

Cestna dirka se bo v soboto začela ob 11. uri in bo dolga kar 273 km. Prenos bo na TV Slovenija 2.