Reka Sena je preveč onesnažena za olimpijske nastope. Foto: Reuters
Reka Sena je preveč onesnažena za olimpijske nastope. Foto: Reuters

Voda v reki Seni tako še vedno ni primerna za plavanje, plavanje v reki bi lahko zaradi previsoke ravni bakterij še vedno imelo resne zdravstvene težave za športnike, navaja agencija AFP. Organizacijski odbor olimpijskih iger, mednarodna triatlonska zveza in lokalne oblasti so pred tem odpovedali oba plavalna triatlonska treninga.

Onesnaženje reke je posledica dežja, ki je padal v petek in soboto v Parizu in poslabšal kakovost vode. Triatlon je prva olimpijska disciplina, ki mora biti izvedena v reki, pred plavanjem v odprtih vodah v drugem tednu olimpijskih iger v Parizu.

Prioriteta je zdravje športnikov

Najnovejše analize vode kažejo, da so "vrednosti, zabeležene na določenih mestih plavalne proge", "celo višje od sprejemljivih meja", so sporočili v skupni izjavi svetovne triatlonske federacije Svetovnega triatlona in organizacijskega odbora OI v Parizu. Moški triatlon bodo skušali izpeljati v sredo z začetkom ob 10.45, po ženskem tekmovanju, ki naj bi ga izpeljali ob 8. uri. Seveda bosta obe tekmovanji lahko potekali, če bodo naslednje meritve pokazale ustrezno kakovost vode. Če bi bila kakovost Sene še vedno nezadostna, bi bila mogoča nadaljnja preložitev v petek, navajajo organizatorji, katerih "prioriteta je zdravje športnikov".

Nevihte bodo poslabšale kakovost vode

Vreme za zdaj z organizatorji ne sodeluje. Francoska meteorološka služba namreč tudi za torek zvečer napoveduje nove nevihte in dež, kar bi lahko znova poslabšalo kakovost vode.
V primeru intenzivnih padavin se izpušča neprečiščena meteorna voda v reko, kar naj bi preprečili zadrževalni objekti, slovesno odprti tik pred igrami. Gre za prvi večji organizacijski tekmovalni zaplet organizatorjev, obetajo pa se še drugi dogodki v Seni: mešana triatlonska štafeta 5. avgusta, nato preizkušnje v daljinskem plavanju (8. in 9. avgusta) in paratriatlonu (1. in 2. septembra).