Hrvati so letos igrali v finalu evropskega in svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Hrvati so letos igrali v finalu evropskega in svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Po dva gola so za barakude, ki so letos v Katarju slavile na svetovnem prvenstvu, dosegli Loren Fatović, Marko Joković in Konstantin Harkov, zadeli pa so še Rino Burić, Ante Vukićević, Marko Žuvela in Josip Vrlić. Marko Bijač je zbral osem obramb. Alberto Munarriz, Alvaro Granados in Bernat Sanahuja so po dvakrat zadeli za Španijo.

Hrvaška se je tako oddolžila za poraz v finalu letošnjega evropskega prvenstva v Zagrebu. Ves čas je vodila in odigrala svojo najboljšo tekmo v Parizu. Po dveh porazih v skupinskem delu je v izločilne boje napredovala s četrtega mesta, zdaj pa jo le še zmaga loči od četrte olimpijske medalje. V Atlanti in Riu je bila srebrna, v Londonu pa zlata.

Hrvati in Srbi v polfinalu turnirja v vaterpolu

Srbi niso bili prepričljivi v skupini. Izgubili so celo trikrat, toda, kot so napovedali, so najboljše prihranili za izločilne boje. V četrtfinalu so na kolena spravili Grke, ki so bili najboljši v predtekmovalni skupini A. Za veliko zmago z 12:11 je z razdalje 1,2 sekunde pred koncem zadel kapetan Nikola Jakšić. Blestel je Dušan Mandić, ki je dal pet golov. Tri je dosegel Viktor Rašović, Strahinja Rašović dva, med strelce pa se je vpisal še Nemanja Vico. Dimitrios Skumpakis je srbsko mrežo zatresel trikrat.

Delfini so letos razočarali na obeh velikih tekmovanjih. Na evropskem prvenstvu na Hrvaškem so bili sedmi, na svetovnem v Katarju šesti, pod petimi krogi pa so znova v igri za kolajne. Lovijo že sedmo zaporedno olimpijsko odličje, na zadnjih dvojih igrah v Tokiu in Riu so bili zlati.

Druga dva četrtfinala sta bila odločena po kazenskih strelih. ZDA so za obračun s Srbijo odpravile Avstralijo, Madžarska, ki jo zdaj čaka Hrvaška, pa je bila boljša od Italije. Polfinala bosta v petek.


Četrtfinale, tabela:
HRVAŠKA – Španija 10:8 (2:0, 4:3, 2:2, 2:3)

Italija - MADŽARSKA 10:12 (2:3, 0:1, 5:2, 2:3) - po kazenskih strelih

Grčija - SRBIJA 11:12 (3:3, 2:3, 4:2, 2:4)

ZDA - Avstralija 11:10 (1.3, 2:2, 2:0, 2:2) - po kazenskih strelih