Domen Prevc Garmisch-Partenkirchen zapušča bistveno bolj zadovoljen kot Oberstdorf. Foto: EPA
Domen Prevc Garmisch-Partenkirchen zapušča bistveno bolj zadovoljen kot Oberstdorf. Foto: EPA
Peter Prevc
Peter Prevc je hitro prebrodil krizo, a skakalni as bi se rad hitreje z desetega mesta povzpel višje. Foto: EPA
Cene Prevc
Cene Prevc je navdušil v Oberstdorfu, ko je bil osmi, v Garmisch-Partenkirchnu pa je zasedel 24. mesto. Foto: EPA
Stefan Kraft, Kamil Stoch
Kamila Stocha in Stefana Krafta po štirih skokih loči manj kot točka. Foto: EPA
Janus: Dan počitka je vsem prišel zelo prav
Grilc: Domen na turnejo s pretežkim bremenom
Savna, tek in počitek za skakalce pred Innsbruckom

Na nedeljski tekmi v Garmisch-Partenkirchnu je bil najboljši Slovenec Domen Prevc. 17-letni mladenič, ki vodi v svetovnem pokalu, je s petim mestom izboljšal najboljšo uvrstitev na prestižnem tekmovanju. Pred tem je bil njegov najboljši izid šesto mesto lani iz Bischofshofna. Zaradi slabšega nastopa v Oberstdorfu, kjer je zasedel 26. mesto, je izgubil možnosti za boj za zlatega orla. V skupni razvrstitvi turneje je zdaj 12.

Domen je zadovoljen z rezultatom iz Garmisch-Partenkirchna, z izjemo poskusnega pa s skoki v nemškem olimpijskem mestu ni, zato bi prost dan raje izkoristil za trening na skakalnici: "Tudi skoki so bili veliko boljši, ne samo rezultat, kot v Oberstdorfu. Malo me žre finalni skok, ker so se pojavile stare napake, in ni bilo, kot bi si želel. V teh dneh se ni dogajalo nič posebnega, ko sem malce izgubil občutke. Morda sem le glavo malo bolj odklopil od skokov, to je bilo pa to. Skokov glede na to, koliko časa preživimo na skakalnici, smo naredili zelo malo. Jaz bi najraje kar skakal. Kot pravim, finalni skok me žre in bi šel najraje kar skakat. A moram odklopiti glavo."

Peter mora biti potrpežljiv
Iz nemškega olimpijskega mesta so se skakalci preselili v avstrijsko, v Innsbruck, kjer je lani zmagal Peter Prevc. Najboljši skakalec lanske zime je dobil lani zadnje tri tekme na turneji in tudi dvignil zlatega orla. Trenutno je na devetem mestu najbolje uvrščeni Slovenec. Po turbulentnem začetku sezone, ko se po dveh padcih ni znašel, je zdaj ujel konstantno pripravljenost. Na nemškem delu turneje je bil deseti in 11.

Čeprav je bil v Oberstdorfu zelo vesel, ko je vidno olajšan po skokih tudi stisnil pest, pa je priznal, da je potihoma upal, da bo hitreje dvigal formo, da bo že v Garmisch-Partenkirchnu dodajal metre in kakovost k skokom: "Treba je biti potrpežljiv. Po Oberstdorfu sem bil zadovoljen, saj sem v primerjavi z Engelbergom storil korak naprej, fiksiral sem se okrog deseterice. Tukaj pa mi ni uspelo narediti koraka naprej in zato nisem tako zadovoljen."

Med petnajsterico vsi trije Prevci
15. je v seštevku turneje tretji izmed bratov Prevc Cene, ki je v Oberstdorfu, ko je bil najboljši Slovenec, z osmim mestom dosegel izid kariere. Cene je ob bratih tudi edini Slovenec, ki ima na turneji v seštevku štiri skoke. Jurij Tepeš ga je v Garmisch-Partenkirchnu po dobrem nastopu v Oberstdorfu polomil, je pa zato na drugi tekmi v finale po dolgem času prišel Jernej Damjan, ki je peti Slovenec z osvojenimi točkami v tej sezoni.

"Domen je prikazal lepše, boljše skoke, a ima še določene rezerve. Peter je okrog desetega mesta, za zdaj je to tako, a sezona je še dolga, najprej še dve tekmi novoletne turneje. Borili se bomo, drugega nam ne preostane. Malo več sem v finalu pričakoval od Ceneta, a ko je vse na kupu, delaš napake in ni tiste uvrstitve. Čestital pa bi Jerneju za prve točke po več kot letu in pol. Želje so, da že na naslednji tekmi v Innsbrucku v finale pridemo z vsaj enim fantom več, a treba bo počakati. Naslednja postaja je Innsbruck, gremo naprej. Jutri bodo fantje imeli prosto, ker smo vsak dan na skakalnici. Ekipa do konca novoletne turneje ostaja nespremenjena," je želje za nadaljevanje razkril Goran Janus.

Stoch in Kraft povsem skupaj
Po lani osvojenem zlatem orlu tokrat Slovenija nima skakalca, ki bi bil kandidat za skupno zmago na turneji. Obeta se zanimiv troboj. Stefan Kraft, ki je turnejo osvojil pred dvema letoma, na letošnji pa je zmagal v Oberstdorfu, je majico vodilnega prepustil Kamilu Stochu, a ima vsega 0,8 točke zaostanka. Kraft je sicer doma povsem blizu Bischofshofna, kjer se bo v petek končala turneja. Nedeljski zmagovalec Daniel Andre Tande se je Poljaku približal na 6,6 točke. Norvežan je tudi v skupnem seštevku kar precej zmanjšal zaostanek za Domnom Prevcem, ki pred najbližjim zasledovalcem ohranja 58 točk naskoka.

Stoch je v karieri tako rekoč osvojil že vse. Ima dve zlati olimpijski medalji, bil je tudi že svetovni prvak, v vitrino pa je pospravil tudi veliki kristalni globus. Ob zlatem orlu mu manjkajo le še lovorike v poletih. 29-letni skakalec iz Zakopan je bil na obe tekmah turneje drugi. Znova je povsem v vrhu, kamor se je vrnil po okrevanju po poškodbi kolena. Kot je dejal, se s pritiskom, ki ga prvo mesto prinaša, ne obremenjuje. Vesel je, da je med najboljšimi, zanj pa je, kot pravi, najpomembneje, da v nastopih uživa.


SPORED, torek ob 14.00:
Innsbruck, kvalifikacije

Sreda ob 14.00:
Innsbruck, tretja tekma turneje

Četrtek ob 16.45:
Bischofshofen, kvalifikacije

Petek ob 16.45:
Bischofshofen, četrta tekma turneje


Vrstni red v novoletni turneji (2/4): 
 1. K. STOCH           POL       591,2
 2. S. KRAFT           AVT       590,4
 3. D. A. TANDE        NOR       584,6
 4. M. EISENBICHLER    NEM       572,0
 5. P. ZYLA            POL       570,0
 6. M. HAYBÖCK         AVT       561,5
 7. M. FETTNER         AVT       554,4
 8. M. KOT             POL       548,5
 9. P. PREVC           SLO       545,0
10. S. LEYHE           NEM       538,2
...                                   
12. D. PREVC           SLO       533,2
15. C. PREVC           SLO       528,2
27. J. TEPEŠ           SLO       397,0
31. J. DAMJAN          SLO       359,6
52. A. SEMENIČ         SLO       103,0

SKUPNI VRSTNI RED                   
Po deveti tekmi (od 27):              
 1. D. PREVC      SLO         590 točk
 2. D. A. TANDE   NOR         532     
 3. S. KRAFT      AVT         491     
 4. K. STOCH      POL         483     
 5. M. EISENBICH. NEM         359     
 6. M. KOT        POL         343     
 7. M. HAYBÖCK    AVT         329     
 8. M. FETTNER    AVT         328     
 9. S. FREUND     NEM         309     
10. A. KOFLER     AVT         248     
11. P. PREVC      SLO         190     
...                                   
23. J. TEPEŠ      SLO          86     
28. C. PREVC      SLO          42     
49. J. DAMJAN     SLO           2  
Janus: Dan počitka je vsem prišel zelo prav
Grilc: Domen na turnejo s pretežkim bremenom
Savna, tek in počitek za skakalce pred Innsbruckom