Slovenija je na četrti tekmi na evropskem prvenstvu tretjič zmagala. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je na četrti tekmi na evropskem prvenstvu tretjič zmagala. Foto: MMC RTV SLO

Po dolgih 18 letih so Slovenke zaigrale v drugem delu evropskega prvenstva, prvo tekmo pa odigrale odlično, s čimer so ohranile možnosti za boj za odličja. Ključ do zmage nad tretjo reprezentanco zadnjega evropskega prvenstva je bila izvrstna obramba v drugem polčasu. Tedaj se je v vratih razigrala Amra Pandžić, v napadu pa je bila znova gonilna sila izjemna Ana Gros, ki je bila s sedmimi goli prva strelka tekme.

Amra Pandžić zaklenila vrata v drugem polčasu za gladko zmago Slovenk

Pred Slovenkami, ki so dvakrat lani, dvakrat pa tik pred prvenstvom klonile pred Hrvaticami, tokrat pa so bile v drugem polčasu za razred bolje tekmice, sta zdaj v tem delu turnirja še dve zelo zahtevni preizkušnji. V ponedeljek ob 18.00 se bodo pomerile z zelo kakovostnimi Norvežankami, v sredo pa ob 15.30 z Madžarkami.

"Ta tekma je bila za nas zelo težka, ker je prišla po tisti s Srbijo, ki je bila odločilna za napredovanje. To se je v določenih delih tekme videlo. Pred srečanjem smo imeli težave z nekaterimi igralkami, a so na srečo vse zdrave. Zdaj imamo tri dni, da se pripravimo na veliko Norveško. Ni odločil le karakter, tudi veliko znanje naših igralk in njihovo delo vsa ta leta. Vesel sem, da so proti drugi balkanski reprezentanci pokazale, da lahko igrajo na tak način," je bil zadovoljen selektor Dragan Adžić, ki je dodal: "Štiri tekme smo odigrali z njimi in smo se veliko naučili. Hrvaška je odlično vodena ekipa, ki zelo dobro igra rokomet in zna igrati na rezultat. Imeli smo izjemno razpoloženo Amro, ki je, odkar sem selektor, v sijajni formi in raste iz dneva v dan. Dobro smo se taktično pripravili na tekmo, kako igrati proti tako zahtevni reprezentanci, kot je Hrvaška."

Izjave po tekmi Slovenija - Hrvaška
Slovenke s petimi zaporednimi zadetki strle Hrvatice

Slovenke so odlično začele tekmo. Hrvaško mrežo je načela Gros z dvema silovitima projektiloma z razdalje, nato je bila v protinapadu uspešna Tamara Mavsar, Elizabeth Omoregie pa je v šesti minuti zadela za 4:0. Nato se je v slovenski napad prikradlo kar nekaj napak, v naslednjih desetih minutah so dale le tri gole, Hrvatice pa so hitro ujele priključek. Na krilih Valentine Blažević so se povsem približale in, ko je tekla 15. minuta, prek Paule Posavec izenačile.

Blažević, prva hrvaška strelka na prvenstvu, je z dvema zaporednima goloma prvič popeljala svojo ekipo v vodstvo. Slovenke zatem niso izkoristili igralke več, ko so zapravile kar nekaj napadov zapored, toda zaključek polčasa so odigrale zelo dobro. Barbara Lazović je z razdalje poravnala rezultat na 12:12, za slovensko vodstvo ob odhodu v garderobo pa je z diagonalnim strelom s črte poskrbela Valentina Klemenčič.

Ana Gros je na letošnjem evropskem prvenstvu na štirih tekmah dala že 25 golov. Foto: BoBo
Ana Gros je na letošnjem evropskem prvenstvu na štirih tekmah dala že 25 golov. Foto: BoBo

Adžićeve varovanke so drugi polčas začele še bolje kot prvega. Najprej je Gros uspešno izvedla sedemmetrovko. Najboljša slovenska rokometašica je bila izjemno razpoložena v napadu, odlično pa je delovala tudi slovenska obramba 6-0. Blestela je Pandžić, ki je dve obrambi zbrala tudi ob igralki manj. Gros je vmes lepo našla Omoregie in Natašo Ljepojo, nato pa na polovici drugega polčasa zadela za +5, kar je bila do tedaj najvišja prednost na srečanju.

Zatem sta bili uspešni še Ljepoja in Mavsar, tako da je Slovenija povedla z 20:13. Hrvaški selektor Nenad Šoštarić je posredoval z minuto odmora, po kateri so njegove izbranke prekinile dvanajstminutni strelski post. Po še eni izvrstni obrambi prve slovenske obrambe je pet minut pred koncem razlika po zadetku Mavsar narasla na +8, najvišja pa je znašal devet golov, ko je v 59. minuti s sedmih metrov prvi reprezentančno gol dosegla Erin Novak.


EVROPSKO PRVENSTVO 2022
DRUGI DEL, skupina I, Ljubljana

HRVAŠKA – SLOVENIJA 18:26 (12:13)
4126 gledalcev

Hrvaška: Kapitanović, Pijević, P. Posavec 1, Krsnik, S. Posavec 2, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić 1, Japundža 1, Pavlović 2 (1), Burić, Šimara, Debelić 3, Petika, Blažević 5 (1), Prkačin 1.

Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Novak 1 (1), Gros 7 (2), Omoregie 2, Žabjek, Stanko 1, Mavsar 4, Ljepoja 5, Zulić 1, Varagić 1, Lazović

Statistika tekme Foto: MMC RTV SLO
Statistika tekme Foto: MMC RTV SLO

MADŽARSKA – DANSKA 27:29 (12:14)

Lestvica:                          
NORVEŠKA           2  2 0 0   19  4
DANSKA             3  2 0 1   +2  4
-----------------------------------
SLOVENIJA          3  2 0 1   -1  4
ŠVEDSKA            2  1 0 1    9  2
HRVAŠKA            3  1 0 2  -14  2
MADŽARSKA          3  0 0 3  -15  0