Harrie Lavreysen velja za najhitrejšega kolesarja na stezi in je že skoraj pet let nepremagljiv. Prvo zlato medaljo je že osvojil in bo prvi favorit še v posamičnem sprintu ter keirinu. Foto: AP
Harrie Lavreysen velja za najhitrejšega kolesarja na stezi in je že skoraj pet let nepremagljiv. Prvo zlato medaljo je že osvojil in bo prvi favorit še v posamičnem sprintu ter keirinu. Foto: AP

Na nacionalnem velodromu v bližini Versaillesa so Nizozemci v postavi Harrie Lavreysen, Roy van den Berg in Jeffrey Hoogland v finalu s časom 40,949 izboljšali tudi lasten svetovni rekord iz kvalifikacijskega dela (41,191). Srebrno odličje so osvojili kolesarji iz Velike Britanije (41,814).

Na tekmi za bronasto odličje je bila Avstralija (41,597) boljša od Francije (41,993).

Ekipno preizkušnjo v sprintu so premierno na stezi izpeljali v Sydneyju 2000, ko je zmagala Francija. Štiri leta pozneje v Atenah je bila najboljša Nemčija, v Pekingu 2008, Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016 pa Velika Britanija. Pred tremi leti v Tokiu je britansko prevlado prekinila Nizozemska.

Ekipni sprint (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Roy van den Berg/Harrie Lavreysen/Jeffrey HooglandNizozemska
2Ed Lowe/Hamish Turnbull/Jack CarlinVelika Britanija
3Matthew Glaetzer/Leigh Hoffman/Matthew RichardsonAvstralija

Že prvi dan kar pet svetovnih rekordov

V ponedeljek je Saint-Quentin-en-Yvelines Velodrome gostil prvo končno odločitev – ženski ekipni sprint. Britanske kolesarke Emma Finucane, Sophie Capewell in Katy Marchant so kar trikrat popravljale svetovni rekord in so v finalu prepričljivo prehitele Novozelandke, ki so osvojile srebrno medaljo in predtem v predtekmovanju prav tako izboljšale staro rekordno znamko.

Bronasto odličje so osvojile Nemke, ki so v dvoboju za medaljo prehitele Nizozemke, pri čemer je tudi nemški trio za kratek čas popravil svetovni rekord.

Kolesarsko dirkališče v Yvelinesu potrjuje izjemen potencial in napovedi, da bo vsakdan prizorišče novih svetovnih rekordov. Vzrok temu je nekoliko širša steza z več prostora za razvijanje najvišjih hitrosti.


UvrstitevTekmovalecDržava
1Katy Merchant/Sophie Capewell/Emma FinucaneVelika Britanija
2Rebecca Petch/Shaane Fulton/Ellesse AndrewsNova Zelandija
3Paulilne Grabosch/Emma Hinze/Lea FriedrichNemčija