Igre so zaznamovale visoke temperature in iskanje ohladitve. Foto: Reuters
Igre so zaznamovale visoke temperature in iskanje ohladitve. Foto: Reuters

Mesto, ki je gostilo športnike z vsega sveta, se vrača v svoje vsakdanje življenje, mnogi ljubitelji iger pa so Pariz zapustili z občutkom, da so bili priča nečemu resnično posebnemu. Stuhec, 32-letna Slovenka, ki že osem let živi v Parizu in je asistentka veleposlanice Republike Slovenije v Franciji, je ob koncu iger delila svoje vtise: "Te olimpijske igre so bile res nekaj posebnega. V mestu je bilo toliko pozitivne energije, toliko veselja in ponosa. Kljub začetnim dvomom smo vsi lahko videli, kako je Pariz zaživel v tem olimpijskem duhu. Povsod so bili navdušeni navijači in bilo je res nekaj izjemnega, ko si na ulici srečal rojake in z njimi delil ta posebni občutek."

Stuhec je bila v času iger aktivna tudi kot obiskovalka: "Sama sem se udeležila kar nekaj olimpijskih dogodkov. Vrhunci so bili finale v plezanju, kjer sem navijala za Janjo Garnbret, otvoritvena slovesnost, kolesarjenje na Montmartru in tekma odbojke, ko so Slovenci igrali proti Poljski. Na vsakem dogodku je bilo vzdušje neverjetno – toliko strasti, toliko navijaškega duha. To je res tisto, kar naredi olimpijske igre tako posebne."

Spremljanje tekem v barih je postalo stalnica preteklih treh tednov. Foto: Reuters
Spremljanje tekem v barih je postalo stalnica preteklih treh tednov. Foto: Reuters

Medtem ko so mnogi pričakovali povišanje cen v restavracijah in lokalih, je največje presenečenje prinesel javni prevoz. "Med igrami se je najbolj povišala cena javnega prevoza, ki je šla z 1,7 evra za vozovnico (pri nakupu kompleta 10 vstopnic) na štiri evre. To je veljalo tudi za nas, Parižane, zato glede tega nismo bili zadovoljni," je pojasnila Stuhec.

"Vsakodnevno uporabljam metro, in ta dvig cen je bil kar šokanten. Čeprav je bil razlog razumljiv zaradi povečanega števila obiskovalcev, je bil vpliv na lokalne prebivalce precejšen." Poleg tega so se mnogi obiskovalci spopadli z visokimi stroški prevoza. Srečali smo ljubiteljico iger pred rokometno tekmo Slovenija – Nemčija, ki je z nami delila zgodbo, kako je zaradi napačnega vnosa destinacije v aplikaciji za prevoz plačala kar 75,33 evra za vožnjo z Uberjem od letališča do svojega prenočišča, kar je bilo več kot dvakrat več od pričakovane cene.

Mesto so preplavili številni prostovoljci, ki so prijazno skrbeli za orientacijo obiskovalcev iger. Foto: Reuters
Mesto so preplavili številni prostovoljci, ki so prijazno skrbeli za orientacijo obiskovalcev iger. Foto: Reuters

Malce ceneje so lahko obiskovalci, ki so bili nameščeni v okolici letališča Charles de Gaulle, prihajali do 23 kilometrov oddaljenega središča mesta – npr. do Eifflovega stolpa z Boltom za 45 evrov. Vožnja do bolj oddaljenega cilja – na primer, če so si zaželeli ogled 36 kilometrov oddaljenega Versaillesa, jih je prišla okoli 60 evrov. Taksi prevozi so obiskovalcem predvsem prihranili čas – manevrski podvigi med menjavo podzemnih, železniških in tramvajskih povezav med prizorišči so predvsem obiskovalcem, ki se niso odločili za bivanje v središču mesta, lahko povzročili do dve uri potovanja v eno smer.

Cene na olimpijskih prizoriščih v nebo
Cena (javnega) prevoza pa ni bila edina finančna nevšečnost. Mnogi obiskovalci so se spopadli tudi z izjemno visokimi cenami za vstopnice. Medtem ko so se cene za osnovne vstopnice gibale okoli 24 evrov, so se cene za najdražje dogodke, kot so finale v atletiki, povzpele tudi do 950 evrov. Poleg tega so bili visoki tudi stroški za hrano in pijačo na prizoriščih. Na primer, za vodo so morali obiskovalci plačati 3,50 evra, za kokakolo pet evrov, za posebni plastični olimpijski kozarec za večkratno uporabo pa dodatna 2 evra (ironija je nastala, ker so pijače točili iz plastičnih steklenic v plastične kozarčke, ki jih mnogi niso niti vrnili na koncu, saj je bilo število mest, kjer so obiskovalci to lahko storili, omejeno). Ob tem še lahko omenimo, da so obiskovalci lahko plačevali zgolj z debetno kartico partnerja olimpijskih in paraolimpijskih iger, ki je bil eden izmed uradnih sponzorjev, ali z gotovino.

Cene na prizoriščih niso bile nič kaj prijazne do obiskovalcev. Foto: Reuters
Cene na prizoriščih niso bile nič kaj prijazne do obiskovalcev. Foto: Reuters

Prav tako je preprost obrok na prizorišču, kot je vegetarijanski hot dog, stal 14,44 evra, kar je precej nad povprečno ceno podobnih prigrizkov zunaj olimpijskih prizorišč. Obisk vrhunske restavracije z dvema Michelinovima zvezdicama, kot je Le Train Bleu, je stal okoli 35,45 evra na osebo, kar je sicer pričakovano za tako visoko raven kulinarike, a vseeno predstavlja velik strošek za mnoge obiskovalce.

Stroški bivanja so se ob manjši neprevidnosti prav tako lahko hitro povzpeli. Pred zadnjim dejanjem gimnastičnega dogajanja v areni Bercy smo se srečali z eno izmed ljubiteljic gimnastike, ki je z nami delila izkušnjo, kako je zaradi težav s prejšnjo nastanitvijo morala plačati 71,50 evra za dodatno prenočitev v hostlu, kar je dodaten strošek, ki ga ni pričakovala. Prav tako so bili mnogi obiskovalci šokirani nad visokimi stroški za vsakdanje potrebščine, kot na primer 4,5 evra za espresso v neposredni bližini Eifflovega stolpa v Avenue de Suffren.

V nasprotju s pričakovanji pa Stuhec ni opazila velikega dviga cen v restavracijah: "V restavracijah povišanih cen nisem zasledila, sem pa se izogibala tistim v bližini prizorišč, za katere je možno, da so dvignile cene. Nasploh proste mize v restavracijah ali kavarnah ni bilo nič težje najti kot običajno. Nasprotno, slišali smo veliko pritožb gostincev, da so njihove mize prazne. Verjetno je bilo drugače za tiste blizu dogodkov iger in tiste, ki so že sicer zelo priljubljene pri turistih."

V mestu – predvsem v bližini olimpijskih prizorišč – je bilo na vsakem koraku mogoče videti oborožene policiste in vojake. Foto: Reuters
V mestu – predvsem v bližini olimpijskih prizorišč – je bilo na vsakem koraku mogoče videti oborožene policiste in vojake. Foto: Reuters

Mesec športne evforije
Vzdušje v Parizu med igrami je bilo "olimpijsko". "Mesto je dobesedno dihalo z olimpijskimi igrami," je dejala Stuhec. "Navijači z vsega sveta so preplavili ulice, številni od njih našemljeni in z zastavami svojih držav. Slovence smo zlahka prepoznali in res je bilo lepo poklepetati z njimi. Ko nekaj časa živiš v tujini, takšne interakcije veliko pomenijo. Morda je bila vzdušje tako pozitivno tudi zato, ker je bilo v mestu več tujcev kot Parižanov, ki so znani po tem, da se radi pritožujejo. Olimpijski duh nas je vse povezal in nas spomnil, zakaj so igre tako pomembne."

Stuhec je posebej omenila številne aktivnosti, ki so bile organizirane za obiskovalce in domačine. "Povsod po mestu so bile navijaške cone, kjer so prenašali tekme na velikih zaslonih. Ljudje so se družili, jedli, pili in navijali skupaj. Poseben pečat je dodal spektakularen olimpijski ogenj in park šampionov pri Eifflovem stolpu. Nekatera prizorišča so bila tako lepo urejena, da je bilo težko verjeti, kako hitro je vse to nastalo. Čeprav je bilo pred igrami med javnostjo veliko kritik in dvomov, so organizatorji na koncu dokazali, da jim je uspelo ustvariti čudovite igre."

Sorodna novica Francoska policija pred olimpijskimi igrami pregnala prebežnike iz skvota v predmestju Pariza

Pariz se vrača na stare tire
Po skoraj treh tednih izjemnega dogajanja se Pariz počasi vrača v svoje običajno življenje. Olimpijski obiskovalci in športniki so se poslovili, mnogi Parižani pa se vračajo iz svojih poletnih počitnic. "Mesto se zdaj vrača v normalno stanje," je mnenja Stuhec in dodaja: "Zdaj, ko je vsega konec, lahko rečem, da bomo vsi, ki smo bili tukaj, še dolgo govorili o teh igrah. Pariz je dokazal, da lahko gosti tak dogodek in pri tem zasije v vsem svojem sijaju."

Olimpijske igre v Parizu so bile preizkušnja tako za mesto kot za njegove prebivalce, a hkrati tudi dokaz, da lahko Pariz izpelje največji športni dogodek na svetu s slogom, eleganco in predvsem srcem. Življenje se vrača na stare tire, Sena teče naprej – verjetno le ne bo postala priljubljena destinacija za ohladitev v vročih dneh, ljudje, ki so bili postavljeni ob rob, se bodo z umikom povečane garde varnostnikov, policistov in vojakov, vrnili na ulice.

Sorodna novica Predstava za olimpijske igre ali nekaj "gnilega" je v reki Seni

Olimpijski duh ostaja
Čeprav so igre zaključene, bo njihov vpliv čutiti še dolgo. "Mislim, da smo vsi, ki smo imeli priložnost biti del tega, bogatejši za izkušnje in spomine. Pariz je z olimpijskimi igrami dobil novo dimenzijo, kar se bo zagotovo poznalo tudi v prihodnosti," je zaključila Stuhec in dodala: "Kljub visokim cenam in nekaterim nevšečnostim je bilo vse to vredno. Ta izkušnja je bila resnično enkratna."

Spomin na plamen nad Parizom. Foto: Reuters
Spomin na plamen nad Parizom. Foto: Reuters

Ne gre pa zanemariti tudi finančnih posledic, ki so jih občutili obiskovalci. Čeprav so bile igre izjemen dogodek, so visoke cene in omejena dostopnost vstopnic sprožili kar nekaj kritik. Pariz bo moral v prihodnjih letih razmisliti, kako ohraniti doseženo raven turistične privlačnosti, hkrati pa zagotoviti, da ostane dostopen širšemu krogu obiskovalcev, ne le tistim z globokimi žepi. Veliko obiskovalcev se je spopadlo z visokimi stroški ne le za vstopnice in prevoz, ampak tudi za nastanitve, prehrano in različne spominke. Ta kombinacija visokih cen in edinstvenih olimpijskih izkušenj je za mnoge obiskovalce ustvarila nepozaben, a tudi finančno zahteven obisk Pariza.

Spodaj smo zbrali še nekaj fotoutrinkov agencije Reuters iz zakulisja iger.