Kanadska reprezentanca je kljub odvzemu točk napredovala v izločilne boje. Foto: Reuters
Kanadska reprezentanca je kljub odvzemu točk napredovala v izločilne boje. Foto: Reuters

Novozelandski olimpijski komite (NZOC) je zaradi vohunjenja z brezpilotnim letalnikom med treningom njihove ženske nogometne reprezentance vložil pritožbo pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK), potem ko so 22. julija igralke opazile, da je nad njihovim treningom letel brezpilotnik. Ta je pripadal enemu izmed članov strokovnega štaba kanadske ženske ekipe.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zaradi vohunjenja z brezpilotnikom trenerski štab kanadske ženske reprezentance suspendirala za eno leto, poleg tega pa je kanadski izbrani vrsti na pariškem olimpijskem turnirju odvzela šest točk. Pri Fifi so prepričani, da je šlo za očiten primer nešportnega obnašanja in kršitev načel ferpleja.

Kanadčanke so se na odvzem točk pritožile. Ad hoc oddelek mednarodnega športnega razsodišča na OI v Parizu je kanadsko pritožbo zavrnil ter ni razveljavil oziroma zmanjšal kazni.
Po zavrnitvi pritožbe so obveljali disciplinski ukrepi, ki jih je sprejela Fifa. Kanadski selektorici Bev Priestman, njeni pomočnici Jasmine Mander in video analitiku Josephu Lombardiju je Fifa za eno leto prepovedala vse nogometne dejavnosti.

Kanadčanke, branilke naslova iz Tokia, so sicer v tekmi prvega kroga z 2:1 premagale Novo Zelandijo. Kanada je prav tako zmagala na svoji drugi tekmi v skupini proti gostiteljici Franciji z 2:1, vendar je brez točk, Kolumbija in Francija pa vodita na lestvici skupine A s po tremi točkami. Še vedno je imela Kanada možnost za napredovanje, Kolumbijo je premagala z 1:0, osvojila tri točke in zasedla 2. mesto v skupini.

Skupina A

NOVA ZELANDIJA − FRANCIJA 1:2
KOLUMBIJA − KANADA 0:1

Skupina B

AVSTRALIJA − ZDA 1:2
ZAMBIJA − NEMČIJA 1:4

Skupina C

BRAZILIJA − ŠPANIJA 0:2

JAPONSKA − NIGERIJA 3:1

Prvi dve ekipi iz vsake skupine in dva najboljša tretjeuvrščena se uvrstijo v četrtfinale, ki bo v soboto, 3. avgusta.