Po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016 rokometaše čaka nastop tudi v Parizu 2024. Foto: www.alesfevzer.com
Po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016 rokometaše čaka nastop tudi v Parizu 2024. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenske rokometaše v prvem delu tekmovanja v mestu luči čakajo zahtevne tekme proti Špancem, Hrvatom, Nemcem, Švedom in Japoncem.

"V ekipi se čuti, da se približuje prva tekma na olimpijskih igrah. Energija na treningih je povsem druga kot na začetku priprav. V načrtu imamo še eno pripravljalno tekmo proti Franciji in tri treninge, na katerih želimo izpiliti zadnje detajle pred uvodno tekmo s Španijo," je na današnjem medijskem dogodku v dvorani Stožice in pred ponedeljkovim odhodom v Pariz dejal Zorman.

Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so večji del enomesečnih priprav opravili v Kranjski Gori, nekaj časa so vadili tudi v Ljubljani. V tem času so odigrali dve pripravljalni tekmi, v Celju so se s tekmeci iz Egipta razšli z nedoločenim izidom 27:27, drugo tekmo v Györu pa izgubili z Madžari s 25:29. Foto: www.alesfevzer.com
Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so večji del enomesečnih priprav opravili v Kranjski Gori, nekaj časa so vadili tudi v Ljubljani. V tem času so odigrali dve pripravljalni tekmi, v Celju so se s tekmeci iz Egipta razšli z nedoločenim izidom 27:27, drugo tekmo v Györu pa izgubili z Madžari s 25:29. Foto: www.alesfevzer.com

Vsaka tekma v Parizu bo za nas finale, na vsaki se bo potrebno približati svojemu maksimumu. Le v tem primeru se lahko nadejamo preboju v četrtfinale.

Blaž Blagotinšek

"Za nas bo vsaka tekma v Parizu imela status finalne. Čakajo nas izjemno močni tekmeci, a moramo biti optimisti, pred začetkom vsake tekme so možnosti 50:50. Kljub zahtevnosti tekmovanja je naš cilj preboj v četrtfinale," je dodal Zorman.

"V Parizu bo nastopilo 12 najboljših reprezentanc na svetu. Zaradi tega je velika stvar že, da se sploh uvrstiš na tako veliko tekmovanje. Ko si del tako velike zgodbe, kot so olimpijske igre, štejejo le odličja, čeravno na turnirju ne spadamo med favorite," je pred odhodom v Francijo dejal kapetan Jure Dolenec.

"Najbolj pomembno bo, da se dobro pripravimo že na prvega tekmeca iz Španije. Uvodna tekma na tako velikem tekmovanju je izjemno pomembna, morda tudi ključna, saj lahko določi, kako se bo odvil turnir. Tekma s Španijo bo ob devetih zjutraj, kar je zelo nenavaden termin, morebitna zmaga pa bi nam odprla lepe možnosti za naprej," je še dodal dolgoletni igralec francoskih moštev iz Montpelliera in Limogesa ter španske Barcelone.

V zadnjih letih je med najvidnejšimi slovenskimi igralci Aleks Vlah. "Naš prvotni cilj je preboj v četrtfinale. V Pariz odhajam z najvišjimi cilji, tako razmišljajo tudi moji soigralci. Na vsaki tekmi bomo dali vse od sebe," je dodal Primorec in član danskega Alborga, letošnjega osmoljenca finalnega dvoboja Lige prvakov v Kölnu.

30-letni krožni napadalec Blaž Blagotinšek je že desetletje stalni in nenadomestljiv član slovenske moške rokometne reprezentance. "Moja prva želja je, da se iz skupinskega dela prebijemo v četrtfinale. Naloga bo zelo težka, Španci, Hrvati, Nemci, Švedi ter Japonci so zelo zahtevni in ambiciozni tekmeci. Tekme bodo na sporedu vsak drugi dan, časa za regeneracijo in taktično pripravo na tekmeca ne bo veliko na voljo. Zavoljo tega bomo na vsaki tekmi morali biti povsem osredotočeni, le tako lahko izpolnimo naše cilje." Dodal je:"Letošnji turnir v Parizu je eden najmočnejših v zgodovini olimpijskih iger. Na njem nastopajo same najboljše ekipe na svetu. Naša skupina je izjemno zahtevna. Že uvodna proti Španiji bo na sporedu ob zelo nenavadnem terminu ob devetih zjutraj, kar samo oteži celotno zadevo."

Rokometaši pilijo formo za OI

Slovenske rokometaše pred zahtevnimi boji v skupinskem delu v torek čaka še generalni preizkus znanja proti gostiteljem iz Francije, trikratnim olimpijskim prvakom v letih 2008, 2012 in 2021.

Skupinski del olimpijskega turnirja bo v dvorani Expo Porte de Versailles v Parizu na sporedu med 27. julijem in 4. avgustom. Štiri najboljše izbrane vrste iz skupine A se bodo nato preselile v Lille, kjer jih na stadionu Pierra Mauroyja med 7. in 11. avgustom čakajo izločilne tekme s štirimi najboljšimi iz skupine B. V njej so Francija, Danska, Norveška, Madžarska, Egipt in Argentina.

Slovenska rokometna reprezentanca

Na Zormanovem seznamu so vratarji Klemen Ferlin, Urban Lesjak in Urh Kastelic, krilni igralci Tilen Kodrin, Staš Slatinek Jovičić, Blaž Janc in Domen Novak, zunanji igralci Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Aleks Vlah, Dean Bombač, Miha Zarabec, Nejc Cehte in Jure Dolenec ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Kristjan Horžen. Henigman, Horžen in Kastelic imajo status rezerve.

Eden zadnjih treningov rokometašev pred OI